Targi Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Targi Kielce ''w obliczu kryzysu''?
Prezes Targów Kielce Tomasz Raczyński zrezygnował ze stanowiska. Przewiduje marginalizację ośrodka.
Jego zdaniem, mimo doskonałych wyników, firma nie może się dalej rozwijać. Główny udziałowiec – Międzynarodowe Targi Poznańskie nie chcą boweim pozostawiać w Kielcach całego zysku. A pieniądze są potrzebne na inwestycje – firma chce starać się o środki unijne i potrzebuje środków na wkład własny.
Zdaniem Tomasza Raczyńskiego atmosfera sądowych sporów o podział zysku nie służy kieleckiemu ośrodkowi. Prezes nie chce komentować nieoficjalnych informacji, jakoby został zmuszony do odejścia przez „obcięcie” mu pensji. Nie potwierdza też pogłosek o zamiarze przejścia do targów katowickich: „Trudno mi w tej chwili powiedzieć. Jestem dyrektorem i prezesem zarządu tej firmy do końca tego miesiąca. Nie zwykłem komentować plotek – jeśli chodzi o wynagrodzenia, to są objęte tajemnicą.”
„Targi Kielce wymagają inwestycji, wymagają polityki prorozwojowej – jej nie ma. Jesteśmy przez głównego właściciela traktowani w mojej ocenie jak konkurencja. Firma stanęła w obliczu kryzysu, któremu ja nie potrafię zaradzić. Jestem przekonany, że przy takiej polityce właścicielskiej nastąpi powolna, a z czasem coraz szybsza marginalizacja kieleckiego ośrodka targowego” – mówi Tomasz Raczyński.
Nowego prezesa wyłonią współwłaściciele – gmina Kielce i Międzynarodowe Targi Poznańskie. To one, jako główny udziałowiec mają jednak decydujący wpływ na kluczowe decyzje.
Czy niebawem z Kielc wyprowadzone zostaną największe imprezy targowe? Prezes Raczyński nie chce komentować, czy były takie naciski ze strony Poznania. A co na to wiceprezydent Kielc, Marian Parafiniuk? „Nie można tego wykluczyć, natomiast wierzę w to, że lobbing, jaki się pojawi w przypadku zagrożeń, pozwoli zachować targom kieleckim dotychczasowe zdobycze rynkowe. W tej chwili snucie jakichś przepowiedni to chyba za wcześnie” – mówi Parafiniuk.
By zyskać większy wpływ na to, co dzieje się w Targach, miasto Kielce rozważa odkupienie udziałów od Targów Poznańskich.
Źródło: Radio Plus
-
Anonim
Jak Kielce nie zrobia wszystkiego żeby odzyskać większościowe udziały w targach by uniemożliwić MTP ich marginalizację to Kielce i region czeka dalsza zapaść gospodarcza !!!!!!!!!!! Priorytetem dla władz miasta powinno być odzyskanie większościowych udziałów w targach i ich jak najszybszy dalszy rozwój.
Ps. Wkrótce wybory niech Lubawski i jego ekipa udowodni że zasługuje na dalszą kadencję.
Ps. Wkrótce wybory niech Lubawski i jego ekipa udowodni że zasługuje na dalszą kadencję.
- cochi
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
ehh nieciekawa informacja...
trzeba oddac Raczynskiemu, ze zrobil wiele dla Targow i przy okazji dla miasta... nie takich informacji sie spodziewalem...
badzmy dobrej mysli, ze wszystko sie ulozy
p.s. skoro nie umotywowal swojej rezygnacji powod moze byc chyba tylko jeden - Poznan... moze nie chcial tego glosno mowic
badzmy dobrej mysli, ze wszystko sie ulozy
p.s. skoro nie umotywowal swojej rezygnacji powod moze byc chyba tylko jeden - Poznan... moze nie chcial tego glosno mowic
cochi