Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
T0MIKE
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 28 marca 2009, o 08:53

MeehoweCK pisze:Zgadzam się z TOMIKE w kwestii, że każdy broni swojego interesu nie zważając na środki, ale... Wydaje mi się, że Echo Investment do dzisiaj nie miałoby planów rozbudowy Galerii Echo gdyby nie wzmianki o planach budowy Galerii IX Wieków (a później również Plazy). Choć opieram się wyłącznie na obserwacjach, być może się mylę.

Właśnie to mnie najbardziej wkurza, nie to jak blokują inne inwestycje.
Nie zgodzę się tym razem. Konieczność rozbudowy każdego centrum jest zawsze wynikiem wzmożonego zainteresowania najemców, których nie ma gdzie ulokować. Galeria Echo od początku była projektowana z myślą o jej rozbudowie. Oczywiście, kiedy myśleliśmy nad realizacją centrum w tym miejscu (pierwsze działki były kupowane w 1995r.) nie było mowy o tym, co jest szykowane obecnie. Galeria Echo nie jest jedynym centrum EI, które jest rozwijane. Jedyny element, który z pewnością powstrzymywał plany rozbudowy to były absurdalne koszty realizacji. Dzisiaj są one niższe o 15-20%, ale też i czynsze spadły (są w Euro, a jak stoi PLN, każdy widzi). Jeśli ktokolwiek z Was pracował w firmach, zajmujących się budową lub jedynie wynajmem centrów handlowych wie, że możliwość rozbudowy istniejącego obiektu jest oczywistą oczywistością, kiedy cisną nowi najemcy.
Mam za sobą pracę i w EI i w znacznie większym Metro i wszędzie prowadziliśmy prace nad rozbudową istniejących obiektów, bo zawsze pojawiają się nowi najemcy, powstają nowe firmy, wchodzą nowe koncerny handlowe do Polski. Coś się zmienia istotnie średnio co 3 lata i trzeba na to reagować.
Ostatni rok był słaby dla wszystkich inwestorów i deweloperów centrów handlowych z uwagi na brak finansowania, a z drugiej strony przez ceny realizacji. Ale konkurencja nie śpi, jak widać i prze do przodu, choć np. Plazie mocno się dziwie, nie mając nic w garści (plan, WZ, rozwiązania komunikacyjne) nie podjąłbym się podawania daty otwarcia i podpisywania przedwstępnych umów najmu. To dość karkołomne, żeby nie powiedzieć - bezczelne. Ale każdy ma swoje metody pracy, ważna jest w końcu skuteczność.

otis

Post autor: otis » 28 marca 2009, o 09:54

Dzisiaj są one niższe o 15-20%, ale też i czynsze spadły

odnośnie czynszów to stawka 50-60 euro za metr wynajmu to nie jest to chyba niski czynsz bo takie stawki są w rozbudowie GE,w porównaniu w Berlinie w CH można znależć 25-30 za metr ,według mnie to jest właśnie główny czynnik opóżniający rozbudowe ,z tego co wiem to na obecną chwilę to wynajęte jest ok.50 % powierzchni

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 28 marca 2009, o 10:08

Nie sądzę, żeby 50 Euro było średnią stawką, ani w całej, ani w też w nowej części Galerii. Stawki tego rzędu są dla sklepów operatorów telefonii komórkowej, pralni, wysepek w pasażu (przejściu), etc. Duzi najemcy, typu Cubus, H&M, czy C&A nie płacą nawet połowy w/w stawki. Mało tego, nie dość, że nie płacą takich pieniędzy, to jeszcze mają zapis o uzależnieniu czynszu od obrotów, czyli jeśli nie mają satysfakcjonującej sprzedaży, to płacą mniej. Ta zasada w szczególności dotyczy dużych, międzynarodowych koncernów handlowych, względnie monopolistów na rynku, jak EMPIK. Jeste pewien, że EMPIK w GE miał jeszcze zafundowane wyposażenie wnętrza sklepu.
Dla zobrazowania sytuacji: średniej wielkości H&M ma 800m2. Przy stawce 50 Euro dawałoby to 40.000 Euro czynszu, do tego stawka na koszty wspólne (sprzątanie/odśnieżanie parkingu, sprzątanie toalet, pasażu, etc, etc.) oraz budżet marketingowy. Z pewnością razem nie mnie niż 6-7 Euro więcej. powiedzmy więc, że jest to 45.000 Euro czyli, na grubo licząc 200.000 PLN miesięcznie. Jeśli policzymy koszty stałe w postaci załogi, mediów, własnej reklamy, własnego sprzątania, itp. Da to z pewnością ponad 300.000 PLN miesięcznie. Ile trzeba sprzedać spodni po 70 PLN, żeby jeszcze zarobić? Pewnie z 10.000, a co najmniej 7.000 szt. odzieży po 70 PLN sztuka, czyli 230 szt. dziennie, czyli 23 szt. na godzinę, czyli 1 szt. co 2 minuty. Bardzo uproszczone liczenie, do tego trzeba pamiętać, że mówimy o cenach sprzedaży brutto (VAT 22%), a czynszach netto (plus 22% VAT).

otis

Post autor: otis » 28 marca 2009, o 14:01

nie mówię o lokalu rzędu 1000 m2 ,widziałem umowę znajomego w rozbudowie ,i za lokal 80m2 dla odzieżówki znanej i dobrej marki stawka 55 euro plus wspólne,indywidualne,marketing. plus obrotówka,to jest chyba dość wysoka kwota,tak mi się wydaje.
H&M,ZARA czy inne to mają po kilka lub kilkanaście euro i pewnie gotowy lokal ,aby tylko weszli.

