Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 12 lipca 2007, o 20:33

Już widać dokąd będzie sięgała kostka na przebudowywanym skrzyżowaniu z ul. Paderewskiego.
Wg mnie lepiej by to wyglądało, gdyby kostka sięgała sygnalizatora dla pieszych.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 13 lipca 2007, o 00:02

No bo tam mają stać jeszcze chyba jakieś "przeszkody" dla kierowców - kwietniki z tego co pamiętam.

kon_rad

Post autor: kon_rad » 13 lipca 2007, o 01:21

RZ napisał:
Obstawiamy, kiedy odpadnie ostatni kawałek Reja?:
Czy miasto nie może się pokusić o uratowanie trzech narożników z wizerunkami pisarzy (tylko narożników). Ten czwarty Poczta uratowała... Detale architektoniczne są bardzo ważne. Dodatkowo na elewacji kamienicy naprzeciw banku PEKAO SA brakuje chyba dwóch głów na popiersiach. I z tym też coś należałoby zrobić. Może warto zawrzeć umowę z Politechniką, żeby studenci w ramach praktyk odtworzyli takie detale. Na tej uczelni są fachowcy, którzy mogliby tym pokierować (np. I. Iliew). Studenci więcej by się nauczyli robiąc coś takiego niż w laboratorium na hali w budynku A. Mój rocznik takie rzeczy robił w Paryżu w stacji PAN-u. Wyjazd bardzo atrakcyjny - miesiąc praktycznie za friko w bardzo atrakcyjnym miejscu. Za granicą się odtwarza, a w Kielcach niszczeje. Pewnie chodzi o kasę, ale wg mnie na taki cel powinna się znaleźć. Nie jestem lubiany na tym forum ze względu na moje ostre i zdarzało się niesłuszne komentarze. Ale ratujmy te perełki. Ja nie wiem jak się do tego zabrać. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto potrafi to zrobić. Bo jak odpadnie ostatni kawałek Reja to już chyba nic nie będzie będzie do roboty... Wiele takich perełek przy Sienkiewce bezpowrotnie już straciliśmy...

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 17 lipca 2007, o 10:30

Przenieśli się na drugą stronę skrzyżowania.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 lipca 2007, o 13:43

Oskar pisze:Przenieśli się na drugą stronę skrzyżowania.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 18 lipca 2007, o 16:16

Myślałem, że ta kostka będzie ułożona "wzdłuż" Sienkiewicza, tymczasem jest "wzdłuż" Paderewskiego i w ten sposób Sienkiewicza stała się przepołowiona, a Paderewskiego nad nią dominuje. Zdaje się, że pierwotne założenie było inne.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 18 lipca 2007, o 18:00

RZ pisze:Myślałem, że ta kostka będzie ułożona "wzdłuż" Sienkiewicza, tymczasem jest "wzdłuż" Paderewskiego i w ten sposób Sienkiewicza stała się przepołowiona, a Paderewskiego nad nią dominuje. Zdaje się, że pierwotne założenie było inne.
Dokładnie tak miało to wyglądać wg wcześniejszych zapowiedzi - jak widać koncepcja wyewoluowała w innym kierunku... Nie wiem, jakie były przesłanki dla takiego rozwiązania. Może ułatwienie ruchu autobusowego?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 lipca 2007, o 21:04

Ja bym sie jeszcze wstrzymal z tym zalozeniem, bo nie wiadomo jak beda wygladaly boki (chodniki), jesli tak samo, to chyba sie troche mineli z zalozeniem :)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 18 lipca 2007, o 22:36

A mnie się wydaje, że może to mieć związek z ewentualnym planowaniem wybrukowania ul. Paderewskiego.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 19 lipca 2007, o 09:54

Rzeczywiście! To może wyglądać jak taki kwadracik nie należący do żadnej z tych ulic - w przypadku wybrukowania Paderewskiego będzie to naprawdę świetnie się prezentować :D

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 19 lipca 2007, o 12:45

Ja bym prosił żeby wszystkiego w Kielcach nie brukować. Już lepsze jakieś duże granitowe/marmurowe płyty albo płaska kostka jak na Sienkiewicza, a nie takie nierówności.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 lipca 2007, o 15:37

Ale fantazjujecie :D W jakim celu miasto miałoby wydawać ciężkie pieniądze na brukowanie Paderewskiego :?: :?: :?:

A z tego co widzę Jurek, to na żadne chodniki nie ma co liczyć. Wszystko wskazuje na to, że cała przebudowa skrzyżowania skończy się na tym kwadracie z klasycznej kostki nie pasującym ani do Sienkiewicza, ani do Paderewskiego. Ktoś widocznie zdecydował się zaoszczędzić... :roll:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 lipca 2007, o 17:17

RZ pisze:A z tego co widzę Jurek, to na żadne chodniki nie ma co liczyć.
Nie, nie... ta przebudowa byla podzielona na 3 etapy, a poki co zrealizowane sa 2 :) zobaczymy za 3 tygodnie co zrobia.

