Plac Wolności

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 25 listopada 2008, o 14:55

Cyniczny Optymista pisze: Natomiast - wiecie, czego mi w Kielcach brakuje?
Symbolu architektoniczno - pominikowego.
Czegos takiego jak Millenium Spire w Dublinie.
Cos charakterystycznego, co znaja i kojarza wszyscy mieszkancy, gdzie zawsze mozna sie umowic, bo wszyscy wiedza, gdzie to jest.
Moze by tam cos takiego ciachnac?
Na Placu Wolności? Coś na miarę XXI wieku! Irlandczycy mają rozmach!
http://k53.pbase.com/o6/01/738401/1/724 ... 4PBase.jpg
Ostatnio zmieniony 25 listopada 2008, o 15:07 przez gaki majster, łącznie zmieniany 1 raz.
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 25 listopada 2008, o 15:06

A może bajkowy plac...

Na przykład taka wizja:

Cały plac tworzyłby mape nieba w szczególnym dniu dla Kielc (np. święto Kielc, czy dzień przybycia marszałka Piłsudzkiego),
gwiazdy wykonane mogłyby być na 2 sposoby:
1) światełka w placu w kształcie gwiazd (zaleta: po odśnieżeniu zimą nadal byłyby widoczne)
2) namalowane farbą fosforyzującą, tak że o zmroku same by świeciły (oddawały promieniowanie słoneczne pochłoniętę w dzień)

:)
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 25 listopada 2008, o 15:21

Ja wiem, ze taka dublinska Szpila w Kielcach brzmi dzis jak szalenstwo, ale tam powinno powstac cos niezwyklego, juz nie mowie, ze na miare wiezy Eiffla, ale...dlaczego nie?

Wrzucajcie tu swoje pomysly, zdjecia ciekawych Waszym zdaniem symboli innych miast (oczywiscie, takie, ktore zmiescilyby sie na naszym placu ;),
a nuz rzeczywiscie wymyslimy cos fajnego.
Skoro wstrzymac sie udalo witacze, to moze tym razem zaproponujmy cos konstruktywnego?

Pzdr
A.
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Sancho

Post autor: Sancho » 25 listopada 2008, o 16:27

Skoro ten plac nazywa się Placem Wolności to powinien być ten symbol związany z wolnością, większość ludzi w Polsce kojarzy wolność z odzyskaniem niepodległości ale może mógłby być symbol z całkiem innego okresu. Np. Stojąca na Placu Wolności ogromna Husaria.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 25 listopada 2008, o 16:42

Plac Wolności powinien stac się miejscem, które wieczorami tętniłoby życiem... Bliskośc Filharmonii, KCK, Sienkiewicza i liczne kawiarnie stwarzaj taką możliwośc. Jakieś dziecięce formy mogłyby trochę odstraszyc ludzi młodych i nie tylko. Plac powinien by atrakcyjny przede wszystkim wizualnie...
Jak już pisałem dobrym przykładem do naśladowania jest plac w łódzkiej Manufakturze.
Jeżeli chodzi o dominantę, to jak dla mnie najlepsza byłaby duża nowoczesna, kolorowa fontanna ze spektaklami wody i światła... Może nie tak okazała jak ta w Barcelonie nad Placa de Espanya, ale coś w tym stylu... Fontanna powinna by ustawiona na podwyższeniu, na linii ulic Mickiewicza i Głowackiego... Nocą rozpościerałby się niesamowity widok od ulicy Wesołej i Żeromskiego... Pomarzyc zawsze można :wink:

Kilka fotek:

Manufaktura:

Obrazek

Barcelona:

Obrazek

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 25 listopada 2008, o 17:10

Manufaktura ok, ale jej sila jest to, ze jest miastem w miescie.
Uwielbiam ja, ale tu wolalbym raczej opcje barcelonska.
Plac w koncu do najmniejszych nie nalezy i zwykly pomnik moglby na nim "zginac".
Ta opcja z podwyzszeniem i gra swiatel...

Co ma tez i taka zalete, ze na Obiedzie pan Hajdorowicz wypowiadal sie o tym miescie w samych superlatywach.
To jest dla niego wzor jesli chodzi o zagospodarowanie przestrzeni miejskiej.

Ale...ma racje Sancho, ze skoro plac Wolnosci, to moze cos do niej nawiazujace...
Z drugiej strony ja dosc typowego nad Wisla smutno-martorologiczno-powaznego podejscia do tego tego tematu.
Elementy patriotyczne, ale w jakims uniwersalnym, nie tylko typowo polskim podejciu...
Np strzelista Nike wylaniajaca sie jakby z fontanny...
Czy np. nazwa Fontanna Wolnosci i takie ustawienie swiatel, by w razie potrzeby ukladaly sie na bialo-czerwono...

Przypominam medialny szum jaki podniosl sie, kiedy bodajze Zdunska Wola ustawiac zaczela (?) fontanny symbolizujace kraje UE.

Zreszta...nazywamy Kielce zielonym miastem, chelpimy sie ze sa geologiczna stolica Polski, wiec fontanna - a wiec elementy wody dobrze wpisywalyby sie w taka wizje Kielc jako Miasta - Ziemi.

