Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 22 marca 2007, o 00:45

W pełni się zgadzam z treścią listu. Nie po to chyba wykonano tyle prac przy wykonywaniu Sienkiewicza aby teraz się okazywało, że jest ona bardziej dla samochodów a nie spacerowiczów.

Awatar użytkownika
pawloz

Post autor: pawloz » 23 marca 2007, o 23:20

Obrazek
Czytelnicy przeciwni taksówkom na deptaku
Marcin Sztandera 2007-03-23

Czy powinniśmy pozwolić, aby taksówki zabierały klientów z miejskiego deptaka? Domaga się tego grupa mieszkańców ul. Sienkiewicza. Już wiadomo, że są w zdecydowanej mniejszości, ale zmiany jednak będą.

Dyskusja rozpoczęła się w poniedziałek. Opublikowaliśmy wtedy list grupy mieszkańców, którzy chcieli się włączyć do naszej akcji "Przystanek Kielce".

Domagali się w nim, by taksówki mogły wjeżdżać na deptak. "Taki potencjalny pasażer taksówki to najczęściej osoba w podeszłym wieku, nierzadko w kiepskim stanie zdrowia, często z bagażem, i takie przejście do ul. Hipotecznej staje się bardzo uciążliwą do pokonania przeszkodą" - argumentowali.

Krzysztof Przybylski, pełnomocnik prezydenta do spraw bezpieczeństwa, zapowiedział, że w kwietniu dojdzie do spotkania drogowców, policjantów i taksówkarzy na ten temat. On też uważał, że deptak powinien być bardziej dostępny dla taksówek.

Przez tydzień pytaliśmy, jakie jest państwa zdanie. Na forum rozgorzała dyskusja. Pojawiło się kilkadziesiąt wpisów, niemal wszystkie krytykowały pomysł wjeżdżania taksówek wzdłuż ul. Sienkiewicza. Rozdzwoniły się telefony i otrzymaliśmy sporo e-maili, głównie protestacyjnych. Okazało się również, że inne miasta mają ten sam problem, a znalezienie rozwiązań trwa nawet przez kilka lat.

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,4010686.html

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 24 marca 2007, o 08:48

Ale po co taksówki na deptaku, wystarczy że lansują się tam patrole ochroniarskie, to też bym wyrzucił, udostępniając jedynie w przypadku nagłych interwencji i konieczności ich odnotowania po fakcie np. w MZD czy na policji w terminie 7 dni od zajścia.

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 24 marca 2007, o 08:52

po co na na Sienkiewicza,czy az taki problem jest przejsc ( w zależnosci gdzie sie mieszka) na Mała,Dużą,Staszica,Paderewskiego itd.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 28 marca 2007, o 14:56

Z Urząd Miasta Kielce:

Zapraszamy na jarmark 2007-03-28

Wielkanocny Jarmark Świętokrzyski rozpocznie się jutro na ulicy H. Sienkiewicza. Pojawią się tam stoiska, na których kupić będzie można świąteczne dekoracje i świętokrzyskie przysmaki. Będą palmy, baranki, koszyczki wielkanocne, wyroby rękodzielników świętokrzyskich,: miód, chleb ze smalcem, itp., wyroby garmażeryjne, biżuteria, obrazy, itp.. Można będzie przyjrzeć się także warsztatom rzeźbiarskim, wycinankarskim, plecionkarskim, zielarskim, garncarskim czy ceramicznym. Imprezie, która potrwa do niedzieli (11.00- 17.00), 1 kwietnia towarzyszyć będą występy zespołów harcerskich oraz kapel ludowych na Placu Artystów.
Odbędzie się ponadto prezentacja prac zgłoszonych do konkursu, organizowanego przez Muzeum Wsi Kieleckiej, na tradycyjną palmę, baranka i pisankę wielkanocną. Rozstrzygnięcie konkursu zaplanowano na godz. 12.30, w niedzielę, na placu obok Dworku Laszczyków.
W piątek - 30 marca plac (godz.17.15) nad Silnicą oraz Plac Artystów opanują świętokrzyskie czarownice, które zlecą się tu na tradycyjny "Sabat". Na bogaty, pełen niespodzianek, program składają się występy zespołów ludowych, spektakle i barwne korowody.
Inicjatorem Jarmarku Świętokrzyskiego jest kielecki radny Władysław Burzawa. Patronat nad przedsięwzięciem objęli: senator RP - Adam Massalski, marszałek województwa świętokrzyskiego - Adam Jarubas, wojewoda świętokrzyski - Grzegorz Banaś, prezydent Kielc - Wojciech Lubawski oraz Polska Organizacja Turystyczna.
Organizatorzy:
Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego
Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
Urząd Miasta Kielce
Wojewódzki Dom Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach
Krajowe Centrum Kultury Niewidomych w Kielcach
Agencja Artystyczna „Pro Arte” w Kielcach
Komenda Chorągwi Związku Harcerstwa Polskiego w Kielcach

:arrow: http://www.um.kielce.pl/pl/biuro_prasow ... rt141.html

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 28 marca 2007, o 22:28

seba_ck pisze: Zapraszamy na jarmark
A mnie się te jarmarki wcale nie podobają :cry: Może jestem po prostu malkontentem, ale dla mnie te stragany są jakimś takim przedłużeniem bazaru, nie pasują do reprezentacyjnej ulicy, która miała stać się "salonem miasta". Takie nie wiadomo co. Wiem, że inne miasta mają swoje "jarmarki" (dominikański, świętojański...) ale co innego giełda staroci, a co innego mydło i powidło, koraliki, skarpety + grill. Jakoś mi to nie gra.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 29 marca 2007, o 22:29

cm pisze: A mnie się te jarmarki wcale nie podobają :cry:
Mi też jakoś śreednio odpowiadają... przypadkowe stoiska z przypadkowymi rzeczami. Jednak jestem za bardziej określoną formą takich imprez.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 29 marca 2007, o 22:34

Wygląda to jak odpust we wsi :evil: A idea była zupełnie inna :(
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 30 marca 2007, o 18:12

Może jak te stylowe, jednakowe stoiska zrobią to w końcu zacznie wyglądać... ładnie :)

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 31 marca 2007, o 11:46

Gdy na TO patrzę to jestem przeciwnym takim imprezom.
Komisja Rewizyjna czuwa!

msz1

Post autor: msz1 » 31 marca 2007, o 16:35

Totalna woicha jak dla mnie.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 31 marca 2007, o 20:05

tom pisze:Gdy na TO patrzę to jestem przeciwnym takim imprezom.
No zenada... oby jak najszybciej zakupili te stragany, ale teraz na namioty tez nie powinni zezwolic.

eM

Post autor: eM » 1 kwietnia 2007, o 07:32

Nie straganom i namiotom, tak na marginesie, kiedy uporządkują skrzyżowanie Paderewskiego z Sienkiewicza?

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 1 kwietnia 2007, o 09:51

Marc pisze:Tak na marginesie, kiedy uporządkują skrzyżowanie Paderewskiego z Sienkiewicza?
W tym roku.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 1 kwietnia 2007, o 10:01

Marc pisze:Nie straganom i namiotom,
tam oprocz straganow i namiotow,to jeszcze ludzie porozkladali sobie na ziemi swoje towray :evil: tak bylo wczoraj kolo bankomatu PKO nawet dojsc ciezko bylo :?

ODPOWIEDZ