Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 1 marca 2007, o 21:38

autor pisze:W poniedzialek odbedzie sie prezentacja inwestycji + prezentacja przygotowana przeze mnie, ktora zawiera opinie na temat wplywu galerii na centra miast oraz przyklady takich inwestycji w Polsce i Europie. Zapraszam Was serdecznie, bo jest to spotkanie otwarte. Rozpocznie sie ok. 14-14:30, w Urzedzie Miasta, na tej sali, gdzie odbywaja sie sesje RM.
Gratulacje :!: :)
Może się zwolnię z pracy - nie mam daleko...

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 1 marca 2007, o 21:54

kurde a ja pracuje od 15 :(
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 5 marca 2007, o 12:54

autor pisze:W poniedzialek odbedzie sie prezentacja inwestycji + prezentacja przygotowana przeze mnie, ktora zawiera opinie na temat wplywu galerii na centra miast oraz przyklady takich inwestycji w Polsce i Europie. Zapraszam Was serdecznie, bo jest to spotkanie otwarte. Rozpocznie sie ok. 14-14:30, w Urzedzie Miasta, na tej sali, gdzie odbywaja sie sesje RM.
Czy to cały czas aktualne? Dokladnie która godzina to będzie. Możliwe, że uda mi się przyjść :)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 marca 2007, o 17:05

Pierwsze spostrzeżenia jak najbardziej optymistyczne. Dyskusja wywołała ogólne zainteresowanie na sali, a pani Grzela i pan Gierada dali wyraz swego braku kompetencji i rozeznania... Myślę, że w głosowaniu tylko lewica będzie przeciw.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 5 marca 2007, o 17:10

Może pan Gierada się jeszcze przekona? ;p

Co bardzo cieszy oprócz dwóch głosów wyraźnie niechętnych inwestycji w pomieszczeniu znalazła się też spora grupa osób, które widzą potrzebę i sens budowy Galerii. Oby takich jak najwięcej to budowa ruszy wkrótce.

Z moich spostrzeżeń to inwestor chyba robi naprawdę wszystko co można i widać, że zależy mu na tej lokalizacji. Tylko tak trzymać.

kamil olak

info

Post autor: kamil olak » 5 marca 2007, o 17:21

Mnóstwo kontrowersji wzbudziła podczas dzisiejszych obrad komisji gospodarki komunalnej kieleckiego Urzędu Miasta prezentacja galerii handlowej, którą holenderski inwestor chce zbudować u zbiegu ulic Warszawskiej i Polnej. Inwestycja stała się kością niezgody wśród kieleckich radnych. Duża część włodarzy opowiedziała się za realizacją inwestycji. Atakował ich radny Jan Gierada z SLD argumentując, że poprzedni inwestorzy także dużo obiecywali, a na obietnicach się skończyło. „Firma, która chce to budować będzie mówić to, co jest jej wygodne. Mam spore wątpliwości, czy miasto musi mieć obok rynku centrum handlowo- rozrywkowe”- powiedział Gierada.

Także Joanna Grzela z SLD uważa, że nie jest to najlepsza lokalizacja dla takiej galerii. „To miejsce jest niezwykle zagęszczone przez nieodległe hipermarkety. Jest także bardzo zanieczyszczone. Pozostaje ponadto kwestia, jaki będzie stosunek powierzchni handlowej do rozrywkowej”- stwierdziła Grzela.

Tymczasem Marek Wołowiec z PO widzi sens powstania takiego obiektu. „To jest galeria odmienna od tych, które w Kielcach już funkcjonują. To jest centrum kultury, centrum spotkań ludzi. Każdemu inwestorowi, który chce w Kielcach budować trzeba dać zielone światło”- argumentował Wołowiec.

Władysław Burzawa przewodniczący Komisji Gospodarki Komunalnej kieleckiego ratusza zapowiedział, że w najbliższym czasie złożony zostanie wniosek o zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla terenu u zbiegu ulic Warszawskiej i Polnej.

Kamil Olak- Polskie Radio Kielce
Ostatnio zmieniony 5 marca 2007, o 17:22 przez kamil olak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 marca 2007, o 17:21

raczej przedstawiciel inwestora, bo pan Joengen to był chyba nieźle znudzony :lol: a przy okazji dowiedziałem się, że mamy w Kielcach "Galerię Tesco" :roll: :wink: :lol:

