Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 sierpnia 2006, o 09:28

Proponuję napisać jeden list z załączonymi zdjęciami i materiałami, a następnie niech każdy forumowicz się pod tym podpisze (tu mogą być problemy, ale i tak planowaliśmy spotkanie) Jak każdy będzie pisał maila i to podobnego, to gówno z tego wyjdzie
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 sierpnia 2006, o 09:39

wystosowałem kolejny e-mail do pani Brzezińskiej...
Witam ponownie!
Kilka dni temu wysłałem do Pani e-mail z moją opinią na temat budowy galerii handlowej przy ul. Warszawskiej. Nie oczekuję drukowania mojego listu, ale jestem zaskoczony brakiem obiektywizmu w artykułach! Chciałbym wiedzieć dlaczego Pani nie pisze żadnych pochlebnych opinii mieszkańców na temat tej inwestycji. Jeden artykuł dotyczył sprzeciwu mieszkańców, drugi sprzeciwu księży i wreszcie trzeci (w większości) sprzeciwu radnych. Tymczasem wiem, że znaczna większość mieszkańców jest jak najbardziej entuzjastycznie nastawiona na tę budowę. Nie rozumiem dlaczego zaciemnia Pani obraz prawdziwej opinii społeczeństwa. Może to mieć niemały wpływ na decyzję Rady Miasta, która (chociaż z założenia) powinna reprezentować zdanie większości mieszkańców. Już pomijam fakt, że argumenty niektórych radnych, jak na przykład Dariusza Karysia z PSL, są niedorzeczne - ten pan najwyraźniej nie odróżnia hipermarketu od galerii. Ale rozumiem, że każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie - tym samym proszę o wykazanie naszego zdania, zwolenników tej budowy.
Pozdrawiam
MeehoweCK

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 sierpnia 2006, o 09:55

Bardzo śmieszne :shock: Napisała mi, że opinie zwolenników (podobno również moja) są zamieszczone w dziale "telefony i listy od czytelników" :? Tylko ja się pytam: ile osób czyta artykuł o galerii a ile ten dział?! :evil:

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 1 sierpnia 2006, o 11:33

tom pisze: * Jan Ryk (Ruch Patriotyczny): - Jeszcze się dokładnie nie zastanawiałem nad tą sprawą, ale pytałem o opinię młodzież ze świetlicy środowiskowej na Niewachlowie, z którą współpracuję. Ci młodzi ludzie byli bardzo za tym, żeby powstała ta nowa galeria, mówili że chętnie by tam chodzili. Skoro młodzież jest „za”, to ja też pozytywnie patrzę na te plany.
-----------------------------

Po kolei:
Wypowiedź Pana Karysia bezsensowna - na obrzeżach miast zazwyczaj buduje się hipermarkety i markety branżowe, a w centrum Wrocławia jest Galeria Dominikańska. Dodajmy Galeria Krakowską w samymy cantrum i dziwny brak obaw krakowskich radnych o spadek zainteresowania Starym Miastem.

Pan Kudaka to by chyba chciał, żeby w Polsce tylko Polacy wszystko robili. Jeśli już pojawił się inwestor z konkretną ofertą to nie ma nawet co się zastanawiać, przynajmniej będzie polski wykonawca. A rodzimy inwestor nie pojawi się raczej nigdy.
zgadzam sie :!:
dodam tylko że naprawde bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie wypowiedz tego pana (Jan Ryk, Ruch Patriotyczny) myślałem że to takie same oszołomy jak te z LPR a tu sie okazało że jednak niekoniecznie. to chyba jedyna osoba która wzięła pod uwage opinie innych ludzi a nie swoje wydumane teorie i poglądy.

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 1 sierpnia 2006, o 11:35

tom pisze:
Po kolei:
Wypowiedź Pana Karysia bezsensowna - na obrzeżach miast zazwyczaj buduje się hipermarkety i markety branżowe, a w centrum Wrocławia jest Galeria Dominikańska. Dodajmy Galeria Krakowską w samymy cantrum i dziwny brak obaw krakowskich radnych o spadek zainteresowania Starym Miastem.
Oj, raczej nasza Sienkiewka nie może się równać z krakowskim Starym Miastem choćby dlatego, że Stare Miasto "żyje" także dzięki milionom turystów z całego świata. Cóż, obiekty umieszczone na liście UNESCO ściągają ludzi. Tymczasem w Kielcach o turystów trudno, niestety...

tom pisze:
Pan Kudaka to by chyba chciał, żeby w Polsce tylko Polacy wszystko robili. Jeśli już pojawił się inwestor z konkretną ofertą to nie ma nawet co się zastanawiać, przynajmniej będzie polski wykonawca. A rodzimy inwestor nie pojawi się raczej nigdy.
Tutaj zgadzam się w zupełności. Prawo wolnego rynku - znalazł się zagraniczny inwestor, który według założeń wybuduje "cudeńko" i powinno mu się na to pozwolić...

