Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 22 grudnia 2006, o 19:45

Deo pisze:Niestety, niby jedna gazeta a dwa światy...
Chyba dobrze, że jedna gazeta prezentuje różne opinie, inaczej byłaby drugim "Naszym dziennikiem" albo inną "Trybuną"...

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 22 grudnia 2006, o 20:08

dedykuję wszystkim nabijającym się z lotniska w kielcach "Jest szansa, że już pod koniec przyszłego roku w Radomiu wylądują pierwsze samoloty pasażerskie - powiedział podczas wczorajszego spotkania w radomskim magistracie Ryszard Zębala, główny specjalista od spraw lotniskowych. Nadzieję na uruchomienie cywilnego lotniska w Radomiu daje ogromna kwota 8 mld euro zarezerwowana w budżecie Unii Europejskiej na lata 2007 - 13 na rozwój lotnisk w Polsce.
'Echo Dnia' (08.11.2006 "
radom i kielce są podobnej wielkości,oba miasta liczą po ok.220 tys mieszkanców,radom jest dległy od wawki o raptem o 100 km
Ludzie tzrymajcie mnie bo dostane zawalu jak to prawda!!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

voodoo

Post autor: voodoo » 22 grudnia 2006, o 20:18

MAŁY właśnie o tym samym sobie pomyślałem. Jeśli w świętokrzyskim gdzie nie ma żadnego lotniska "chętnych do latania będzie w 2009 ledwie 86 tys., w 2015 - 140 tys" to zastanawiam się ile będzie w Radomiu i okolicach :?
I to jest niby opłacalna inwestycja za 8 mld. zł??

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 22 grudnia 2006, o 22:45

Tylko, że nie o to tu chodzi, jak już wszędzie pisałem wszystko jest przez nietrafioną decyzję o przystanku kolejowym we Włoszczowie i teraz cokolwiek by się nie działo w naszym mieście jest zasługą Gosiewskiego a antyPiSowska prasa tylko czeka, żeby coś takiego znaleźć i jeszcze bardziej pogrążyć i ośmieszyć Gosiewskiego i PiS... Niestety ze skutkami ubocznymi dla nas kielczan...

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 22 grudnia 2006, o 22:50

Deo pisze:Tylko, że nie o to tu chodzi, jak już wszędzie pisałem wszystko jest przez nietrafioną decyzję o przystanku kolejowym we Włoszczowie i teraz cokolwiek by się nie działo w naszym mieście jest zasługą Gosiewskiego a antyPiSowska prasa tylko czeka, żeby coś takiego znaleźć i jeszcze bardziej pogrążyć i ośmieszyć Gosiewskiego i PiS... Niestety ze skutkami ubocznymi dla nas kielczan...
Czy decyzja o przystanku we Włoszczowie jest trafiona to się przekonamy tak gdzies przynajmniej po roku jak będzie można naprawdę przeliczyć rentownośc i zwrot kosztów z tej inwestycji?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 22 grudnia 2006, o 23:10

Tu chodzi o sam fakt, że pociągi IC zatrzymują się w tak małej miejscowości, nawet gdyby to było bardzo opłacalne nikt o tym nie napisze, chodzi tu jak już pisałem, by dokopać PiS'owi. Sam nie lubię tej partii, ale teraz to co się dzieje przechodzi ludzkie pojęcie, więc jestem z nimi...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 22 grudnia 2006, o 23:46

Mocno interesuję się promocją Kielc i od dawna śledzę, jak o Kielcach pisze i mówi się w Polsce. Ogólnopolska Wyborcza prawie zawsze pisała o Kielcach albo źle i nierzetelnie, albo wcale. Potrafię podać na to wiele przykładów. Jeśli były jakieś wyjątki (w tym roku tekst o Centrum Onkologii) to tylko w kontekście: "w takiej dziurze udało sie coś zrobić". Symbolem dla mnie pozostanie dziennikarz reprezetujący GW w dyskusji w TVP na temat reformy administracyjnej z 1999 r. Z pogardą przekonywał, że "taka dziura, gdzie nic sie nie dzieje, gdzie nie ma żadnych imprez kulturalnych nie zasługuje na to, zeby byc stolica województwa".
Itd i itp.
Wniosek z mojego "monitoringu" GW od powiedzmy 10 lat nasuwa mi się tylko jeden - jest to świadoma i podtrzymywana niechęć do Kielc. Pewnie chodzi o pogrom...

Obecna ekipa kieleckiej redakcji jest ok, ale to nie ma żadnego przełozenia na gazetę ogólnopolską...

