Też już mam dość tych przepychanek, niech budują ! Może za 10 się go wysadzi pod coś lepszego !Grzesiek pisze:A niech już go budują w cholerę, żeby można było wreszcie zamknąć ten rynek
PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Czyja kolumna?
Kolumna Czasu stojąca przed ratuszem na placu Konstytucji 3 Maja w Kielcach nie ma właściciela.
Nikt się do niej nie przyznaje i nawet nie wiadomo czy jest pomnikiem. Nie wiadomo też, jak nazwać tę budowlę, kryteriów pomnika nie spełnia.
Kolumnę z klepsydrą, otoczoną znakami z zodiaku postawiono w 1999 roku dla upamiętnienia nadejścia XXI wieku. Ufundowała ją prywatna firma, ale postawiono ją na miejskim terenie. Nikt jednak nie zadbał, aby przejąć ją formalne na stan Urzędu Miasta, czy innej instytucji. Kolumna jest bez właściciela i nikt jej nie chce.
A CZY TO POMNIK?
Pomnikami w mieście opiekuje się Wydział Gospodarki Komunalnej kieleckiego ratusza. - Kolumny Czasu nie mamy na stanie, choćby dlatego, że to nie jest pomnik. Taką nazwę mogą nosić tylko obiekty upamiętniające historyczne wydarzenie z przeszłości lub zasłużoną osobę. Kolumna nie spełnia tych kryteriów, można ją podciągnąć pod elementy małej architektury. Nimi także opiekuje się nasz wydział, ale pod warunkiem, że znajdują się na terenie należącym do miasta. Kolumna została postawiona w pasie drogowym, którego właścicielem jest Miejski Zarząd Dróg. Z tego co wiem nikt jej nie ma w dokumentach - informuje Grażyna Ziętal z Wydziału Gospodarki Komunalnej.
Miejski Zarząd Dróg wie o istnieniu kolumny, ale nigdy nią nie zajmował. - Grunt nie jest już nasz, przekazaliśmy go na własność Przedsiębiorstwu Usług Komunalnych pod budowę parkingu wielopoziomowego. My jednak nadal dbamy o działkę, sprzątamy ją i pielęgnujemy zieleń, ale kolumną się nie zajmujemy. Nie jest i nie była nasza - informuje Zdzisława Krzyk z Miejskiego Zarządu Dróg. - Nie ma jej w dokumentach.
Przedsiębiorstwo Usług Komunalnych przejmując działkę nie miało pojęcia, że wraz z nią dostało Kolumnę Czasu. - O jej istnieniu dowiedzieliśmy się, gdy jesienią ktoś ukradł kilka znaków z zodiaku. Zdziwiliśmy, że pomnik miałby być naszą własnością, nikt nam go nie przekazywał - informuje Stefan Przemyski z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych.
KOLUMNA NIE ZGINIE
Dodaje, że Kolumna Czasu, bez względu na to, czy okaże się pomnikiem, czy nie i komu zostanie przekazana, to nie zginie po rozpoczęciu budowy parkingu wielopoziomowego.
- Zostanie przesunięta kilkanaście metrów w stronę budynku Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Między nim a ścianą garażu będzie trawnik z przejściem między Piotrkowską a Leśną i miejscem na pomnik. Kto go przeniesie, zobaczymy, prowadzimy rozmowy z Urzędem Miasta, aby ustalić właściciela - tłumaczy Stefan Przemyski.
- Jarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
IMHO lepiej byłoby przenieść kolumienkę np na skwer koło Galerii/ Ładnie go wyremontować przy okazjiGrzesiek pisze:Najlepsze rozwiązanieSirek1 pisze:...Zostanie przesunięta kilkanaście metrów w stronę budynku Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Między nim a ścianą garażu będzie trawnik z przejściem między Piotrkowską a Leśną...
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.
