Kolporter Siedziba - ul. Zagnańska 61

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 20 września 2006, o 19:40

To raczej nie jest elewacja, tylko warstwa ocieplenia. Zazwyczaj zaraz na cegły nie zakłada się ostatecznej wersji, a poza tym ma być ona złota, a ten element jest biały.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 20 września 2006, o 20:17

niestety im więcej razy przejeżdżam obok tego budynku (a przejeżdżam codziennie) tym mniej mi się podoba jego bryła :? Byłby ok, gdyby był o jakieś 1/3 węższy. Na taki kształt jest za niski o jakieś 4 piętra... To przynajmniej moje zdanie :roll:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 września 2006, o 21:20

Ja codziennie mijam VI pietrowe jajko i wyglada fajnie, a nasze bedzie o 5 pieter wyzsze, wiec bedzie jeszcze lepieje. Jak zuraw ma zniknac to ja bym poprosil moze o jakies fotki pamiatkowe :)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 20 września 2006, o 22:59

Srednio do tematu pasuje, ale niech bedzie. O firmie Kolporter Info, Puls Biznesu.

Ich autorskie programy obsługują jednego z największych dostarczycieli prasy w Polsce. Od kilku lat sprzedają je też innym.

Codziennie nawet kilka milionów egzemplarzy gazet i czasopism rozdzielanych jest przez stworzone przez nich oprogramowanie. Obsługuje ono ponad 28 tys. punktów sprzedaży, w których sprzedawana jest prasa dostarczana przez Kolportera.

- Spółka Kolporter Info powstała w 2001 r. Był to moment, w którym dawny pion informatyki Kolportera mógł powalczyć także o zlecenia od klientów zewnętrznych - wspomina Jarosław Ambroziak, prezes Kolportera Info.

Praca dla komputera
Wszystko zaczęło się od brata Jarosława, Mirosława Ambroziaka. W 1991 roku pracował jako kierowca w Kolporterze. Gdy Jarosław, z wykształcenia informatyk, zobaczył, ile papierów związanych z dostawą prasy musi wypełniać jego brat, długo się nie zastanawiał. Następnego dnia zameldował się u właściciela firmy Krzysztofa Klickiego i stwierdził: „Przecież to wszystko może zrobić komputer”. Po miesiącu pierwsza wersja programu już była wdrażana w czterech oddziałach: w Katowicach, Poznaniu, Kielcach i we Wrocławiu.

- Komputeryzacja okazała się bardzo dobrym posunięciem. Zastosowanie nowoczesnej technologii przyczyniło się w dużym stopniu do sukcesu całego Kolportera - mówi autor pomysłu, dziś „pierwszy informatyk” firmy.

Jeszcze jako pion informatyki w Kolporterze nie poprzestali na programach do obsługi dystrybucji. Stworzyli sygnowane marką Insignum kompleksowe nowoczesne programy dla firm. Jakość ich usług potwierdzają nagrody oraz certyfikaty (m.in. ISO 9001:2000).

- W 2001 roku postanowiliśmy wykorzystać nasze umiejętności i zaoferować nasze programy innym. Dziś firma oferuje autorskie oprogramowanie służące do informatycznej obsługi firmy od A do Z. Od programu kadrowo-płacowego, przez ewidencję środków trwałych, po oprogramowanie handlowe także dla dużych sieci sklepów i hurtowni. Realizujemy również projekty informatyczne na zamówienie. Wszystko tworzymy własnymi siłami, na bazie doświadczeń spółek Grupy Kolporter - opowiada Jarosław Ambroziak.

W 2005 roku zdecydowali się na produkcję własnych terminali do sprzedaży prepaidów do telefonów komórkowych. Dzięki nim nie potrzeba kart zdrapek - terminal drukuje paragon z kodem.

Wygrali z Ameryką
- Najpierw stworzyliśmy system do obsługi terminali. Sprowadzane z USA urządzenia były bardzo drogie, więc sami zajęliśmy się ich projektowaniem oraz produkcją. Okazało się, że nasze terminale są nie tylko tańsze, ale również, zdaniem sprzedawców, lepsze jakościowo - mówi prezes Kolportera Info.

Kolporter Info to obecnie największa firma informatyczna w województwie świętokrzyskim, jednak niektóre z ich rozwiązań są wyjątkowe w skali kraju, a nawet świata.

- Mamy jeden z największych serwerów IBM w Polsce. Nowatorskie na skalę światową jest zastosowanie w nim rozwiązań opartych na wirtualizacji dysków. Dzięki temu jest bardziej niezawodny i może obsługiwać ponad 28 tys. punktów sprzedaży przez całą dobę - zapewnia Jarosław Ambroziak.