Z drugiej strony jednak władze miasta na to właściwie nie reagują...
Coś, co mnie wyjątkowo boli, jako osobę chcącą miec znaczący wpływ na zmienianie wizerunku mojego miasta w świadomości nie-kielczan - to fakt, że Kielce ciągle nie mają sensownej promocji... Trudno się oprzec wrazeniu, że prezydenta interesuje promocja Kielc jedynie wtedy, gdy połączona jest z promocją wyłącznie jego pomysłów...
Dzięki Lubawskiemu dzieje sie sporo dobrego, ale mogłoby się dziać tego dobrego dużo więcej, gdyby tak kurczowo i zazdrośnie nie trzymał monopolu na 'kreatora nowych Kielc" tylko dał pole do popisu też innym, niekoniecznie związanych z nim. Dobry przykład to strategia rozwoju Kielc - cytat z kieleckiej GW: "Przedsiębiorcy uważają, że nie było potrzeby zgłaszania wniosków, bo wcześniej ich uwag nikt nie słuchał.
- Naszym zdaniem najpierw powinna zostać przygotowana koncepcja zagospodarowania przestrzennego miasta, wyznaczenie terenów pod inwestycje, małych stref gospodarczych, stworzenie warunków przyjaznych przedsiębiorczości. To zachęciłoby do inwestowania w Kielcach, bo nic tak jak biznes nie determinuje rozwoju miasta - mówi Ryszard Zbróg, prezes Staropolskiej Izby Przemysłowo-Handlowej. - Tymczasem w strategii poświęcono bardzo mało miejsca na rozwój gospodarczy. Stoimy na stanowisku, że najpierw powinniśmy zadbać o strategię rozwoju gospodarki, ewentualnie na niej się skupić, a dopiero później wokół tego konstruować wizje przyszłości w oparciu o kulturę, czy turystykę - dodaje.
Zbróg podkreśla, że swoje uwagi przedsiębiorcy przekazali na spotkaniu podczas powstawania strategii. - Już wówczas wskazywaliśmy, że diagnoza naszych słabych i mocnych stron jest zbyt pobieżna, oceny nietrafne. Niestety, nie przełożyło się to na dalszą pracę nad dokumentem - podkreśla."

Podobnie jest z promocją, szczególnie turystyczną. Ona nie istnieje, bo Prezydent uznał, ze tylko jego wizję będzie się realizować... Nie prowadzi żadnych profesjonalnych działań, żeby sciągnąć do Kielc "tradycyjnych" turystów (nie tylko spotowych, czy targowych) oraz inwestorów z branży stricte turystycznej...
A tutaj naprawdę, przy dobrych pomysłach, nie trzeba wielkich nakładów finansowych. Czy to stoi w sprzeczności z ideą centrum sportowego, kulturalnego czy wzorniczego?

maju
Kontakt:

z trudem mi to przychodzi...

Post autor: maju » 23 grudnia 2006, o 00:01

...lecz wygląda na to , iż podstawowe hasło PiSu iż Wyborcza kłamie od dzisiaj jest też moim hasłem, choć wyborcą tej partii raczej nie zostanę , to Wyborczej też już raczej nie uwierze.
Ten artykuł ewidentnie nie był pisany od tak w ciągu godziny, były przecież zacytowane jakieś wypowiedzi ( swoją droga nie wierze,że min.Polaczek nic nie wie o lotnisku pod Kielcami), były pseudo prognozy pod kątem artykułu, przecież zbieranie takich danych musiało trwać....mam nadzieję że jutro Prezydent Miasta zwoła konferencję prasową na której potwierdzi kto jest pomysłodawcą , od kiedy ta idea funkcjonuje, pokaże dokumenty, które już zebrano w sprawie lotniska, i miejmy nadzieję ,że tą konferencję nie będzie przekazywała tylko telewizja Trwam oraz Nasz Dziennik, miejmy nadzieję ,że są jeszcze wolne media w tym kraju...do dziś wierzyłem ,że są :(
Co do samych Kielc na arenie krajowej, to wg mnie dość systematycznie zdanie na temat miasta w kraju się poprawia

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 23 grudnia 2006, o 23:05

MAŁY pisze:dedykuję wszystkim nabijającym się z lotniska w kielcach "Jest szansa, że już pod koniec przyszłego roku w Radomiu wylądują pierwsze samoloty pasażerskie - powiedział podczas wczorajszego spotkania w radomskim magistracie Ryszard Zębala, główny specjalista od spraw lotniskowych. Nadzieję na uruchomienie cywilnego lotniska w Radomiu daje ogromna kwota 8 mld euro zarezerwowana w budżecie Unii Europejskiej na lata 2007 - 13 na rozwój lotnisk w Polsce.
'Echo Dnia' (08.11.2006 "
radom i kielce są podobnej wielkości,oba miasta liczą po ok.220 tys mieszkanców,radom jest dległy od wawki o raptem o 100 km
Ludzie tzrymajcie mnie bo dostane zawalu jak to prawda!!
Przecież to już jest nieaktualne. Dostali z budżetu województwa bodajże 8 mln (podkreślam MLN a nie MLD). Co wystarczy im na namalowanie pasów więc koniec przyszłego roku jest nierealny. Zwróć uwagę na date tego artykułu. To było przed wyborami :wink:

halny

Post autor: halny » 23 grudnia 2006, o 23:09

Radom nie ma szans bo lotniskiem drugim dla aglomeracji warszawskiej będzie Modlin dwa kroki od Stolicy :D

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 23 grudnia 2006, o 23:10

I jeszcze Sochaczew :D

halny

Post autor: halny » 23 grudnia 2006, o 23:32

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 24 grudnia 2006, o 18:58

Jeśli Modlin jest już mocno zaawansowaną sprawą to Radom nie może się cieszyć.

halny

Post autor: halny » 24 grudnia 2006, o 22:04

Jeszcze w temacie lotniska Sochaczew --- http://pl.wikipedia.org/wiki/Port_lotmi ... ew-Bielice

Awatar użytkownika
KamilEm
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 26 grudnia 2006, o 21:54

Nie wiem czy się cieszyć czy nie z tego artykułu: http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 09025.html

I jeszcze to zdjęcie:

http://bi.gazeta.pl/im/6/3808/z3808386X.jpg

ODPOWIEDZ