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 5 marca 2007, o 17:31

Mnóstwa kontrowersji to ja tam nie widziałem :wink: Natomiast co mnie cieszy, to fakt że nie został podniesiony na wstępie temat bezpieczeństwa na ulicy Radiowej. Radny Gierada skupił się swoim miejscu pracy, a nie zwrócił uwagi na istniejące trzy szkoły i bezpieczeństwo uczniów jak zwiększy się ruch.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

kamil olak

drugie info

Post autor: kamil olak » 5 marca 2007, o 17:54

Holenderski inwestor, który chce zbudować galerię handlowa u zbiegu ulic Warszawskiej i Polnej w Kielcach zapoznał dziś radnych z komisji gospodarki komunalnej z założeniami inwestycji. Duża część włodarzy opowiedziała się za realizacją przedsiewziecia. Nie brakowało jednak sceptyków. Artur Gierada z PO uważa, że Kielcom potrzebna jest taka galeria, chociażby po to, aby na zakupy nie musieli już jeździć do Krakowa czy Warszawy. „Inwestor przedstawił nam projekt budynku usługowo- handlowo- rozrywkowego z dużym naciskiem na rozrywkę. Kielcom bezwzględnie potrzebne są tego typu obiekty, Tymbardziej, że funkcjonują już w innych miastach podobnej wielkości. Do tej pory mamy jednak nieprzyjemne doświadczenia, jeśli chodzi o duże inwestycje handlowe- poprzedni inwestorzy nie wywiązywali się z obietnic. Mam nadzieję, ze teraz inwestor nas nie oszukuje. Będziemy musieli zadbać o to, aby swoje obietnice zrealizował.”- dodał Gierada.

Władysław Burzawa przewodniczący Komisji Gospodarki Komunalnej zapowiedział, że w najbliższym czasie złożony zostanie wniosek o zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego dla terenu u zbiegu ulic Warszawskiej i Polnej. W trzypoziomowym obiekcie nie będzie hipermarketu, znajdzie się tam za to kino wielosalowe, kilkadziesiąt sklepów renomowanych marek oraz delikatesy oraz restauracje i kawiarnie. Do dyspozycji klientów będzie także parking wielopoziomowy na ponad 1000 samochodów. Zaplanowano również zagospodarowanie otoczenia galerii- powstanie tam niewielki park. Łączna powierzchnia handlowa wyniesie ponad 30 tysięcy metrów kwadratowych.

Kamil Olak- Polskie Radio Kielce

Generalnie prawica jest za :D a lewica jest w mniejszości, więc nadzieja jest :P

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 5 marca 2007, o 18:08

Kamil, a tak mniej oficjalnie... powiedz w skrócie co Ci inni radni i goście mówili

Awatar użytkownika
CKielce1

Post autor: CKielce1 » 5 marca 2007, o 19:01

Byłem w UM i co prawda obowiązki sprawiły, że dotarłem tam dopiero 14:40 to liczyłem, że z czymkolwiek sie zapoznam.
Niestety panie z obsługi UM nic na temat takiego spotkania nie wiedziały, gdzieś skierowały, tam nic nie było i nikt nic nie wiedział. Sam przyznam, że też nie wiedziałem (prawdopodobnie gdzie obraduje RM), więc musiałem wycofać się i nic a nic nie ogę teraz komentować...
Szkoda, bo ciekawi. Mam nadzieje, że wszystko bedzie przebiegać migiem i maszyny wjadą na plac w ciągu najbliższych mc.
---- > Civitas Kielcensis < ----

voodoo

Post autor: voodoo » 5 marca 2007, o 19:41

No może w końcu Echo Dnia będzie miało nowsze informacje na temat galerii :wink:

msz1

Post autor: msz1 » 5 marca 2007, o 20:19

MeehoweCK pisze:Pierwsze spostrzeżenia jak najbardziej optymistyczne. Dyskusja wywołała ogólne zainteresowanie na sali, a pani Grzela i pan Gierada dali wyraz swego braku kompetencji i rozeznania... Myślę, że w głosowaniu tylko lewica będzie przeciw.
A co dokładnie Grzelowa, ten demon inteligencji powiedziała na temat Galerii IX wieków?

msz1

Post autor: msz1 » 5 marca 2007, o 20:29

Także Joanna Grzela z SLD uważa, że nie jest to najlepsza lokalizacja dla takiej galerii. „To miejsce jest niezwykle zagęszczone przez nieodległe hipermarkety. Jest także bardzo zanieczyszczone. Pozostaje ponadto kwestia, jaki będzie stosunek powierzchni handlowej do rozrywkowej”- stwierdziła Grzela.

No to już teraz wiem. Pani Grzeli polecam aby jednka zajęła się pieczeniem ciast zamiast samorządem.

kamil olak

Post autor: kamil olak » 5 marca 2007, o 20:41

MeehoweCK pisze:Kamil, a tak mniej oficjalnie... powiedz w skrócie co Ci inni radni i goście mówili
masz w poprzedniej informacjiz acytowane wypowiedzi radnych wiesz oni sę boją i słusznie o tę inwestycję miały być korty przy realu miała być kregielnia w echo miał być porzadny pasaż... bądźmy dobrej myśli najgorsze to że uciekł mi burzawa a on jest jak najbradziej za no i dobrze że dogoniłem grzele to się trochę skompromitowała do mikrofonu;) najgorzej to gadał janek gierada ale on tez nie jest w stu procentach przeciwny na szczescie

ODPOWIEDZ