Piłka skomputeryzowana
Hobby Krzysztofa Klickiego, właściciela całego holdingu, jest piłka nożna i klub Kolporter Korona Kielce. Kolporter Info przygotował więc dla nowego klubowego obiektu system Bezpieczny Stadion.

- Umożliwia on połączenie monitoringu wizyjnego i dźwiękowego z identyfikacją kibiców zarówno na podstawie jednorazowych biletów, jak i kart kibica. Zapewnia pełną obsługę ich sprzedaży, od zakupu i wyboru miejsca, po rejestrację wejścia kibica na stadion. W Polsce to jedyny klub o tak nowoczesnym systemie zabezpieczeń - oświadcza z dumą prezes Ambroziak.

Przede wszystkim jednak starają się zwiększać liczbę firm, którym sprzedają swoje programy.

- Nasi najwięksi klienci to konsorcjum Polskie Składy Budowlane oraz jedna z sieci spółdzielczych. Poza tym stworzyliśmy całość oprogramowania dla sklepu internetowego Ojeju.pl. Zostaliśmy też uhonorowani kilkoma prestiżowymi nagrodami, m.in. Lidera Informatyki 2005 czasopisma „Computerland” oraz Gazelą Biznesu 2005 - dodaje Jarosław Ambroziak.

Co dalej?

- Chcemy znaleźć się w czołówce branży IT w Polsce. Dlatego w najbliższym czasie zamierzamy przejąć parę mniejszych firm z innych rejonów Polski - zapowiada.

Obrazek
Sebastian Ogórek

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 5 października 2006, o 14:31

z tego co ja widze to na dachu powstaje cos co na moje oko przypomina ladowisko dla helikopterow :lol: czy kots cos wie o tym :?:

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 6 października 2006, o 14:25

Klicki ma swój helikopter, więc bardzo możliwe :D :lol:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 6 października 2006, o 14:58

Być może wzrok mnie z takiej odległości zawodzi, ale na szczycie widziałem coś co przypomina... młode drzewo :shock: Właściwie to nie wiem co to jest, a swoim przypuszczeniom z racji ich irracjonalności niespecjalnie ufam :wink:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

bernard

Post autor: bernard » 6 października 2006, o 15:06

MeehoweCK pisze:Być może wzrok mnie z takiej odległości zawodzi, ale na szczycie widziałem coś co przypomina... młode drzewo :shock: Właściwie to nie wiem co to jest, a swoim przypuszczeniom z racji ich irracjonalności niespecjalnie ufam :wink:
Drzewo? Pewnie jest to tzw. wiecha :D
bernard

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 6 października 2006, o 15:41

MeehoweCK pisze:Być może wzrok mnie z takiej odległości zawodzi, ale na szczycie widziałem coś co przypomina... młode drzewo :shock: Właściwie to nie wiem co to jest, a swoim przypuszczeniom z racji ich irracjonalności niespecjalnie ufam :wink:
Ja nie wiem co to jest ta tzw. wiecha :) ale mi też to na jakies drzewko wyglądało 8)

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 6 października 2006, o 15:52

Tomek pisze:
Ja nie wiem co to jest ta tzw. wiecha :) ale mi też to na jakies drzewko wyglądało 8)
to tez inaczej nazywa sie wianek stawia sie to wtedy kiedy budowa jest skonczona :D kiedy skonczona jest praca przy budowie budynku i zostaje tylko wykanczac:D no cos takiego 8)

Awatar użytkownika
tricky

Post autor: tricky » 6 października 2006, o 15:54

i z tego co widze to na ostatnim pietrze to chyba tam gdzie pan Klicki bedzie mial swoje biuro,okno wlasnie bedzie takie jak na pierwszym projekcie mialo byc na kazdym pietrze :) czy ktos to zauwazyl :?: czy mi sie zdaje :D

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 8 października 2006, o 19:53

Zaczęli ocieplać. Tylko tak dziwnie jakoś, bo od czwartego piętra.
Komisja Rewizyjna czuwa!

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 października 2006, o 19:58

tom pisze:Zaczęli ocieplać. Tylko tak dziwnie jakoś, bo od czwartego piętra.
Bo chyba jest tak, ze im wyzej tym lepsze ocieplenie i tak nizsze pietra robi sie styropianem, a potem takie cos zielone, welna czy jakos tak sie to nazywa :)

Awatar użytkownika
Sz.J.
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Sz.J. » 9 października 2006, o 21:12

Ciekawe czy mają opcję podwyższenia w przyszłości tego budynku. Fajnie by wyglądało 20 pięter.
Jak się firma będzie się tak szybko rozwijać to za pare lat znów im braknie miejsca. :)

ODPOWIEDZ