Rondo HG pewnie zostawią takie jakie jest.
PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- cochi
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Wezel I: Warszwska wpadajaca w IX Wiekow (juz nie biegnaca do Rynku - odcinek do rynku = deptak)
Wezel II: IX Wiekow / Nowy Swiat przedluzony do Parkingu (min dwupasmowy odcinek Nowego Swiata
Wezel III: IX Wiekow / Nowa Zelazna...
Czarnowska i okrzei potraktowalbym jako drogi lokalne..
cochi
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Lubawski mówił o likwidacji parkingów buforowych i budowie 5
parkingów wielopoziomowych. Zapewne powstana na Placu Konstytucji, na Solnej, przy Piotrkowskiej. Możliwe, że pod Placem Wolności, ale to w dalszej przyszłosci.
Jako przykład miasta wolnego od ruchu w śródmieściu podał Liberec, gdzie w centrum są 3 parkingi wielopoziomowe i wszystkie chodniki są puste, ruchu kołowego w centrum praktycznie nie ma.
Wezeł 1 już w zasadzie istnieje, potrzeba tylko przebudować obecne rondo.
Węzeł 2 owszem, ale Nowy Świat jednopasmowy, ponieważ w okolicach Palcu Konstytucji to juz scisłe centrum i nie ma sensu budować tak szerokiej jezdni w miejscu, które jest bardziej przeznaczone dla pieszych.
Węzeł 3 to dobre rozwiazanie, ale w najblizszych latach na pewno nie powstanie ze względu na ogromne koszty oraz brak potrzeby budowy takiego węzła, gdyż mozna go zastapić innymi tańszymi rozwiazaniami. ja pozostawiłbym rondo HG w obecnym stanie, bo i tak wiekszość ruchu pójdzie na Nową Żelazną.
Jako przykład miasta wolnego od ruchu w śródmieściu podał Liberec, gdzie w centrum są 3 parkingi wielopoziomowe i wszystkie chodniki są puste, ruchu kołowego w centrum praktycznie nie ma.
Wezeł 1 już w zasadzie istnieje, potrzeba tylko przebudować obecne rondo.
Węzeł 2 owszem, ale Nowy Świat jednopasmowy, ponieważ w okolicach Palcu Konstytucji to juz scisłe centrum i nie ma sensu budować tak szerokiej jezdni w miejscu, które jest bardziej przeznaczone dla pieszych.
Węzeł 3 to dobre rozwiazanie, ale w najblizszych latach na pewno nie powstanie ze względu na ogromne koszty oraz brak potrzeby budowy takiego węzła, gdyż mozna go zastapić innymi tańszymi rozwiazaniami. ja pozostawiłbym rondo HG w obecnym stanie, bo i tak wiekszość ruchu pójdzie na Nową Żelazną.
Komisja Rewizyjna czuwa!
- cochi
osobiscie nie lubie prowizorki i jestem zwolennikiem rozwiazn przyszlosciowych... za kilkadziesiat lat moze zdarzyc sie tak ze nie bedzie mozna sie nigdzie wcisnac w tym miescie... (juz teraz dojazd do Ronda HG jest tego najepszym przykladem...
czy w tym przypadku tansze = lepsze?
Za 10 lat UE moze wstrzymac/ ograniczyc doplaty wiec moze warto miec taki projekt i ew. pomysly realizacji przygotowane?
czy w tym przypadku tansze = lepsze?
Za 10 lat UE moze wstrzymac/ ograniczyc doplaty wiec moze warto miec taki projekt i ew. pomysly realizacji przygotowane?
cochi
- tom
- Kontakt:
Owszem warto mieć projekty i wykupione tereny pod inwestycje. Kiedy bedą pieniadze na budowę, za 5 czy 10 lat, nie będzie trzeba sie znowu dochodzić, tylko można od razu budować.
Analogicznie jest z lotniskiem. Niech już teraz wybiorą lokalizację i wykupią potrzebne tereny, a potem zostanie tylko projekt i budowa.
Analogicznie jest z lotniskiem. Niech już teraz wybiorą lokalizację i wykupią potrzebne tereny, a potem zostanie tylko projekt i budowa.
Komisja Rewizyjna czuwa!
Z projektów przedłużenia Żelaznej wynika że:
1. z Czarnowskiej będzie zrobiony parking a ruch przejmie ul. 1 maja
2. rondo HG zostanie zamienione na skrzyzowanie czterowylotowe sterowane sygnalizacją świetlną
3. Żelazna będzie dwupasmowa aż do węzła Skrzetle (będzie przejazd pod wiaduktem na ul. 1 maja i łączniki z wjazdem na 1 maja w obydwie strony)
1. z Czarnowskiej będzie zrobiony parking a ruch przejmie ul. 1 maja
2. rondo HG zostanie zamienione na skrzyzowanie czterowylotowe sterowane sygnalizacją świetlną
3. Żelazna będzie dwupasmowa aż do węzła Skrzetle (będzie przejazd pod wiaduktem na ul. 1 maja i łączniki z wjazdem na 1 maja w obydwie strony)
- tom
- Kontakt:
Wg zapowiedzi miasta korki mają zniknąć do 2011.
Pierwotnie były plany co do wyłaczenia z ruchu Czarnowskiej, ale teraz mówi sie o Paderewskiego. Już od marca ruch będzie sie odbywał wahadłowo, a raczej slalomem, ponieważ na Paderewskiego przeniosą parkingi z remontowanej Sienkiewki. Będzie trochę utrudnień.
Pierwotnie były plany co do wyłaczenia z ruchu Czarnowskiej, ale teraz mówi sie o Paderewskiego. Już od marca ruch będzie sie odbywał wahadłowo, a raczej slalomem, ponieważ na Paderewskiego przeniosą parkingi z remontowanej Sienkiewki. Będzie trochę utrudnień.
Komisja Rewizyjna czuwa!
- cochi
wolalbym, aby jeden pas ruchu na Paderweskiego byl przeznaczony wlasnie do ruvhu, a drugi pod parking... wizja slalomow majacych na celu wytracanie szybkosci pojazdow moim zdaniem w tym przypadku mija sie z celem. Skoro zmiany sa planowane juz za miesiac to jestem ciekawy co zrobia z autobusami (puszcza Czarnowska
), bo jak sie domyslam Paderewskiego bedzie jednokierunkowa...
cochi
- Sz.J.
Niestety od 7 lat nie ma nie w wakacje w Polsce, dlatego napisałem "podobno", gdzieś wyczytałem.
Ale i tak myślę, że lepiej ograniczyć ruch na Paderewskiego niż robić parking z Czarnowskiej.
Najlepiej poczekać aż przedłużą Zelazną i wtedy zobaczymy jaki będzie ruch HG. Może nie będzie trzeba nic zmieniać.
Ale i tak myślę, że lepiej ograniczyć ruch na Paderewskiego niż robić parking z Czarnowskiej.
Najlepiej poczekać aż przedłużą Zelazną i wtedy zobaczymy jaki będzie ruch HG. Może nie będzie trzeba nic zmieniać.