Crux

Post autor: Crux » 1 sierpnia 2006, o 11:47

tom pisze:* Dariusz Karyś, Polskie Stronnictwo Ludowe: - Może ta galeria handlowa strasznie nie zaszkodzi ul. Sienkiewicza, ale i tak uważam, że takie centra handlowe powinny powstawać na obrzeżach miasta, a nie w jego centrum! Tak się robi chociażby we Wrocławiu. A u nas są przecież ogromne tereny obok Browarów Belgia, gdzie mogłaby z powodzeniem powstać taka galeria. Miasto powinno przyciągać inwestorów takich jak ten Holender właśnie tam, a nie pozwalać na budowę galerii handlowej prawie w centrum Kielc!
Pan Dariusz Karyś podając przykład Wrocławia strzelił sobie samobója. W tym momencie, o ile się dobrze orientuję, we Wrocławiu powstają dwie wielkie galerie handlowe. Jedna przy Powstańców Śląskich - tzw. Arkady Wrocławskie (gdzieś koło 15 minut piechotką od Rynku) oraz Pasaż Grunwaldzki stawiany przez kieleckie Echo Investment na placu Grunwaldzkim. Obie inwestycje w ścisłym centrum Wrocławia, choć wiadomo, że Wrocław ma znacznie większe centrum niż Kielce.

Linki do tych dwóch inwestycji:

http://arkadywroclawskie.pl/
http://www.pasazgrunwaldzki.pl/

Pewnie panu radnemu chodziło o centra handlowe na Bielanach Wrocławskich (przy węźle autostradowym), ale tam jest po prostu konglomerat kilkunastu hieprmarketów.

Ja natomiast wierzę, że na działce przy Warszawskiej powstanie po prostu dom towarowy, a domy towarowe w centrach miast powstają już od końca XIX wieku. To, że Kielce pod koniec XIX w., ani na początku XX w. nie doczekały się żadnego domu towarowego (choć podobno przed II wojną światową był sklep kolonialny, który był trochę większy, choć parterowy), a w drugiej połowie tegoż XX w. postawiono dwa bardzo nieciekwe obiekty, nie oznacza, że mamy się zatrzymać w rozwoju w XIX w.

Faktycznie, problemem może być właściwa organizacja ruchu w tym rejonie, bo jak znam życie inwestor pójdzie na łatwiznę i w najlepszym wypadku postawi po prostu dodatkowe światła.

Na razie czekam na koncepcję architektoniczną. Do samego charakteru inwestycji nic nie mam.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 1 sierpnia 2006, o 11:48

Katastrofa... Co za stare zgredy... Czy u nas nigdy nic nie może odbyć się sprawnie, szybko i bez problemów? Widocznie nie... Budować, budować i jeszcze raz budować!

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 1 sierpnia 2006, o 18:38

Swoją drogą Holendrzy muszą być sytuacją bardzo zaskoczeni. Od września płacą za teren, myśleli, że wszystko pójdzie gładko jak w normalnym cywilizowanym świecie i przed dzierżawą nie postarali się o zgodę na budowę, a tymczasem natrafili na sprzeciw ludzi martwiących się tylko o swoje interesy i/lub niewiedzących co to właściwie jest ta "galeria handlowa"... Farsa...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 1 sierpnia 2006, o 20:16

no przykre... ale prawdziwe :?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 sierpnia 2006, o 20:19

Widzicie, co przychodze do domu i patrze to robi mi sie smutno. Gdzie tu rzetelnosc dziennikarska? Niech sie radni posluchaja ludzi mlodych, ktorzy gdzies byli, cos widzieli, a nie... no rece mi opadaja jak czytam, ze na calym swiecie takie obiekty buduje sie pod miastem. Jak wielkim idiota trzeba byc, zeby takie rzeczy opowiadac...no chyba, ze Ci ludzie nosa poza Kielce nie wystawiają i pracy nie czytają, to rozumiem, ale tacy ludzie nie powinni podejmowac decyzji w naszym miescie. Durnota, ciemnogrod i tyle, zeby sie za bardzo nie unosic. Mysle, ze trzeba sie bedzie udac na sesje rady, podczas ktorej bedzie sie toczyc dyskusja.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 1 sierpnia 2006, o 20:24

Tak czy owak, uważam że list z rzetelnie przedstawionymi argumentami jak najbardziej przydałby się.

Jedna osoba wiele nie zdziała, ale w grupie siła!

Nie dajmy zrobić z Kielc zaścianka :cry: :evil:
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

halny

Post autor: halny » 1 sierpnia 2006, o 20:25

Odnoszę że jakaś zorganizowana krucjata żeby tylko komuś nie zagrozić ! Dlaczego tym razem nie liczą ile będzie miejsc pracy ? Kiedy powstawał blaszak na KSM to dokładnie to reklamowali :shock:

Gość

Post autor: Gość » 1 sierpnia 2006, o 21:01

Moznaby postawic inwestorowi warunek wybudowania duzego parkingu.. to rozwiazaloby, czesciowo, problem z miejscami parkingowymi w centrum... No ale po co dyskutowac.. przeciez to za obce pieniadze... zle pieniadze...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 sierpnia 2006, o 21:02

UPS, UPS! Podpisujemy się :)

qbasck

Post autor: qbasck » 1 sierpnia 2006, o 21:38

To może jeden merytoryczny list do gazet, władz i kogo jeszcze trzeba z patronatem inwestycje.kielce.pl :) Jurku co Ty na to?

ODPOWIEDZ