Wygląda very nice
Targi Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję zagospodarowania Targów Kielce
joge2006-11-30, ostatnia aktualizacja 2006-11-30 19:45
Biuro Studiów i Projektów z Bytomia zwyciężyło w konkursie architektonicznym na przebudowę Targów Kielce. - Werdykt był jednogłośny - mówił prof. Maciej Kysiak, przewodniczący jury.
więcej zdjęć Jego zdaniem zwycięski projekt, choć niepozbawiony wad, ma wiele zalet. - Ważne, by pewne elementy można poprawić bez burzenia całości. To świadczy o funkcjonalności, walorach przestrzennych i dobrej architekturze - podkreśla prof. Kysiak, na co dzień dziekan Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej.
Najważniejszym założeniem była budowa centrum konferencyjnego oraz zabudowanie otwartej przestrzeni między halami. - Propozycja przedstawiona w tym projekcie jest bardzo ciekawa - ocenia Andrzej Mochoń, prezes Targów Kielce. Dodaje, że projekt wymaga pewnych zmian. - Między innymi w usytuowaniu tzw. poligonu, w którym miałyby się odbywać zewnętrzne prezentacje sprzętu czy uzbrojenia. Zainwestowaliśmy już dużo pieniędzy w budowę parkingu - tłumaczy Mochoń.
To kolejny konkurs na zagospodarowanie kieleckich targów. Tego sprzed dziewięciu lat, nigdy nie zrealizowano, a dwa lata temu zarząd targów zaprosił biura architektoniczne do opracowania koncepcji łącznika między halami. - Ten na pewno zostanie zrealizowany - zapewnia Mochoń.
Inwestycja, która kosztować będzie ok. 60 mln zł, ma się rozpocząć w przyszłym roku. Finansowana ma być m.in. ze środków unijnych.
Jury przyznało też drugą i trzecią nagrodę - zdobyli je odpowiednio kielecki architekt Włodzimierz Tracz i Studio Altieri Polonia z Pszczyny.
Dla "Gazety"
Piotr Średniawa
architekt z Biura Studiów i Projektów, autor zwycięskiej koncepcji
Przygotowując się do prac nad koncepcją, śledziłem jak kształtują się tendencje w projektowaniu tego typu architektury w całej Europie. Targi Kielce to wizytówka miasta, więc musi to być obiekt wyjątkowy. Chciałem mu też nadać charakter bardzo funkcjonalny. Dlatego zaproponowaliśmy takie rozwiązania jak Arena Miejska - hala w której mogłyby się odbywać imprezy, wystawy, ale też mogłąby służyć jako tor dla rowerzystów czy miłośników motorów. Do różnych imprez mogłoby być wykorzystywane zaprojektowane przez nas centrum kongresowe.

- KamilEm
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Dodam jeszcze że w projekcie budżetu miasta (GW) znalazł się punkt "Rozwój funkcji metropolitarnych poprzez inwestycje w infrastrukturę kongresowo-targową.
Okres realizacji 2007 - 2010
Planowane nakłady finansowe: 132 700 000
Planowane wydatki w 2007: 200 000
Planowane wydatki 2008: 49 100 000
Planowane wydatki 2009: 51 000 000
Dalej już nie piszą ale na 2010 zostaje 32 400 000
Całkiem optymistyczne plany
Jeżeli faktycznie to są dwa różne projekty to ja wole ten drugi.
Okres realizacji 2007 - 2010
Planowane nakłady finansowe: 132 700 000
Planowane wydatki w 2007: 200 000
Planowane wydatki 2008: 49 100 000
Planowane wydatki 2009: 51 000 000
Dalej już nie piszą ale na 2010 zostaje 32 400 000
Całkiem optymistyczne plany
Jeżeli faktycznie to są dwa różne projekty to ja wole ten drugi.
Niestety też mi się wydaje, że na ostatnim zdjęciu jest inny projekt (na przykład nie ma na nim tego okrągłego zaszklonego budynku). Jak dla mnie ostatnia wizualka najlepsza 
PS - Coś mi się zdaje, że na każdym z tych zdjęć przedstawiono inny projekt... Tylko który wygrał?
PS2 - Proponuję umieścić te obrazki w jakimś darmowym serwisie do wysyłania zdjęć, bo jak strona "Gazety" usunie je ze swojego serwera to i nasze forum je utraci.
PS - Coś mi się zdaje, że na każdym z tych zdjęć przedstawiono inny projekt... Tylko który wygrał?
PS2 - Proponuję umieścić te obrazki w jakimś darmowym serwisie do wysyłania zdjęć, bo jak strona "Gazety" usunie je ze swojego serwera to i nasze forum je utraci.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2006, o 22:30 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.