Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 sierpnia 2006, o 21:42

Chyba bysmy musieli w ED wykupic platna strone, zeby zamiescili :(

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 1 sierpnia 2006, o 21:56

Ja bym chętnie Wyborczą zainteresował, bo oni specjalizują się przedstawianiu takich problemów. Ale nie bardzo jest jak - w końcu tylko Echo napisało o nowej galerii.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 sierpnia 2006, o 21:57

postawcie się teraz w roli tego Jongena... Przecież to, za przeproszeniem, przesrana perspektywa:/ gość dzierżawi teren... co miesiąc płaci pewnie pareset tysięcy złotych, a tu mu zakazują budować tego co chciał :shock: wściekłbym się na jego miejscu... kasa idzie w błoto
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 1 sierpnia 2006, o 21:59

Na razie to nikt nic oficjalnie nie powiedział, to są tylko takie nasze spekulacje na forum miasta. Podejrzewam, że inwestor nic nie wie o jakichkolwiek problemach, bo jak do tej pory (oficjalnie) w zasadzie nie podjęto żadnej decyzji.
Komisja Rewizyjna czuwa!

_koubah

Post autor: _koubah » 2 sierpnia 2006, o 09:44

co do Galerii Krakowskiej to sytuacja jest wg. troszke inna. Ta przestrzen miasta czyli oklice dworca szpecila i odstraszala podroznych. Moze niektorzy z was nie pamietaja baru mlecznego Smok i kilku innych parterowych budynkow z dworcem PKS na czele. Wysoka zabudowa charakteryzuje miasta metropitalne i koniec kropka. Cena gruntu wplywa na wyskosc zabudowy. W Centrum Krakowa ogromne tereny zostaly zarezerwowane na infrastrukture miejska i kolejowa. Niestety to nie przystaje do obecnych czasow. Centrum to centrum i jezeli mozna cos zabudowac i to przynosi zyski to powinno sie tak zrobic. Poza tym Rynek Glowny w Krakowie (przypomne tylko ze tych rynkow jest kilka) jest miejscem handlu i centrum turystyki. Do niedawna jeszcze przed wybudowanie Galerii Kazimierz (nie wiem skad ta nazwa, bo ani na Kazimierzu, ani z Kazimierzem nie ma nic wspolnego) nie bylo typowego centrum handlowego, a rynek jak pekal w szwach tak nadal peka. Oczywiscie obecnie powstajaca Galeria Krakowska to tylko ulamek tego co mialo powstac na terenach PKP. Dobre tylko to ze po 10latach wasni i klotni o polski kapital i syzyfowych walk o Wawel (skad ten Wawel w tej dyskusji nie wiem) powstalo cos co moze stac sie elementem centrotworczym i spajajacym miasto, a przedw wszytskim wpynie znaczaco na poprawe wizerunku tej czesci centrum, podobnie wygladala sytuacja we Wroclawiu (Galeria Dominikanska) i Poznaniu (Stary browar). Co do Kielc mam mieszane uczucia. Ale jednoczesnie wiem ze w promieniu conajmniej kilometra bedzie taki boom inwestycyjny, ze za kilka lat nie poznamy ulicy Radiowej, Przecznicy Targowej i Targowej oraz innych. Taka jest kolej rzeczy. Jedna inwestycja pociaga za soba druga. Skorro mamy miec centrum to niech bedzie wysokie (jak na wrunki kielckie oczywiscie przystalo, czyli do 12-15 metrow do okapu. A potem tylko czekac jak Warszawska od Rynku do XIX Kielc zmieni sie w deptak, a Sienkiewicza bedzie inna ulica niz teraz, bo skupi sie na niej zycie kulturalne i towarzyskie miasta. Takie sa mozliwosci rozwoju wg. mnie i z mej wiedzy wynika, ze za 10-15 lat bedziemy mieli prawdziwe centrum, a Rynek stanie sie prawdziwym placem spajajacym centrum miasta. Bec!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 2 sierpnia 2006, o 15:57

wydaje mi się, że 16 metrów to nie jest za dużo. Będzie akurat pasowało do Bechera po drugiej stronie Polnej, który ma podobną wysokość.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 sierpnia 2006, o 18:21

Wysokosc budynku w sam raz :) mysle, ze bedzie podobnie jak Becher, wiec zabudowa w porzadku z ladem i skladem!

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 2 sierpnia 2006, o 20:32

Ja również wysłałem dość ostry list do p. Magdy Brzezinskiej (którą znam)...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 sierpnia 2006, o 21:07

Ja też znam, tym bardziej mi przykro, ze musi takie rzeczy pisac.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 3 sierpnia 2006, o 06:27

Obrazek

Biskup zgodził się na galerię

Handel w niedzielę będzie dozwolony prawdopodobnie za zgodą biskupa Kazimierza Ryczana. Liga Polskich Rodzin w Kielcach jest oburzona.

