Plac Wolności

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 8 lipca 2009, o 22:59

Na pewno lepsze to niż wielki plac zabaw. Ja nie mam nic przeciwko. Spodobały mi się te strumyki z mostkami :) Chyba też bardziej realny jest ten pomysł, z parkingiem pod spodem, niż z wymyślnym laboratorium zabaw pod szklaną posadzką, z wysuwaną sceną.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 9 lipca 2009, o 07:31

Podoba mi się, ale...
-za mało ławek,
-za mało zieleni,
-za mało ogródków letnich.

Awatar użytkownika
gery_pery

Post autor: gery_pery » 9 lipca 2009, o 08:31

Petras pisze:Na pewno lepsze to niż wielki plac zabaw. Ja nie mam nic przeciwko. Spodobały mi się te strumyki z mostkami :) Chyba też bardziej realny jest ten pomysł, z parkingiem pod spodem, niż z wymyślnym laboratorium zabaw pod szklaną posadzką, z wysuwaną sceną.
Dokładnie! Porzucenie chorych pomysłów Lubawskiego to juz jakis postep, zgadzam sie tez ze powinno byc troche wiecej ogródków i moze cos z tego bedzie. Byleby tylko nie skończyło sie na obiecankach.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 9 lipca 2009, o 09:28

Nikt tutaj nie mówi o porzuceniu pomysłów Lubawskiego. Wyraźnie zaznaczone jest, że mamy tutaj do czynienia z szablonem, w którym pozostawiono duże pole manewru dla Piernikowych Chatek i innych Smerfnych Hitów.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 9 lipca 2009, o 21:11

A jak się mają te plany do całości - bądź co bądź chyba zabytkowego - założenia urbanistycznego tzw. Dzielnicy Gubernialnej? :?

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 10 lipca 2009, o 20:08

Porozmawiajmy o nowym placu Wolności

Podziemny parking, przenośny tor i basen dla modeli, a zimą lodowisko oraz fontanna, w której mogą być organizowane wyścigi modeli pływających - tak po przebudowie może wyglądać plac Wolności. Czy wizja architekta jest zgodna z oczekiwaniami tych, którzy z placu będą korzystać?
Dokument o nazwie "Laboratorium zabawy" przygotował Ernest Łysak. Jest to swego rodzaju szablon, wytyczne, które powinny się znaleźć w stworzonych w przyszłości przez architektów projektach zagospodarowania placu Wolności. Pokazaliśmy go w środę w "Gazecie". Zamieściliśmy też opinie internautów, nie wszystkim propozycja się spodobała. Dziś kolejny głos w dyskusji o nowym placu Wolności

Jolanta Podsiadło, dyrektorka Muzeum Zabawek i Zabawy:

Koncepcja podoba mi się, ale chciałabym zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które mogłyby się znaleźć w ostatecznej wersji przebudowy placu. Przede wszystkim cieszę się, że zaplanowano dodatkowe podziemne pomieszczenia dla muzeum. Moglibyśmy zagospodarować je na magazyny muzeum, których teraz praktycznie nie mamy. Podobają mi się fontanny, nowoczesne i oryginalne. Muszę się jednak zgodzić z głosami Czytelników "Gazety", że powinno być więcej zieleni. Pewien ciąg drzew mógłby np. powstać wzdłuż tej fontanny, która znajduje się bliżej muzeum oraz od strony ul. Hipotecznej. Wreszcie brakuje mi mocnego elementu na placu. Mogłaby to być np. ruchoma instalacja, coś, co mogłoby być wykorzystane do zabawy, ale też coś, co wskazywałoby, że jesteśmy na terenie Laboratorium zabawy, bo tak ma się nazywać plac Wolności po przebudowie. Zależy mi, aby przed ostatecznymi rozwiązaniami wywiązała się dyskusja na temat tego, co już zostało zrobione i co jeszcze można zrobić, aby plac dobrze służył nam wszystkim

