Nie zgodzę się tym razem. Konieczność rozbudowy każdego centrum jest zawsze wynikiem wzmożonego zainteresowania najemców, których nie ma gdzie ulokować. Galeria Echo od początku była projektowana z myślą o jej rozbudowie. Oczywiście, kiedy myśleliśmy nad realizacją centrum w tym miejscu (pierwsze działki były kupowane w 1995r.) nie było mowy o tym, co jest szykowane obecnie. Galeria Echo nie jest jedynym centrum EI, które jest rozwijane. Jedyny element, który z pewnością powstrzymywał plany rozbudowy to były absurdalne koszty realizacji. Dzisiaj są one niższe o 15-20%, ale też i czynsze spadły (są w Euro, a jak stoi PLN, każdy widzi). Jeśli ktokolwiek z Was pracował w firmach, zajmujących się budową lub jedynie wynajmem centrów handlowych wie, że możliwość rozbudowy istniejącego obiektu jest oczywistą oczywistością, kiedy cisną nowi najemcy.MeehoweCK pisze:Zgadzam się z TOMIKE w kwestii, że każdy broni swojego interesu nie zważając na środki, ale... Wydaje mi się, że Echo Investment do dzisiaj nie miałoby planów rozbudowy Galerii Echo gdyby nie wzmianki o planach budowy Galerii IX Wieków (a później również Plazy). Choć opieram się wyłącznie na obserwacjach, być może się mylę.
Właśnie to mnie najbardziej wkurza, nie to jak blokują inne inwestycje.
Mam za sobą pracę i w EI i w znacznie większym Metro i wszędzie prowadziliśmy prace nad rozbudową istniejących obiektów, bo zawsze pojawiają się nowi najemcy, powstają nowe firmy, wchodzą nowe koncerny handlowe do Polski. Coś się zmienia istotnie średnio co 3 lata i trzeba na to reagować.
Ostatni rok był słaby dla wszystkich inwestorów i deweloperów centrów handlowych z uwagi na brak finansowania, a z drugiej strony przez ceny realizacji. Ale konkurencja nie śpi, jak widać i prze do przodu, choć np. Plazie mocno się dziwie, nie mając nic w garści (plan, WZ, rozwiązania komunikacyjne) nie podjąłbym się podawania daty otwarcia i podpisywania przedwstępnych umów najmu. To dość karkołomne, żeby nie powiedzieć - bezczelne. Ale każdy ma swoje metody pracy, ważna jest w końcu skuteczność.