Echo Investment - Galeria Echo

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 11 stycznia 2009, o 02:21

Zależy co rozumiemy przez oszklenie :wink: Jeżeli zastosujemy szklane elementy , ale zapewnimy odpowiednią powierzchnię otworów jak powyżej, to nie ma przeszkód... Swoją drogą te pochyłe tafle to fajne rozwiązanie- od dołu parking wygląda jak całkiem oszklony.
Ale co tu dużo mówić... Gdzie Rondo 1, a gdzie Galeria Echo?? To chyba najładniejszy wieżowiec w Warszawie :) Poza tym wizualizacja, o której pisał kolega wyżej, jest już nieaktualna.

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 14 stycznia 2009, o 12:53

Po rozbudowie, będzie to galeria "z prawdziwego zdarzenia". :D
Every dream has a price

Melboourne

Post autor: Melboourne » 15 stycznia 2009, o 20:46

może jakieś nowe fotki?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 17 stycznia 2009, o 10:08

Z pewnego źródła wiem ze od marca zamykają GoSport.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 17 stycznia 2009, o 15:46

W zwiazku z budową czy w ogole zamykają?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 18 stycznia 2009, o 01:06

w związku z budową i wiem jeszcze od osoby pracującej ze od maja zamykają KFC czyli i reszte pewnie też żarciochów.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Ziarek

Post autor: Ziarek » 18 stycznia 2009, o 11:33

To dobrze ze tylko na czas budowy zamykają Go Sport bo to fajny sklep sportowy choć nie najtańszy i wszystkie żarciuchy głównie KFC bo tam są dobre rzeczy nie co zdrowsze niż w Mc' Donaldzie :D no i dobre przede wszystkim i to jedyne KFC w regionie.

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 18 stycznia 2009, o 23:54

Patrząc na rzuty pieter galerii, to normalne że zamkną sklepy z jedzeniem. I jeszcze empik i rtv agd też chyba zamkną. Bo w tych miejscach będą poprowadzone dalsze ciągi komunikacyjne. Będą musieli się przenieść gdzieś indziej. Ale czemu zamykają Go Sport to nie wiem. Tak samo Arizona. Na nowych planach galerii, pub znajduje się na ostatnim pietrze wraz z kręgielnią i dyskoteką. Może na razie go nie zamkną, ale jak już budowa się skończy to pewnie się tam przeprowadzą. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób z obecnej 2-poziomowej galerii (włączając parking), zrobią 4-poziomową. Nowa galeria ma mieć 4 kondygnacje. Tak samo nad obecną już częścią. Będą musieli zbudować przecież tam sufito-podłogę, na kolejne piętra. Ciekawe czy fundamenty wytrzymają dodatkowe obciążenie?

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 stycznia 2009, o 00:54

Wszystko od linii Douglas-Orsay (Bez tych sklepów), aż do wyjścia od strony Solidarnosci będzie rozebrane, poza Kinopleksem. W tej częsci będzie całkiem nowy układ lokali i nowa konstrukcja.

Po równych i niewielkich wymiarach przekrojów wszystkich słupów na parkingu pod galerią, można wnioskować, że ani słupy, ani fundamenty nie są przygotowane na nadbudowę tylu kondygnacji...

Tak więc, w tej części raczej wszystkie słupy i stropy zostaną rozebrane, fundamenty powiększone, lub też rozebrane. Wszystko wskazuje na to, że 4-kondygnacyjna część galerii będze całkiem nowa od fundamentów, aż po dach :)

Empiku nie zamkną, bo przejście będzie w miejscu żarcia- naprzeciwko Kinoplexu. Drugie przejście będzie w całkiem nowej części- poza dzisiejszą fasadą galerii od strony Solidarności.

Od Douglasa włączne, w kierunku Tesco nic się nie zmieni, nie będzie żadnej nadbudowy.

To wszystko widać przy porównaniu rzutów nowej galerii i starej.

msz1

Post autor: msz1 » 19 stycznia 2009, o 08:37

Po równych i niewielkich wymiarach przekrojów wszystkich słupów na parkingu pod galerią, można wnioskować, że ani słupy, ani fundamenty nie są przygotowane na nadbudowę tylu kondygnacji...
Widzę, że jesteś ekspertem zarówno w dziedzinie elektrowni atomowych jak i konstrukcji budowlanych. Wymiary słupów (przekroje) wecale nie są niewielkie i to czy przeniosą one nowe obciążenia zależy tylko i wyłącznie od tego czy w fazie projektowania przewidywano możliwość nadbudowy galerii.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 19 stycznia 2009, o 09:50

Pewne jest wg mnie, że kompozytowe dźwigary, idące przez środek alejki, zostaną zdemontowane. Co do rozmiarów słupów na parkingu, wg mnie są spore, ale i tak dużo zależy od klasy betonu i rodzaju stali zbrojeniowej w nich. Wg mnie inwestor przewidywał rozbudowę przy projektowaniu galerii, bo w przeciwnej sytuacji musiałaby ona pochłonąć dużo większe koszty i konieczność zburzenia połowy galerii. A zauważcie, że kształt ma mieć podobny, co można poznać na wizualkach po zaokrągleniu w miejscu obecnego parkingu nadziemnego.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 19 stycznia 2009, o 10:26

msz1 pisze:Wymiary słupów (przekroje) wecale nie są niewielkie i to czy przeniosą one nowe obciążenia zależy tylko i wyłącznie od tego czy w fazie projektowania przewidywano możliwość nadbudowy galerii.
Fakt faktem, że galeria w tym miejscu stanie praktycznie "od zera" ponieważ w podziemiach również przewidziano galerię handlową zamiast parkingu. Podejrzewam, że będzie więc wyżej niż obecnie.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 stycznia 2009, o 13:05

Nie jestem jeszcze ekspertem w żadnej dziedzinie, choć jestem konstruktorem... Mówię tylko o moim przekonaniu graniczącym z pewnością :wink: Możliwe, że zostały przewidziane do nadbudowy, ale mało prawdopodobne, że o 3 kondygnacje. Druga sprawa, w miejscu parkingu w tej części ma powstać galeria, która z pewnością będzie musiała mieć większą wysokość kondygnacji niż ten parking... Konieczne będzie znaczne pogłębienie posadzki (byćmoże także fundamentów), dla zachowania poziomów wyższych kondygnacji.

msz1

Post autor: msz1 » 19 stycznia 2009, o 19:21

Ja po przekroju słupów nie mógłbym powiedzieć czy mają wystarczającą nośność czy nie do przeniesienia obciążeń z dodatkowych kondygnacji, musiałbym wniknąć w obliczenia statyczno - wytrzymałościowe, tym bardziej nie wypowiadałbym się o nośności fundamentow bo tych to już w ogóle nie widać i nie wiadomo jakie są warunki geotechniczne, no ale może ty masz rentgena w oczach. :)

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 19 stycznia 2009, o 19:32

Powiedziałem, że to tylko przypuszczenia. Ale, żeby zauważyć, że kondygnacja parkingu jest za niska, a siatka słupów zbyt gęsta, aby zrobić tam galerię, nie muszę mieć rentgena w oczach. Nie ma co się spierać... Czas pokaże.
B@rteK pisze:Pewne jest wg mnie, że kompozytowe dźwigary, idące przez środek alejki, zostaną zdemontowane
Te słupy podtrzymujące dachowe świetliki nie są kompozytowe, tylko z drewna klejonego. Choć na upartego drewno to też kompozyt, podobnie jak beton :wink: Zostaną na pewno usunięte, przynajmniej na odcinku, gdzie galeria będzie nadbudowywana.

ODPOWIEDZ