Jarek pisze:IMHO lepiej byłoby przenieść kolumienkę np na skwer koło Galerii/ Ładnie go wyremontować przy okazjiGrzesiek pisze:Najlepsze rozwiązanieSirek1 pisze:...Zostanie przesunięta kilkanaście metrów w stronę budynku Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Między nim a ścianą garażu będzie trawnik z przejściem między Piotrkowską a Leśną...
Skwer koło Galerii to jest przeznaczony pod jej rozbudowę.
Kiedy powstanie parking?
Dopiero pod koniec roku mieszkańcy ulic Leśnej i Piotrkowskiej w Kielcach dowiedzą się czy na Placu Konstytucji powstanie wielopoziomowy parking. Zadecyduje o tym Sąd Administracyjny, który może uchylić decyzję o budowie. Dokumenty dotyczące wydania warunków zabudowy i zagospodarowania terenu zostały przekazane w połowie maja ubiegłego roku. Przypomnijmy, w marcu Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił decyzję o warunkach zabudowy po skardze architektów i urbanistów. Budowę można by rozpocząć nie czekając na orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, pod warunkiem jednak, że obiekt zostałby ujęty w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Konkurs na wprowadzenie zmiany do planu, która umożliwi budowę parkingu, najpierw jednak należy zmienić studium zabudowy. Przypomnijmy, budowa parkingu miała się rozpocząć pod koniec 2006 roku, niestety z powodu skargi architektów do tego nie doszo, a co za tym idzie do tegorocznego budżetu nie została wprowadzona modernizacja Rynku. Gdyż jak twierdzi prezydent Wojciech Lubawski "Nie możemy zamknąć Rynku dla ruchu samochodowego, ponieważ wówczas pojazdy nie miałby gdzie parkować"
Radio Fama
Dopiero pod koniec roku mieszkańcy ulic Leśnej i Piotrkowskiej w Kielcach dowiedzą się czy na Placu Konstytucji powstanie wielopoziomowy parking. Zadecyduje o tym Sąd Administracyjny, który może uchylić decyzję o budowie. Dokumenty dotyczące wydania warunków zabudowy i zagospodarowania terenu zostały przekazane w połowie maja ubiegłego roku. Przypomnijmy, w marcu Wojewódzki Sąd Administracyjny uchylił decyzję o warunkach zabudowy po skardze architektów i urbanistów. Budowę można by rozpocząć nie czekając na orzeczenie Naczelnego Sądu Administracyjnego, pod warunkiem jednak, że obiekt zostałby ujęty w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Konkurs na wprowadzenie zmiany do planu, która umożliwi budowę parkingu, najpierw jednak należy zmienić studium zabudowy. Przypomnijmy, budowa parkingu miała się rozpocząć pod koniec 2006 roku, niestety z powodu skargi architektów do tego nie doszo, a co za tym idzie do tegorocznego budżetu nie została wprowadzona modernizacja Rynku. Gdyż jak twierdzi prezydent Wojciech Lubawski "Nie możemy zamknąć Rynku dla ruchu samochodowego, ponieważ wówczas pojazdy nie miałby gdzie parkować"
Radio Fama
-
Oskar
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Zawsze byłem na "nie" jeśli chodzi o parking w tym miejscu i cieszę się, że jest kolejna szansa, że tam nie powstanie. Jednocześnie wkurza mnie, w pewnym stopniu szantaż Pana Lubawskiego gdzie przy każdej sposobności podkreśla, iż do póki parkingu nie będzie, Rynku wyremontowanego też nie zobaczymy. Rozumiem uparcie Pana prezydenta, które dało wiele korzyści jednak w tym wypadku według mnie przesadza. Pokazana została tu inna lokalizacja, kilkadziesiąt metrów dalej czyli w miejscu gdzie od lat jedynie udało się postawić pomnik Żydom przypominający WC (bez urazy). Tak wiem, jest projekt zabudowy tzw. "trójkąta bermudzkiego" i cieszę się z tego powodu, byle byśmy szybko się tego doczekali. Skoro te dwie lokalizacje w większym bądź mniejszym stopniu nie wszystkim odpowiadają bądź z jakichś względów nie mogą być realizowane, proponuję trzecią - miejsce aktualnego parkingu przy UW. Kolejne 50 metrów nikogo nie zbawi, a protestować nie będzie miał kto.

