Plaza Centers - ul. Zagnańska/Jesionowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Nie wiem jakie sa zapisy w tym konkretnym MPZP, ale na takim obszarze powinny być z zasady elastyczne, pozwalające na budowę nie tylko centrum handlowego
A swoją drogą ciekawie by było, gdyby powstały Plaza, Centrum w Miedzianej Górze, galeria wokół dworca PKS i kolejna na Mielczarskiego

A swoją drogą ciekawie by było, gdyby powstały Plaza, Centrum w Miedzianej Górze, galeria wokół dworca PKS i kolejna na Mielczarskiego
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- Gandalf
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Przede wszystkim trzeba by było dowiedzieć się czy Plaza rzeczywiście straciła zainteresowanie Kielcami.
Niezaprzeczalnym faktem jest, że na terenie całej Polski Plaza wstrzymała się na razie z rozpoczęciem zaplanowanych inwestycji. Co więcej wszystkie (?) trzy planowane centra mają zostać otwarte wg. planów w 2014 roku. Ciekawe czy ma to związek tylko z finansowymi problemami inwestora czy może Plaza doszła do wniosku, że inwestowanie w Lesznie, Kielcach i Łodzi przy uwzględnieniu już istniejących w w/w miastach punktów handlowych jest zbyt ryzykowne.
Inna sprawa, że 2014 rok to chyba realny termin, w którym Plaza spokojnie by się zmieściła.
Co do samej lokalizacji to wydaje mi się, że nie jest to wymarzone miejsce pod galerię handlową - liczyć trzeba by było głównie na klientów zmotoryzowanych.
Niezaprzeczalnym faktem jest, że na terenie całej Polski Plaza wstrzymała się na razie z rozpoczęciem zaplanowanych inwestycji. Co więcej wszystkie (?) trzy planowane centra mają zostać otwarte wg. planów w 2014 roku. Ciekawe czy ma to związek tylko z finansowymi problemami inwestora czy może Plaza doszła do wniosku, że inwestowanie w Lesznie, Kielcach i Łodzi przy uwzględnieniu już istniejących w w/w miastach punktów handlowych jest zbyt ryzykowne.
Inna sprawa, że 2014 rok to chyba realny termin, w którym Plaza spokojnie by się zmieściła.
Co do samej lokalizacji to wydaje mi się, że nie jest to wymarzone miejsce pod galerię handlową - liczyć trzeba by było głównie na klientów zmotoryzowanych.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Zgodnie z obecnym ustawodawstwem, gminy w mpzp muszą określać rozmieszczenie obiektów handlowych o pow. pow. 2.000 m kw., a więc na tej działce będzie mógł powstać tylko taki obiekt, bo plan to narzuca. Plan był robiony - podobnie jak dla Korony - dla konkretnego inwestora.RZ pisze:Nie wiem jakie sa zapisy w tym konkretnym MPZP, ale na takim obszarze powinny być z zasady elastyczne, pozwalające na budowę nie tylko centrum handlowego
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Jest przecież mnóstwo powodów, dla których Plaza może tak twierdzić. Przede wszystkim, może sami szukają jakiegoś inwestora strategicznego / nabywcy i chcą się przedstawić jako spółka z perspektywami. A może jakiś dyrektor, który zadecydował o tej budowie chce jeszcze pobrać parę wypłat zanim się przyzna, że to porażka.
W Kielcach nie ma już rynku na dodatkową galerię, więc tylko powyższe wytłumaczenia są, moim zdaniem, prawdopodobne.
W Kielcach nie ma już rynku na dodatkową galerię, więc tylko powyższe wytłumaczenia są, moim zdaniem, prawdopodobne.
Mom zdaniem jest jeszcze miejsce na galerie typu plaza. Widziałem plazę w krakowie i tam duzo zajmuje częsc rozrywkowa i do tego Imaxa chyba tam mają. U nas też wydaje mi się przydałby sie Imax. A sklepy znajdą sie takie co to ich nie ma w kielcach, a mogłyby być. A miejsce wydaje mi się idealne biorąc pod uwagę że obok jest obi i merkury, to w połaczeniu z galerią plazy byłoby dobre centrum fakt że trzeba przejechać z jednego do drugiego, ale blisko siebie za to i przyciągałoby ludzi że za jednym zamachem można kilka spraw załatwić. Nie wspominajac juz o bliskosci doliny silnicy i masie spacerowiczów i rowerzystów, którzy by tam na pewno zaglądali. Kwestia tylko właściwych rozwiazań komunikacyjnych. A co do terminów korone zaczęli chyba wiosną budować a w przyszłym roku juz otwarcie. Więc 2014 skoro teraz kończy się 2011 całkiem realny, chyba że kryzys pomiesza szyki.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Mnie się wydaję, że czekają aż powstanie Korona i wtedy zdecydują ostatecznie. A działkę mogli puścić w ogłoszeniach, to do niczego nie zobowiązuje, a może akurat znajdą potencjalnego kupca na przyszłość.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
Ale znacznie atrakcyjniejsze miejsca na trzecią galerię są na Czarnowskiej i Mielczarskiego! Szczególnie watpię, by zrezygnowano z planów dotyczących okolic dworca PKS. Inwestor, który kupił teren wykazuje bardzo duże zaangażowanie. Z kolei na Mielczarskiego na terenie Kolportera tez MPZP jest na ukończeniu i tez przewiduje wilkopowierzchniowy obiekt handlowy. W dodatku niebawem ruszy ogromna inwetycja w Miedzianej Górze!
Dlatego Plaza nie powstanie.
Dlatego Plaza nie powstanie.
Nie, po prostu wyciągam wnioski - jeszcze nie została sfinalizowana umowa sprzedaży, a już przedstawiali miastu dwie koncepcje zabudowy:
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... a_PKS.html
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... a_PKS.html