Echo Investment - Astra Office Park, Al. Solidarności

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 kwietnia 2007, o 19:56

Ja nadal obstaje przy swoim. Office Park to bydunki budowane w takim standardzie, ze pewnie przez najblizsze kilka lat nie powstana podobne, chyba ze wybuduje je pan Solowow. Jest to taka klasa, jakiej jeszcze nie bylo, a Kolporter choc wizualnie prezentuje sie bardzo dobrze, to jednak klasa nizej. Taka prawda. Ja takie "klocki" ogladam codziennie i jestem do nich przekonany, a przede wszystkim ciesze sie, ze powstaja w Kielcach.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 10 kwietnia 2007, o 20:16

Ale mówimy o wyglądzie, nie o standardach ;-)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 kwietnia 2007, o 20:23

Wyglad rowniez jest dla mnie krokiem w przod, szczegolnie na arenie miast podobnych wielkosciowo.

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 10 kwietnia 2007, o 21:53

autor pisze:Office Park to bydunki budowane w takim standardzie, ze pewnie przez najblizsze kilka lat nie powstana podobne, chyba ze wybuduje je pan Solowow.
A w zasadzie to co takiego w nich jest, że mają ten "standard"?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 kwietnia 2007, o 22:04

Materialy i wykonczenia. Wystarczy zobaczyc z jaka dokladnoscia byly dobierane przez wykonawcow materialy, piaskowiec, szklenie, szare elementy pod okna.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 10 kwietnia 2007, o 22:12

Z daleka to akurat niezbyt widać, ale kiedyś podejdę bliżej i się przyglądnę ;)
Chociaż z drugiej strony ważniejsze jak to z daleka wygląda niż z bliska

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 kwietnia 2007, o 22:48

Będzie i z daleka ładnie wyglądać, ja cały czas czekam na zdjęcie białych naklejek z okien xD Jestem pewien, że jak ich nie będzie budynki zmienią się w przeszklone śliczne klocuszki :D

Awatar użytkownika
Gear

Post autor: Gear » 11 kwietnia 2007, o 08:16

Sporo kabelków wystaje z ich elewacji, a to pewnie pod oświetlenie, więc te 3 klocki będą mogły w nocy robić całkiem niezłe wrażenie. A w przyszłości może i cztery... :)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 11 kwietnia 2007, o 20:33

Mnie się te budynki podobają. Na pewno OP prezentuje się lepiej od siedziby Kolportera, którego to elewacja przypomina mi elewację hotelu Forum sprzed remontu. Teraz wygląda to jeszcze OKI, ale za 10 lat? Sam nie wiem?

A tutaj możecie sobie poczytać co sądzą poznaniacy o Office Parku i o innej inwestycji Echa podobnej trochę do naszej, chodzi o Malta Office Park

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 208&page=2

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 kwietnia 2007, o 21:41

msz1 pisze:Mnie się te budynki podobają. Na pewno OP prezentuje się lepiej od siedziby Kolportera, którego to elewacja przypomina mi elewację hotelu Forum sprzed remontu. Teraz wygląda to jeszcze OKI, ale za 10 lat? Sam nie wiem?

A tutaj możecie sobie poczytać co sądzą poznaniacy o Office Parku i o innej inwestycji Echa podobnej trochę do naszej, chodzi o Malta Office Park

http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 208&page=2
No, większość poznańskich forumowiczów raczej nie jest zachwycona :P
Jak dla mnie poznańska wersja okien będzie sto razy ciekawsza niż nasza... :(
Tak czy inaczej - nie pokłóćmy się o gusta :!: :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 11 kwietnia 2007, o 22:03

Moim zdaniem nasze okna są lepsze, ale teraz tego nie widać, bo są te białe folie xD ;-P