Zawsze bylem na tak dla tej inwestycji i jestem nadal. Terenu przy IX Wiekow szkoda dla takiej inwestycji, miasto moze zyskac niezla kase na sprzedazy i reprezentacyjna zabudowe. Jedyne co mnie wkurza to ten szantaz ze strony Lubawskiego, ze nie bedzie remontu Rynku, bo jak dla mnie mozna bez problemu to zrobic rownolegle z budowa parkingu.
Parking wielopoziomy w centrum jest jak najbardziej potrzebny, i jestem jak najbardziej za ta lokalizacja.
Rozumiem tez "szantaz" Lubawskiego.
Zwroccie uwage ze dzis rynek jest na okolo zastawiony samochodami.
Gdyby rozpoczac prace remontowe na rynku, gdzie mialo by parkowac te 200 moze 300 aut
Mam nadzieje ze ta inwestycja nie skonczy w dziele niezrealizowane
Rozumiem tez "szantaz" Lubawskiego.
Zwroccie uwage ze dzis rynek jest na okolo zastawiony samochodami.
Gdyby rozpoczac prace remontowe na rynku, gdzie mialo by parkowac te 200 moze 300 aut
Mam nadzieje ze ta inwestycja nie skonczy w dziele niezrealizowane
Bez przesady - nie parkuje tam 200 samochodów. A wszystkie, które parkują (z dużym zapasem) można będzie przenieść na nowy parking, który zostanie wybudowany wraz z nowym skrzydłem Urzędu Marszałkowskiego (najlepiej kilku-poziomowy).
Kolejny (a nawet jako priorytetowy) parking na Solnej po zakonczeniu budowy nowych "Plant" i przeniesieniu kupców.
Kolejny (a nawet jako priorytetowy) parking na Solnej po zakonczeniu budowy nowych "Plant" i przeniesieniu kupców.
Moze na samym rynku nie parkuje az tyle samochodow.
Ale dodaj do tego Mala, Duza i Warszawska, ktore w przyszlosci maja byc zamkniete dla ruchu, plus jeszcze obecne miejsca parkingowe miedzy UM a ZUSem.
Druga rzecz, co poniektorzy codziennie parkuja na rynku, mnie tez sie zdarzy parkowac tam piec razy w tygodniu
takze parking na solnej mnie raczej nie satysfakcjonuje.
Parking na solnej raczej skupi auta z ul Staszica, Solnej, Paderewskiego, a parking przy Urzedzie Wojewodzkim nawet jesli powstanie nowy, bedzie przeznaczony glownie dla pracownikow i interesantow dwoch "sporych" biorowcow znajdujacych sie w poblizu.
Dzis sa tam dwa duze parkingi, zachecam sprobowac tam zaparkowac w godz 8-17, ciezka sprawa.
Takze parking w scislym centrum musi powstac
Ale dodaj do tego Mala, Duza i Warszawska, ktore w przyszlosci maja byc zamkniete dla ruchu, plus jeszcze obecne miejsca parkingowe miedzy UM a ZUSem.
Druga rzecz, co poniektorzy codziennie parkuja na rynku, mnie tez sie zdarzy parkowac tam piec razy w tygodniu
Parking na solnej raczej skupi auta z ul Staszica, Solnej, Paderewskiego, a parking przy Urzedzie Wojewodzkim nawet jesli powstanie nowy, bedzie przeznaczony glownie dla pracownikow i interesantow dwoch "sporych" biorowcow znajdujacych sie w poblizu.
Dzis sa tam dwa duze parkingi, zachecam sprobowac tam zaparkowac w godz 8-17, ciezka sprawa.
Takze parking w scislym centrum musi powstac