Samorząd
Miasto sprzedaje, miasto kupuje
Radni kieleccy przegłosowali pakiet uchwał, dotyczących sprzedaży i kupna szeregu nieruchomości na terenie miasta. Na skutek tych decyzji, między innymi, zostanie wyburzona kamienica przy ulicy Warszawskiej, przy skrzyżowaniu z al. IX Wieków Kielc.
Budynek przy ulicy Warszawskiej 20b i 20c (charakterystyczny blok, zlokalizowany blisko Archiwum Państwowego, pomiędzy jezdniami ul. Warszawskiej) miał być wyburzony już w latach 70-tych. W części należy on do miasta, druga połowa zaś jest własnością osób prywatnych. Radni zgodzili się, by tę część ratusz wykupił i budynek zburzył. Głównie ze względów estetycznych i bezpieczeństwa - budynek zasłania widok kierowcom. Pod tym adresem mieszkają jednak nadal lokatorzy, których trzeba będzie wykwaterować.
Miasto chce sprzedać 550-metrowy lokal przy ulicy Tujowej i 454-metrowy przy ulicy Wojska Polskiego. Rada Miasta zadecydowała również o sprzedaży w drodze bezprzetargowej lokalu użytkowego przy ulicy Winnickiej 4 firmie PSS Społem. Jest ona właścicielem restauracji Winnickiej, która mieści się właśnie pod tym adresem. Prezes PSS Społem Helena Gontarz, która była obecna na wczorajszej sesji, zapewniła radnych, że lokal nie zmieni swojego przeznaczenia. - Dzierżawimy budynek od ponad 50 lat. Najpierw prowadziliśmy tam restaurację "Źródłową". W 2009 roku minie 90 lat naszej nieprzerwanej działalności - mówiła prezes Gontarz. Społem wyremontowało 798-metrowy lokal, nie będzie się domagać od miasta zwrotu tych nakładów.
źródło: wrota świętokrzyskie