PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- T0MIKE
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
no tak, centrum miasta, przed wejściem do Urzędu Miejskiego. Prosiło się o jakiś centrotwórczy obiekt, a nie żelbetowego słonia. Wprawdzie gdyby ktoś zapytał, co dokładnie, to nie potrafiłbym powiedzieć, bo teren zbyt duży na budynek o pojedynczej funkcji, ale reprezentacyjny hotel (sam jestem sceptyczny, co do kolejnego hotelu), biurowiec, szkoła wyższa, możnaby obdzielić kilkoma funkcjami. Tak jakoś mi szkoda tak fajnego terenu... Konktekst psuje jedynie ZUS, ale poprawi za to Dom Związków po remoncie. Wszędzie na świecie ucieka się z parkingami pod ziemię, względnie chowa się je gdzieś za plecami, a nie centralnie vis-a-vis najważniejszego urzędu w mieście wojewódzkim. Po prostu kawał placu...
- T0MIKE
- Kontakt:
Nie zgodzę się z taką tezą. Trzeba było zrobić MPZ z zabudową pierzejową lub innym, dobrym rozwiązaniem i szukać. Gdzie szuka Rzeszów, Gorzów, czy Zielona Góra inwestorów? Co roku na targach nieruchomości w Cannes. Od kilku lat kilka miast, pod patronatem W-wy ma polskie duże, profesjonalne stoisko, z barkiem, barmanami, kanapeczkami i informacjami. Bardzo ładnie się to rozwinęło od 1998r., kiedy wszystko było jeszcze przaśne. Warto byłoby tam kiedyś pojechać z ofertą, a nie kisić się tylko w swoim sosie, bo świeżej krwi z zewnątrz też nam potrzeba.
Akurat w tym miejscy znakomicie, według mnie, wpasowałaby się archiektura, która mi się bardzo spodobała 9 lat temu:
http://www.archicom.pl/CMS/RBC/wizualizacje.html
Rozmawiałem na temat tego budynku z kilkoma dużymi deweloperami zagranicznymi i byli pod wrażeniem. Polski architekt, polski deweloper i odważna architektura w centrum miasta, prawie przy rynku wrocławskim.
Akurat w tym miejscy znakomicie, według mnie, wpasowałaby się archiektura, która mi się bardzo spodobała 9 lat temu:
http://www.archicom.pl/CMS/RBC/wizualizacje.html
Rozmawiałem na temat tego budynku z kilkoma dużymi deweloperami zagranicznymi i byli pod wrażeniem. Polski architekt, polski deweloper i odważna architektura w centrum miasta, prawie przy rynku wrocławskim.
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Oczywiscie że każdy wolałby tam jakiś "extra" budynek pełniacy inną funkcję niz parking, tylko szkoda byłoby np. żeby tam powstawały np. kamienice w stylu tych na Zagórskiej k/Szkoły Gastronomicznej.
Myślę, że gdyby nie parking ten plac nadal byłby zaniedbany przez kolejne lata, bo uważam, że te połamane chodniki i przypadkowo rosnące krzaki ładne nie były
Sama przestrzeń wg mnie wyglądała sztucznie, widać że nie była projektowana jako plac, a zagospodarowana była bez pomysłu.
Edit.
Wg mnie ten budynek z postu TOMIKE jest tandeciarski i obciachowy
Myślę, że gdyby nie parking ten plac nadal byłby zaniedbany przez kolejne lata, bo uważam, że te połamane chodniki i przypadkowo rosnące krzaki ładne nie były
Sama przestrzeń wg mnie wyglądała sztucznie, widać że nie była projektowana jako plac, a zagospodarowana była bez pomysłu.
Edit.
Wg mnie ten budynek z postu TOMIKE jest tandeciarski i obciachowy
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
- T0MIKE
- Kontakt:
no nie to miałem na myśli... Celowo podałem link, żeby uciec od klimatów Zagórskiej. Budynek we Wrocławiu został dobrze oceniony przez deweloperów biurowych z Zachodu. Byłem na spotkaniu z właścicielami w 2001r. i naprawdę bardo dobrze się o nim wypowiadali. Chodziło mi jedynie o to, by uciec od tandety typu ZUS, czy Zagórska w takim miejscu.
Wszystko jednak nas oddala od topicu. Moja wina.
Wszystko jednak nas oddala od topicu. Moja wina.