Awatar użytkownika
T0MIKE
Kontakt:

Post autor: T0MIKE » 28 marca 2009, o 17:57

Za 80m2 to też niemało, ale każdy płaci tyle, ile jest w stanie zaakceptować. Widocznie ma bardzo dochodowy biznes, a skoro tak, to wszyscy będą zadowoleni. :D

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 maja 2009, o 14:29

PZP został uchwalony na sesji 3 października. Od tego czasu minęło już prawie 7 miesięcy, z tego co wiem już się uprawomocnił. Czy ktoś wie co się w tej chwili dzieje z tą inwestycją?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 1 maja 2009, o 19:02

A przecież inwestor tak się palił do budowy.
Oby Galeria IXw nie skończyła w dziale Inwestycje niezrealizowane :?

hey

Post autor: hey » 11 maja 2009, o 19:29

Tak będzie wyglądać galeria handlowa przy ulicy Warszawskiej? Budowa ruszy jeszcze w tym roku!

Na ukończeniu jest projektowanie galerii handlowej , która powstanie u zbiegu ulic Warszawskiej, Polnej i Radiowej w Kielcach. Będzie bardzo podobna do galerii handlowej Cuprum Arena w Lubinie – zapowiada inwestor firma Church Land Development, której większościowym udziałowcem jest Dariusz Miłek, jeden z najbogatszych Polaków, właściciel sieci sklepów CCC.

Cuprum Arena w Lubinie, to pierwsza w Polsce galeria handlowa w kształcie koła.
- Niespotykana na skalę światową architektura, dbałość o wykończenie i oryginalne detale, szeroka oferta handlowa i usługowa oraz wielofunkcyjność – to cechy Cuprum
Areny. Tak wyjątkowe obiekty będziemy budować także w innych miastach: Kielcach, Olsztynie i Toruniu - informuje Dariusz Miłek.

Galeria w Lubinie to sześciokondygnacyjny obiekt o wysokości 25 metrów, zwieńczony gigantyczną kopułą o 30-metrowej średnicy. Nad wejściem znajduje się największa w Polsce tafla szkła, podwieszona na stalowych linach. Wewnątrz znajduje się 10 par schodów ruchomych i osiem panoramicz-nych wind.
Do budowy i wykończenia budynku użyto granitu, szkła, stali, a także płyt z aluminium w kolorze miedzi.

Budowa trwała prawie dwa lata. Miłek zapowiada powstanie w Kielcach galerii równie atrakcyjnej o zbliżonej wielkości do Cuprum Arena.
- Do końca maja być gotowy projekt, wtedy zdradzimy więcej szczegółów – informuje Paulina Leszczyk z MediaDem w Warszawie.

http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... w-tym-roku

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 11 maja 2009, o 19:32

No w końcu jakaś informacja bo już się bałem, że nic z tego nie będzie :)
pletwa

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 11 maja 2009, o 20:34

Ja będe spokojny jak wbiją pierwszą łopatę.
Mam rozumieć, że galeria nie będzie wyglądała jak na przedstawionych wizualizacjach :?:

bobek

Post autor: bobek » 11 maja 2009, o 23:11

będzie mniej więcej tak wyglądała, teraz kończą projekt wykonawczy

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 11 maja 2009, o 23:15

Ta wiadomość, to miód na moje serce :wink:

Jednak jest nadzieja, że galeria nie będzie wyglądała tak koszmarnie jak na dostępnych dotąd wizualizacjach... Jednak jak wiadomo nadzieja matką głupich, bo słowa tajemniczej osoby z Church Land Development: "Bardzo podobna" mogą się okazać tylko bardzo luźną marketingową metaforą...

Trzeba tylko dodać, że Cuprum Arena jest architektonicznie jedną z ciekawszych galeri handlowych w kraju... Mnóstwo szlachetnych materiałów i niekonwencjonalnych rozwiązań.

Sporo fotek tutaj:

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 56&page=81

i tutaj:

http://www.cuprum-arena.pl/

bobek-skąd takie info?? Masz jakiś dostęp do wizualizacji?? Czy w tej kwestij się nic nie zmieniło i te stare są dalej aktualne??... Dość nieprecyzyjny jest twój koment.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, o 23:45 przez MadMike, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 11 maja 2009, o 23:29

Jeśli wierzyć Wikipedii, Cuprum Arena kosztowała 300 mln złotych. Patrząc na zdjęcia, wydaje mi się to bardzo dobrą ceną.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 12 maja 2009, o 00:02

Jeszcze jedna ciekawostka o inwestorze- Church Land Development.

Chciałem znaleźć jakieś informacje o firmie i znalazłem jedną firmę w trzech miejscach:

http://tinyurl.com/churchlanddevelopment

http://www.krs-online.com.pl/church-lan ... 28392.html

http://www.urbanity.pl/firma661/church- ... nt-sp-z-oo

bobek

Post autor: bobek » 12 maja 2009, o 08:18

bobek-skąd takie info?? Masz jakiś dostęp do wizualizacji?? Czy w tej kwestij się nic nie zmieniło i te stare są dalej aktualne??... Dość nieprecyzyjny jest twój koment.[/quote]

A jaki inny projekt pani Paulina Leszczyk mogla mieć na myśli, wstępny był już stworzony jakiś czas temu z wizualizacjami wiec teraz może być czas tylko na budowlany, zważywszy że maja już uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego no i gdy tylko będą mieć finalny projekt to będą się mogli starać o pozwolenie na budowę. Teraz jest ten moment co od nich głownie zależy start tej inwestycji

ODPOWIEDZ