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 12 kwietnia 2007, o 07:05

Fajna lokalizacja Malty Office Parku, ale poki co podzielam zdanie poznanskich forumowiczow.
Z niecierpliwoscia czekam na koniec realizacji OP i mam nadzieje ze budynki rzeczywiscie "zmienią się nie do (P)oznania" ;)

voodoo

Post autor: voodoo » 12 kwietnia 2007, o 13:01

Michał pisze:
autor pisze:Office Park to bydunki budowane w takim standardzie, ze pewnie przez najblizsze kilka lat nie powstana podobne, chyba ze wybuduje je pan Solowow.
A w zasadzie to co takiego w nich jest, że mają ten "standard"?
Aby budynek mógł zostać sklasyfikowany jako budynek klasy A, musi spełnić następujące warunki:
1. Doskonała jakość wykończenia wnętrz wraz z wszechstronnym serwisem technicznym;
2. Najlepsza lokalizacja na danym obszarze, z łatwą możliwością dojazdu oraz dobrym dostępem do środków komunikacji miejskiej;
3. Klimatyzacja;
4. Podwieszane sufity;
5. Wysokość pomieszczeń (od podłogi do sufitu) - minimum 2,70 m;
6. Możliwość dowolnej aranżacji wnętrz;
7. Trzy oddzielne okablowania strukturalne dla linii telefonicznych, elektrycznych i systemów komputerowych lub system podnoszonych podłóg;
8. Podwójne szyby niskoemisyjne;
9. Nowoczesne, szybkobieżne windy (maksymalny czas oczekiwania na windę - 30 sekund);
10. Dobrej jakości wykładziny podłogowe oraz wykończenie ścian;
11. W pełni wykończone wnętrza łazienek i kuchni;
12. Niezawodny system telekomunikacyjny;
13. Podwójne zasilanie lub awaryjny system podtrzymywania napięcia;
14. Kontrola wilgotności powietrza;
15. Parking strzeżony z miejscami przeznaczonymi dla najemców;
16. Odpowiednia liczba miejsc parkingowych na metr kwadratowy powierzchni wynajmowanej (współczynnik miejsc parkingowych) dla obiektów zlokalizowanych w centrum i poza centrum:
a) Ścisłe Centrum - 1/90 - 1/100 m2
b) Centrum - 1/70 m2
c) Poza Centrum - 1/25-1/30 m2 (dopuszczalne 1/50 m2 ).

Do klasy B zaliczono budynki, które nie spełniły wszystkich w/w standardów. Jednocześnie określono, że muszą być to budynki zbudowane po 1989 roku (z możliwością uwzględnienia budynków gruntownie przebudowanych i zmodernizowanych) i muszą spełniać poniższe warunki:
1. Jakość wykonania obiektu i jakość użytych przy jego budowie materiałów niższa niż w budynkach klasy A;
2. Ograniczona liczba usług;
3. Niepełny system klimatyzacji;
4. Wskaźnik liczby miejsc parkingowych (podziemnych/naziemnych) przypadających na odpowiednią ilość powierzchni niższy niż w przypadku obiektów klasy A;

I to jest w nich :)

Awatar użytkownika
crex
Kontakt:

Post autor: crex » 12 kwietnia 2007, o 23:55

voodoo pisze: I to jest w nich :)
Jesteś pewny?
voodoo pisze: 1. Doskonała jakość wykończenia wnętrz wraz z wszechstronnym serwisem technicznym;
2. Najlepsza lokalizacja na danym obszarze, z łatwą możliwością dojazdu oraz dobrym dostępem do środków komunikacji miejskiej;
Te dwa punkty to sprawa dyskusyjna.
voodoo pisze: 10. Dobrej jakości wykładziny podłogowe oraz wykończenie ścian;
11. W pełni wykończone wnętrza łazienek i kuchni;
12. Niezawodny system telekomunikacyjny;
To również kwestie dyskusyjne. "Dobre" nie dla wszystkich znaczy to samo. A tym bardziej "niezawodny" - chyba można to ocenić dopiero po zakończeniu inwestycji.
voodoo pisze:16. Odpowiednia liczba miejsc parkingowych na metr kwadratowy powierzchni wynajmowanej (współczynnik miejsc parkingowych) dla obiektów zlokalizowanych w centrum i poza centrum:
a) Ścisłe Centrum - 1/90 - 1/100 m2
b) Centrum - 1/70 m2
c) Poza Centrum - 1/25-1/30 m2 (dopuszczalne 1/50 m2 ).
Ie miejsc jest przewidziane w OP? I czy OP to "Ścisłe Centrum","Centrum" czy "Poza Centrum"?

PS. Podoba mi się OP; chodzi mi o jasne kryteria klasyfikacji.
crex
>>The UNIX Guru`s view of Sex:
>>unzip; strip; touch; finger; mount; fsck; more; yes; umount; sleep

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 kwietnia 2007, o 23:57

Poza centrum.

ODPOWIEDZ