Wg mnie lepiej by to wyglądało, gdyby kostka sięgała sygnalizatora dla pieszych.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Czy miasto nie może się pokusić o uratowanie trzech narożników z wizerunkami pisarzy (tylko narożników). Ten czwarty Poczta uratowała... Detale architektoniczne są bardzo ważne. Dodatkowo na elewacji kamienicy naprzeciw banku PEKAO SA brakuje chyba dwóch głów na popiersiach. I z tym też coś należałoby zrobić. Może warto zawrzeć umowę z Politechniką, żeby studenci w ramach praktyk odtworzyli takie detale. Na tej uczelni są fachowcy, którzy mogliby tym pokierować (np. I. Iliew). Studenci więcej by się nauczyli robiąc coś takiego niż w laboratorium na hali w budynku A. Mój rocznik takie rzeczy robił w Paryżu w stacji PAN-u. Wyjazd bardzo atrakcyjny - miesiąc praktycznie za friko w bardzo atrakcyjnym miejscu. Za granicą się odtwarza, a w Kielcach niszczeje. Pewnie chodzi o kasę, ale wg mnie na taki cel powinna się znaleźć. Nie jestem lubiany na tym forum ze względu na moje ostre i zdarzało się niesłuszne komentarze. Ale ratujmy te perełki. Ja nie wiem jak się do tego zabrać. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto potrafi to zrobić. Bo jak odpadnie ostatni kawałek Reja to już chyba nic nie będzie będzie do roboty... Wiele takich perełek przy Sienkiewce bezpowrotnie już straciliśmy...Obstawiamy, kiedy odpadnie ostatni kawałek Reja?:
Dokładnie tak miało to wyglądać wg wcześniejszych zapowiedzi - jak widać koncepcja wyewoluowała w innym kierunku... Nie wiem, jakie były przesłanki dla takiego rozwiązania. Może ułatwienie ruchu autobusowego?RZ pisze:Myślałem, że ta kostka będzie ułożona "wzdłuż" Sienkiewicza, tymczasem jest "wzdłuż" Paderewskiego i w ten sposób Sienkiewicza stała się przepołowiona, a Paderewskiego nad nią dominuje. Zdaje się, że pierwotne założenie było inne.