Plany budowy olbrzymiej galerii handlowej na działce obok Domu Księży Emerytów budzą coraz żywsze emocje. Jak się okazuje, w trzykondygnacyjnym budynku na parterze najprawdopodobniej będzie się mieścił hipermarket spożywczo-przemysłowy. Działka należy do księży emerytów, a zarządza nią Stowarzyszenie Wzajemnej Pomocy Kapłanów Diecezji Kieleckiej, które wydzierżawiło teren Holendrowi Theo Jongenowi na 90 lat.
Wszystko wskazuje na to, że w umowie z zagranicznym inwestorem księża nie zastrzegli jednak, by centrum handlowe było w niedzielę zamknięte. - Kwestia umowy jest objęta tajemnicą - wymigiwał się od jednoznacznej odpowiedzi Piotr Miklaszewski, reprezentant Theo Jongena. Za to bardziej rozmowny był Marcin Chechelski, prezes Fundacji „Unitas”, która w imieniu księży prowadziła bezpośrednio negocjacje z inwestorem. - Czy tam będzie handel w niedzielę? To jest sprawa właściciela i Urzędu Miasta, a nie nasza. My tylko wydzierżawiamy teren pod budowę galerii - mówi Chechelski. Co na to kielecki biskup Kazimierz Ryczan? Od rzecznika prasowego kurii dowiedzieliśmy się, że transakcja z Holendrem odbyła się „po konsultacji z księdzem biskupem”, a więc za jego wiedzą i zgodą...
Takim obrotem rzeczy jest zaskoczony i oburzony Jan Domeracki, szef kieleckich struktur Ligi Polskich Rodzin, która walczy o ustawowy zakaz handlu w niedzielę. - Przecież Kościół katolicki uczy, że niedziela jest dniem świętym i trzeba go spędzić z rodziną, a nie na zakupach! Nie dość, że oddają ten teren jakiemuś Holendrowi, to jeszcze będzie tam handel w niedziele, co już kompletnie dobije naszych polskich sprzedawców. Księża powinni przynajmniej zastrzec w umowie, że ta galeria będzie zamknięta w niedziele! - uważa Jan Domeracki.

Tajne plany galerii
Już wiemy, jak będzie wyglądała trzykondygnacyjna galeria handlowa, którą Holender Theo Jongen chce wybudować u zbiegu ulic Warszawskiej i Polnej w Kielcach! Księża emeryci wydzierżawili teren na 90 lat. Projekt jest gotowy od czerwca, ale zarówno reprezentant inwestora, jak i poznańscy architekci, którzy nad nim pracowali, nie chcieli go ujawniać, twierdząc, że cały czas jest on zmieniany...
Tymczasem nam udało się jednak dotrzeć do tajnego projektu. Galeria handlowa Theo Jongena będzie miała 35 tys. metrów kwadratowych powierzchni i będzie o jedną trzecią większa od takich kieleckich obiektów jak Real i Galeria „Echo” oraz o jedno piętro wyższa niż Galeria „Echo”. Choć inwestor zapewniał nas, że w centrum handlowym przy ul. Warszawskiej nie będzie hipermarketu, okazuje się, że w projekcie poznańskich architektów z pracowni Litoborski&Marciniak... jest on jednak ujęty na parterze! Będzie zajmował ponad 5600 metrów kwadratowych.
Na parkingu podziemnym będzie mogło zaparkować 650 samochodów, za to wjazd dla aut dostawczych zaprojektowano od strony ulicy Radiowej.

Co będzie w galerii?

Parter: hipermarket o powierzchni 5636 metrów kwadratowych, pawilony handlowe, kawiarnia, księgarnia, ścianka wspinaczkowa, plac z zielenią, zimowy ogród, kaskady wodne, telebim;

I piętro: sklepy (o powierzchni ponad 2 i prawie 4 tys. metrów kwadratowych), butiki, ścianka wspinaczkowa, kaskada wodna;

II piętro: lokale gastronomiczne, sklepy o powierzchni ponad 2,5 i prawie 6 tys. metrów kwadratowych, restauracja, sale kinowe, szklane zadaszenie z rzeźbą przestrzenną i szklane tuby świetlne.

Magdalena BRZEZIŃSKA brzezinska@echodnia.eu

:arrow: http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/?cat=10&id=33334
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 3 sierpnia 2006, o 06:56

E-mail do biura architektonicznego, które jest projektantem: biuro@litomar.pl

Znalazłem także jeden z ich projektów:
Piła
Obrazek
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 3 sierpnia 2006, o 08:02

o jedno piętro wyższa niż Galeria „Echo”.
yy... skoro ma mieć dwa piętra to chyba będzie właśnie o te dwa piętra wyższa od Galerii "Echo"...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 3 sierpnia 2006, o 08:05

Wkur... mnie Echo i jeszcze bardziej osoba pisząca artykuły. Nie wiem jak mozna to powstrzymac, ale tak tego zostawic nie mozna. Tesco ma ponad 10000m2 i jak budowali GE, to Echo czy Slowo az pialo z zachwytu...

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 3 sierpnia 2006, o 08:08

Ten hipermarket jednak mnie martwi. On może być skuteczną zaporą przeciw budowie i miasto nie powinno zgadzać się na budowę tak dużego sklepu.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 3 sierpnia 2006, o 08:45

Mysle, ze musimy sie powstrzymac jeszcze od komentarzy. To sa ciagle spekulacje i tak naprawde nic nie wiemy. Gdyby bylo juz tyle wiadomo to mimo wszystko wlaczyly by sie to inne media poza lokalna GE.

ODPOWIEDZ