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 21 lipca 2007, o 11:06

Obrazek

Nie dbamy o wyremontowany kielecki deptak

Kielce szczycą się pięknie wyremontowanym deptakiem. Ale jak przyjrzymy mu się z bliska, to wygląda bardzo niechlujnie. Na granitowych płytach jest mnóstwo plam po wylanych napojach, można przykleić się do wyplutych wprost na ulicę gum do żucia. Ostatnio doszły do tego plamy po oleju.

Remont deptaka zaczął się w sierpniu 2001 roku, skończył w ubiegłym roku w grudniu. Niestety, na całej długości ulicy widać to, jak bardzo o nią nie dbamy. Granitowe płyty w ogródkach piwnych w wielu miejscach pozalewane są napojami, a dzierżawcom nie śpieszy się, by chociaż spróbować je zmyć czy spłukać. Prawdziwą plagą są gumy do żucia. Na deptaku aż roi się od małych, czarnych, rozdeptanych kropek. - Ostatnio zauważyłam, że z traktorków, które podlewają drzewa i krzewy na ulicy Sienkiewicza, cieknie olej. Skutek widać od razu - wielkie, tłuste plamy szpecą wyremontowany za tak ogromne pieniądze deptak - mówi Czytelniczka "Gazety". - To bardzo przykre, że nie potrafimy uszanować naszej perełki - dodaje.

W wielu miejscach, głównie na odcinku od ulicy Paderewskiego do dworca, polewaczka na kołach rozniosła jeszcze olej i ulicę przecinają czarne smugi.

Utrzymanie porządku na Sienkiewicza należy do Rejonowego Przedsiębiorstwa Zieleni. Każdego dnia ekipy zbierają śmieci, niedopałki, opróżniają kosze, ale z gumami do żucia nie mogą sobie poradzić. - Kilkakrotnie pracownicy próbowali usuwać resztki, ale z marnym skutkiem - mówi Michał Miszczyk, prezes RPZ. Tłumaczy, że na Sienkiewicza nie mogą korzystać z mechanicznego sprzętu. - Mamy multicara, którego ostre szczotki szybko uporałyby się z wieloma zanieczyszczeniami na ulicy, ale ze względu na gwarancję wykonawcy nie wolno nam wjeżdżać nim ani na deptak, ani na Staszica, ani na plac Artystów. Szczotki nie zaszkodzą twardym, granitowym płytom, ale mogłyby uszkodzić spoiny między nimi - wyjaśnia.

Ale deklaruje, że RPZ postara się choć trochę oczyścić reprezentacyjny trakt miejski. Wczoraj wysłał pracowników, by sprawdzili, jak można się z upaćkanym deptakiem uporać. Zarządził też przegląd beczkowozów, z których wyciekał olej.

- Wszystko wskazuje na to, że rzeczywiście, mimo regularnych przeglądów, zawiniły nasze maszyny. Ale mimo że Sienkiewicza jest deptakiem, to ruch na niej jest duży. Wjeżdżają samochody dostawcze, w wielu miejscach widoczne są ślady pozostawione przez opony. W tym sezonie odbywa się mnóstwo imprez, które wymagają obsługi, na przykład podczas ostatniego Jarmarku Świętokrzyskiego było sporo stoisk grillowych i tłustych plam w tych miejscach jest dużo. Większe zabrudzenia widać też w okolicy punktów gastronomicznych - podkreśla kierownik Andrzej Ścipniak, który wizytował ulicę. Dodaje, że w tym roku już raz czyszczony był cały plac Artystów. - A po sezonie chyba będziemy musieli go nawet lekko zeszlifować, bo płyty piaskowca są już bardzo zabrudzone - dodaje.

Po wizji ustalono, że od dziś ekipy sprzątaczy zaczną zmywać zanieczyszczenia wodą z detergentem, używając zwykłych wiader. - Być może zajmie nam to kilka dni, bo porządki możemy robić tylko wcześnie rano. Później na Sienkiewicza jest zbyt dużo ludzi - zapowiada kierownik Ścipniak.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 22 lipca 2007, o 23:22

Wschodnia strona sąsiadującego z Placem Artystów kina „Moskwa” nieco kontrastuje z estetycznie zagospodarowanym placem. Również podłoże (patrząc z perspektywy placu), dach pokryty smołą i papą (patrząc z perspektywy wejścia do kina) psuje urok tego miejsca. Być może pokrycie tego podłoża/dachu sztuczną trawą i urządzenie tam ogródków piwnych przyczyni się do uatrakcyjnienia tego miejsca, a tym samym całego reprezentacyjnego śródmieścia Kielc.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

ODPOWIEDZ