PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 28 października 2006, o 16:19

A ja jestem zdecydowanie na TAK i Pan Lubawski ma ode mnie 100% głos w wyborach za "całokształt twórczości", która mam nadzieję będzie się coraz bardziej rozwijała :)

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 28 października 2006, o 19:31

Ja też popieram ten pomysł. Ode mnie Lubawski też dostanie głos.

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 28 października 2006, o 21:03

Prezydent Lubawski ma mój głos, ale parkingowi w tej formie mówię stanowcze nie.
1. Jestem za zabudową placu Konstytucji kamienicami i z wewnętrznym parkingiem (sprzedać teren developerom).
2. "Trójkąt Bermudzki"- patrz punkt 1.
3. Parking piętrowy na Solnej i obok Romantiki.

Mam pytanko:
Czy jeżeli powstanie parking to będzie jakieś połączenie drogowe Piotrkowskiej z Leśną?

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 28 października 2006, o 22:20

tak, jest planowane. I to nie tylko Piotrkowskiej z Leśną, ale... (to nie żart) przedłużenie Nowego Światu do Leśnej. To informacja pewna
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 1 listopada 2006, o 00:09

- Wygląda na to, że na parking PODZIEMNY pod placem nas nie stać (choć byłoby to najlepszym rozwiązniem), ale na tunele pod całym centrum, które byłyby chyba dziesiątki razy droższe (kurzawki, skały itd) to już owszem? Zwracam uwagę, że prezydent Lubawski w wywiadzie dla Echa znowu snuje wizje juz nie jednego tunelu, ale wręcz kilku i twierdzi, że trwają wstępne prace koncepcyjne nad nimi! (sic!)

- plac Konstytucji ze względu na swoje położenie zagługuje na lepszą zabudowę niż "coś za coś", "mniejsze zło" itd. Smutne jest ambicjonalne zacięcie się prezydenta i jego opór przed JAKĄKOLWIEK zmianą wizji parkingu. Początek był taki, że prezydent, który akurat w dziedzinie kształtowania przestrzeni nie jest orłem, zdecydował się na parking w tym miejscu i to w dodatku w jego "przemysłowej" wersji(!), bo przez pierwsze 2 lata rządzenie szło mu słabo, wiele rzeczy okazało się inne niż mu sie wydawało i to było najprostsze i - jak sądził - najszybsze do zrealizowania rozwiązanie w kwestii "spełnienia obietnicy parkingu". Późniejsza fala krytyki sprawiła, że W. Lubawski sie dodatkowo zaciął i postanowił za wszelka cenę postawić na swoim obrażając wręcz przy tym licznych przeciwników swojej koncepcji... Nie dopuścił myśli, że jeżeli już ten parking musi być, to jedynym sensownym jego kształtem (naziemnym) byłoby ukrycie go za pierzejami atrakcyjnych kamieniczek. Co dziwniejsze, w takiej wersji - na parterze handlowo-usługowej -przewidywany był niezrealizowany dotąd parking na Solnej.

- Przy całokształcie zasług Lubawskiego (czyli tak naprawdę przede wszystkim kilku bardzo sensownych jego urzędników) mając na względzie, że ostatnie półtora roku było naprawdę ok, ma on oczywiście też mój głos, gdyż chcę kontunuacji, ale to przecież nie oznacza, że muszę go popierac bezkrytycznie we wszystkim i nie "punktować" słabych stron

- Prezydent swoim głośnym szantażem, że "nie ma remontu Rynku bez tego parkingu" odwraca uwagę od faktu zmarnowania tych 4 lat jeśli chodzi o ruszenie z budową innych, bardzo potrzebnych parkingów w centrum miasta (w niekontrowersyjnych miejscach).

- a tak w ogóle miejsce na ten parking od początku powinno być przed Urzędem wojewódzkim, skąd wbrew arbitralnym stwierdzeniom prezydenta wcale nie jest "za daleko" do Rynku i ul. Sienkiewicza (3 min.)