Stworzmy sobie najbardziej zielone, najbardziej ekologiczne, najbardziej nawiazujace do nauk o ziemi miasto w Polsce.
Ba, a dlaczego nie w Europie?
Ekologia jest na topie, wiec taka wizja niezle by sie sprzedala promocyjnie.
A wlasnie promocji Kielcom trzeba :)

Pzdr
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

Awatar użytkownika
Danon
Kontakt:

Post autor: Danon » 25 listopada 2008, o 19:15

Widzę, że sporo ciekawych pomysłów się tutaj pojawiło. Ja sam chętnie widziałbym tam wielką fontannę, latem otoczoną stylowymi ogródkami, gdzie wieczorami życie nie zanikałoby, lecz wręcz przeciwnie.
Niestety, nie jestem AŻ TAKIM optymistą, domyślam się, że niedługo Plac Wolności może stać się placem zabaw...

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 25 listopada 2008, o 19:18

Z tyn placem zabaw to porażka :!: :evil:

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 25 listopada 2008, o 19:27

Nawet jeżeli taka fontanna to pomysł bardzo ambitny i kosztowny... Jestem pewien, że warto się wstrzymac z przebudową, zaoszczędzic trochę grosza... I nie łakomic się na byle co...
Kontakt z Biurem Zagospodarowania Przestrzennego mógłby może coś zmienic, bo nie wiadomo na jakim etapie są prace i czy klamka już zapadła...

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 25 listopada 2008, o 19:46

Nie wiem co macie przeciwko zrobieniu wielkiego placu zabaw? Miejsca na ogródki w Kielcach jest of groma a miejsc gdzie można wyjść z dziećmi brakuje. Pozatym razem z Muzeum Zabawkarstwa mogła by to być spora atrakcja miasta i jego znak rozpoznawczy.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 25 listopada 2008, o 20:13

Po pierwsze i najważniejsze... Ten plac jest zbyt atrakcyjny, żeby go marnowac na takie akcje... O ile plac Konstytucji pod parking można było przebolec, tak tutaj to już byłoby niewybaczalne. Jest to najładniejszy, najbardziej spójny urbanistycznie i architektonicznie plac w Kielcach... Ładniejszy nawet niż rynek. Otoczony kawiarniami, restauracjami, miejscami kulturalnymi...
Plac zabaw w tym miejscu byłby tylko nudną, martwą i niewiele wnoszącą ekspozycją. Bruk ruchliwego centrum miasta nie jest najlepszym miejscem do zabaw dla dzieci. Ludzie z osiedli i tak będą z dziecmi wychodzic na osiedla, a ludzie z centrum do parku. Miejsca na place zabaw to zielone skwerki, jak przy Paderewskiego, Chęcińskiej czy Okrzei. Trzeba budowac place zabaw, ale nie na bruku.
Plac zabaw na Placu Wolności, to także zabójstwo dla nocnego życia Kielc, które jeszcze co prawda się nie narodziło, ale są nadzieje. Jeżeli idziesz wieczorem do filharmonii czy teatru, to wolisz mijac piękne budynki, pomniki i fontanny, niż karuzele czy huśtawki. Ten sam problem, jeżeli chodzi o właścicieli lokali przy placu. Jestem pewien, że inwestycje i ruch w tym temacie zwiększyłby się, gdyby powstało tam coś efektownego i poważnego, a nie plac zabaw.
Jeżeli przeznaczą ten plac dla dzieci i zrobią z Kielc drugi Pacanów, to będzie największa porażka tej administracji i obciach na pół kraju.

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 25 listopada 2008, o 20:27

Cyniczny Optymista pisze:Stworzmy sobie najbardziej zielone, najbardziej ekologiczne, najbardziej nawiazujace do nauk o ziemi miasto w Polsce.
Ba, a dlaczego nie w Europie?
...A wlasnie promocji Kielcom trzeba :)
Kielce już takie są. Miasto jedyne w Europie, z taką liczbą rezerwatów w granicach administracyjnych, rezerwatów głównie geologicznych.
Trzeba ten diament trochę oszlifować i zgadza się, wypromować 8)
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 25 listopada 2008, o 20:52

Moim zdaniem na Placu wolności powinna stanąć konstrukcja która będzie górowała nad otoczenie, będzie z daleka widoczna. Budowla która stanie sie wizytówką miasta. Zaproponowałem wzorowanie sie na Chicago spire ponieważ taka konstrukcja przyciąga spojrzenia i wzbudza powszechne zainteresowanie. Powstanie takiej konstrukcji o wysokości 50m i średnicy 5-6 nie przeszkadzało by w zagospodarowaniu pozostałej części placu.
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Tam91

Post autor: Tam91 » 26 listopada 2008, o 01:07

a moze centalnie umieszczony gigantyczny np. 10-15 metrowy iglica zegaru słonecznego a wokół niej na każdej pełnej godzinie rozmieszczone duze wodotryski... ech zebym mial choc odrobine talentu malarskiego:D rozmieszczone nie na planie koła, lecz na planie owalu...

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 26 listopada 2008, o 10:29

Albo zamiast iglicy gigantyczny świder. Toż byłaby to prawdziwa abstrakacja. :D

ODPOWIEDZ