:arrow: http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... nosci.html

pk5

Post autor: pk5 » 10 lipca 2009, o 21:02

Sirek1 pisze:jesteśmy na terenie Laboratorium zabawy, bo tak ma się nazywać plac Wolności po przebudowie.
WTF? :shock: :evil:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 10 lipca 2009, o 23:18

Chory pomysł z tą zmianą nazwy! Mam nadzieję, że ta propozycja zostanie stanowczo oprotestowana i pozostanie obecna nazwa placu, która według mnie idealnie pasuje do jego nowej roli.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 11 lipca 2009, o 09:45

Ale ludzie mają pomysły...Nie marnujmy potencjału takiego placu!
pletwa

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 12 lipca 2009, o 12:09

Koncepcja jest dobra. Trochę jej brakuje, ale generalnie jestem na TAK. Zgadzam się ze stwierdzeniem, że te "strumyki" są na placu zbędne i dzielą go na kilka części.
Najbardziej jednak cieszy mnie, że uwzględniono moje uwagi co do fontanny na płycie placu Obrazek Obrazek (pismo do UM). Mam nadzieję, że tak to będzie wyglądać (patrz: foto.)
Fajnie, że nie zrezygnowano z parkingu podziemnego. Wydaje mi się, że wjazd do parkingu będzie też od str. Głowackiego (pod schodami)- zjazd w dół.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 sierpnia 2009, o 19:10

Centrum dla kupców
Artykuł dodany: 2009-08-17 16:23:29, ostatnia aktualizacja: 2009-08-17 16:32:56

Obrazek
Tak będzie wyglądał Plac Wolności, gdy kupcy przeniosą się na skwer przy ulicy Paderewskiego, w okolicy Agrocentrum

W biurze planowania przestrzennego kieleckiego ratusza można już oglądać przygotowany przez architektów plan zagospodarowania dla ulicy Paderewskiego oraz najbliższych okolic. Dyrektor Artur Hajdorowicz mówi, że najważniejszym elementem tego dokumentu jest zagospodarowanie skweru, który znajduje się w okolicy Agrocentrum.
W tym miejscu ma powstać budynek, do którego przeniosą się kupcy z Placu Wolności. W związku z tym, że obiekt zajmie 15 procent skweru, to architekci starali się precyzyjnie zaprojektować pozostałą cześć tego miejsca. Artur Hajdorowicz mówi, że chodziło o to, jak najlepiej wykorzystać zieleń. Jest to jeden z najbardziej szczegółowych planów zaprojektowanych przez kieleckich planistów. Rozrysowane jest nawet rozmieszczenie ławek oraz koszy na śmieci.

Szybka budowa hali jest istotna dla miasta, bo po przeprowadzce kupców pozwoli wreszcie zagospodarować atrakcyjnie Plac Wolności. Z projektem można się zapoznać do 14 września. Dyskusja publiczna nad przyjętymi w projekcie planu rozwiązaniami odbędzie się dziewiątego września w Sali Konferencyjnej kieleckiego ratusza.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Centru ... cb414.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 19 sierpnia 2009, o 13:59

Z Placu Wolności na Paderewskiego. Zobacz jak będzie wyglądała nowa hala kupców
Artykuł dodany: 2009-08-19 13:15:41, ostatnia aktualizacja: 2009-08-19 13:46:37

Coraz bliżej decyzji w sprawie budowy hali dla kupców z Placu Wolności w Kielcach. Jak już informowaliśmy miasto przygotowało plan zagospodarowania terenu na którym ma stanąć budynek, czyli skweru w pobliżu Agrocentrum przy ulicy Paderewskiego.
FOTOGALERIA

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Szef Rady Nadzorczej Spółki Wolność - Andrzej Rożek zapewnia, że budynek będzie bardzo estetyczny i wkomponuje się w krajobraz miasta. Wpłynie także na poprawę bezpieczeństwa, bo dzięki zainstalowanym kamerom monitorowana będzie najbliższa okolica.
Andrzej Rożek mówi, że w najbliższym czasie kupcy złożą wniosek do miasta z prośbą o dzierżawę działki,na której powstanie hala. Inwestycja powinna rozpocząć się pod koniec tego roku. Zakupy w nowym budynku będzie można robić rok później.