- skąd wiedza Jurka, że młodzi architekci popierają taki kształt parkingu w takim miejscu?

- to własnie nie lubiana p. Kozakiewicz-Opałko (której szczególnym fanem też zresztą nie jestem) jest autorką najbardziej odważnego, naciekawszego z obecnie realizowanych projektów (Okrzei)

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 1 listopada 2006, o 00:20

RZ pisze: - skąd wiedza Jurka, że młodzi architekci popierają taki kształt parkingu w takim miejscu?
Może dlatego, że twórcą projektu był młody architekt :?:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 listopada 2006, o 00:26

RZ pisze:- skąd wiedza Jurka, że młodzi architekci popierają taki kształt parkingu w takim miejscu?
Ano stad, ze glosno protestuja tylko i wylacznie czlonkowie starej brygady. Mlodzi tez maja glos i jakos nie skorzystali z okazji podzielenia sie opinia ze spoleczenstwem.
RZ pisze:- to własnie nie lubiana p. Kozakiewicz-Opałko (której szczególnym fanem też zresztą nie jestem) jest autorką najbardziej odważnego, naciekawszego z obecnie realizowanych projektów (Okrzei)
To fakt, ale spojrzmy na jej portfolio... szczegolnie na ostatnie 2 lata i niestety, ale Okrzei to tylko 1 projekt.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 1 listopada 2006, o 00:57

autor pisze: Ano stad, ze glosno protestuja tylko i wylacznie czlonkowie starej brygady. Mlodzi tez maja glos i jakos nie skorzystali z okazji podzielenia sie opinia ze spoleczenstwem.
Szczerze powiedziawszy nie wiem, którzy z architektów (poza p. Kozakiewicz) są tu najaktywniejsi. Ale zakładając, że faktycznie tylko najstarsi, to jeszcze nie oznacza, że młodzi popierają TAKI parking w TYM miejscu. Chyba, że rozmawiałeś z paroma z nich i wiesz, ze tak jest. Przeczytaj zresztą jeszcze raz wyważoną opinię Charona z tego wątku. To nie jest stary architekt.
Zwracam też uwagę na jednoznacznie negatywną opinię goszczącego niegdyś w Kielcach szefa polskich urbanistów.

Awatar użytkownika
wloczykij
Kontakt:

Post autor: wloczykij » 12 stycznia 2007, o 19:07

"W ubiegłym tygodniu Samorządowe Kolegium Odwoławcze odrzuciło protest Towarzystwa Urbanistów Polskich, Stowarzyszenia Architektów Polskich oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w sprawie budowy parkingu w tym miejscu. Odrzucając protest, SKO utrzymało decyzję prezydenta o ustaleniu warunków zabudowy."

wiecej TUTAJ

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 stycznia 2007, o 19:19

I dobrze, mnie nie szkoda tego placu wcale. Wole miec Rynek, ktory bedzie zyl niz pusty plac do spacrow z psami itp.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 12 stycznia 2007, o 19:53

Budować, Budowac!!
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

maark

Post autor: maark » 12 stycznia 2007, o 20:50

Mam nadzieję że jeszcze w tym roku ruszy jego budowa. :D

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 12 stycznia 2007, o 23:52

A niech już go budują w cholerę, żeby można było wreszcie zamknąć ten rynek :D

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 12 stycznia 2007, o 23:58

wloczykij pisze:"W ubiegłym tygodniu Samorządowe Kolegium Odwoławcze odrzuciło protest Towarzystwa Urbanistów Polskich, Stowarzyszenia Architektów Polskich oraz Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w sprawie budowy parkingu w tym miejscu. "
a co ma zus do budowy tego parkingu :shock:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 13 stycznia 2007, o 00:58

Jest jego przyszłym sąsiadem i najwidoczniej nie chce, żeby jego pracownicy i interesanci mieli gdzie zostawić samochód
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