Zobacz jak będzie wyglądał Plac Wolności po modernizacji

ObrazekObrazekObrazekObrazek

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Z-Plac ... 0a6eb.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
gaki majster
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 7 września 2009, o 23:03

nawet nieźle się prezentuje ta nowa hala.
może to i dobrze, że zabudują Paderewskiego>
ale z drugiej strony teren zielony zostanie odgrodzony od ulicy.
a byłaby szansa na stworzenie czegoś...
mała architektura i zieleń.
ale cóź...
Kielce Kielce Kielce to jest to...

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 18 marca 2010, o 20:56

Plac Wolności źle znosi samochody

Fatalny stan kieleckiego placu Wolności. Po tym jak kilka miesięcy temu zorganizowano tam parking nawierzchnia nadaje się do remontu.

Wiadomości Kielce Interwencje Parking na około 150 miejsc na Placu Wolności uruchomiono w połowie grudnia jako jeden z elementów porządkowania zasad parkowania w centrum Kielc. I to miejsce, w przeciwieństwie do parkingu wielopoziomowego, od początku cieszy się sporym uznaniem kierowców. Niemal codziennie jest pełny. Ale nawierzchnia placu nie wytrzymuje takiego obciążenia. Płytki chodnikowe w wielu miejscach są połamane. - Wjechanie na nią samochodem grozi uszkodzeniem auta, a piesi narażeni są na ochlapanie wodą lub nawet skręcenie nogi - skarżą się kielczanie.

Rzeczywiście, najgorzej jest przy wjeździe i wyjeździe od strony ul. Mickiewicza. Spore dziury wypełnione są wodą, a kostka i połamane płyty chodnikowe pozapadały się. Jeszcze gorzej wyglądają trawniki rozjeżdżone przez parkujące samochody.

Taka sytuacja nie jest zaskoczeniem. Gdy w połowie lutego ubiegłego roku "Gazeta" pisała o nielegalnie funkcjonującym wówczas parkingu, drogowcy tłumaczyli, że nawierzchnia placu nie jest przystosowana do przyjmowania samochodów.

- Trzeba pamiętać, że obecny parking to rozwiązanie tymczasowe mające obowiązywać do czasu wyznaczenia kolejnych miejsc do parkowania - przypomina Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg. Nie jest zaskoczony informacjami o uszkodzeniach. - Plac czeka na przebudowę. Mogę obiecać, że teraz możliwie szybko naprawimy ubytki, a nawierzchnię będziemy systematycznie sprawdzać - zapowiada.

:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... chody.html

bobek

Post autor: bobek » 1 lipca 2010, o 11:27

Zły kierunek rozwoju śródmieścia.
- plac św. Tekli - wykarczowany, wkrótce cały zabetonowany
- plac Moniuszki od strony ul Sienkiewicza wzdłuż kamienic to samo
- otoczenie parkingu Centrum to co się dało wycięte, zieleńca praktycznie zero
- plac wolność nowy projekt zakłada pozostawienie paru drzew od strony ulicy seminaryjnej, reszta do wycięcia.
Tyle faktów. Teraz propozycja do Was - wydaje mi się ze wizualizacje nowego placu wolności to na razie tylko projekt wstępny, a my jako spora grupa osób z podobną wizja naszego miasta, możemy jeszcze wpłynąć na kształt realizowanego projektu. Przykład parkingu Centrum pokazuje, że lepiej nie czekać za długo ze wszelkimi propozycjami zmian.

ODPOWIEDZ