Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 9 stycznia 2008, o 11:17

Michał pisze:Patrząc na to jak likwidowane są połączenia z Łodzi, to sądzę, że u nas byłoby z tym jeszcze gorzej.
Tego też się obawiam, że liczba lotów pasażerskich może wynosić 1/tydzień. Mnie przekonuje do lotniska tylko cargo. Pod warunkiem, że będzie faktycznie, a nie tylko na papierze. Względnie współpraca z dużym lotniskiem jako pomocnicze lub dla tanich linii, np. LOT, BA, KLM itp. lądują w Balicach, a reszta w Obicach. Ale żeby to się udało musi być szybkie połączenie kolejowe spod lotniska do Krakowa (czy innego huba), tak by podróż z lotniska do miasta trwała nie dłużej niż 45minut.
Jeżpir

seba_ck

Post autor: seba_ck » 10 stycznia 2008, o 17:59

Lotniska to dla regionów dobra inwestycja

"Ruch lotniczy rośnie w Polsce tak szybko, że duże miasta , choć mają już lotniska, uruchomiają kolejne" czytamy w dzienniku Rzeczpospolita. To dla regionów dobra inwestycja. W takim razie dlaczego budowa portu lotniczego w podkieleckich Obicach według unijnych ekspertów jest inwestycją, której nie warto dofinansować? Na to pytanie odpowiedział w rozmowie z nami prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Jak powiedział "Róbmy swoje. Unii już podziękowaliśmy za udział w tym przedsięwzięciu. Ja nie mam żadnej wątpliwości, że to lotnisko jest potrzebne i ono koło Kielc będzie, a to Kraków czy Katowice chce budować drugie uważam za bardzo dobrą decyzję. Tą decyzją trochę nam krzywdę zrobiona, nam kielczanom ale my sobie jej nie damy zrobić."

dodano: 2008-01-10
A A A

:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=news&ac ... wsid=12892
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

seba_ck

Post autor: seba_ck » 11 stycznia 2008, o 18:13

Nie powinniśmy wycofywać się z projektu budowy lotniska - powiedział Andrzej Szejna

Nie powinniśmy wycofywać się z projektu budowy lotniska w podkieleckich Obicach - stwierdził w rozmowie z nami eurodeputowany Andrzej Szejna. Jak powiedział "Decyzja komisji według mnie może nie była błędna tylko zarzucała wnioskowi przyjęcie chyba zbyt optymistycznych założeń. Faktem jest, że to lotnisko powinno być planowane na lat wiele. Planowaną jako projekt wpisujący się w rozwój regionu."

dodano: 2008-01-11
A A A
:arrow: http://www.radiofama.com.pl/?id=news&ac ... wsid=12957

seba_ck

Post autor: seba_ck » 21 stycznia 2008, o 18:49

AKTUALNOŚCI
21 stycznia 2008 - 17:12

Kielce/Warszawa > Rząd niejasno o Obicach

Po tygodniach milczenia nowy rząd wypowiedział się oficjalnie w sprawie budowy lotniska w podkieleckich Obicach. To stanowisko jest jednak bardzo ostrożne, wyważone i – nie ukrywajmy – niczego nie przesądza.

Stanowisko rządu Platformy Obywatelskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego w sprawie budowy lotniska w podkieleckich Obicach otrzymał z Ministerstwa Infrastruktury świętokrzyski poseł Lewicy i Demokratów, Sławomir Kopyciński. To odpowiedź na jego pytanie, które zadał po expose premiera Donalda Tuska. Brzmiało ono następująco: Czy rząd będzie popierać i wspomagać budowę Portu Lotniczego Kielce w Obicach?

W odpowiedzi czytamy: „Ministerstwo Infrastruktury nie posiada biznesplanu ani studium wykonalności tego przedsięwzięcia, na podstawie których mogłoby zająć stanowisko wobec projektu. W tej sprawie przygotowywane jest wystąpienie do prezydenta miasta Kielce o udostępnienie wyżej wymienionych dokumentów”.
Prezydent Kielc, Wojciech Lubawski informuje, że stosowne dokumenty zostały wysłane już dawno, ale jeśli istnieje taka potrzeba zostanie to uczynione ponownie.

/JaS/
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... tokrzyskie

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 21 stycznia 2008, o 23:14

Obrazek

Lotnisko koło Zakopanego może ruszyć już w 2010 roku

Nowy Targ i Zakopane pracują nad uruchomieniem na Podhalu lotniska pasażerskiego. Szukają partnerów, którzy zainwestują prawie 200 mln zł.

Wariant optymistyczny zakłada, że lotnisko otwarte dla ruchu pasażerskiego w pobliżu Zakopanego mogłoby zacząć działać już pod koniec 2010 r....

SZERSZA PERSPEKTYWA - RYNEK

Ministerstwo Infrastruktury nastawia się na rozwój krajowej infrastruktury lotniczej na potrzeby tzw. general aviation, czyli pasażerskich przewozów małymi jednostkami. Co najmniej w siedmiu regionach Polski prowadzone są starania w celu otwarcia nowych portów lokalnych. Na południu własne lotnisko chce otworzyć Stary Sącz, na północy Zegrze Pomorskie koło Koszalina. O finansowanie własnego lotniska starają się Kielce. Zgodę na założenie nowego portu dostał niedawno właściciel dawnego lotniska wojskowego w Kamieniu Śląskim koło Opola. Na wschodzie lotnisko w Świdniku buduje Lublin, a o zgodę stara się Białystok.

http://biznes.onet.pl/5,1464226,prasa.html
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 9 lutego 2008, o 12:51

A tymczasem u sąsiadów:
ECHO DNIA
Za rok mają być loty z Radomia!
Wczoraj w Radomiu spółka lotnicza i wojsko podpisały najważniejszą umowę. Efekt: za rok mamy latać z Sadkowa!
Za rok z radomskiego lotniska cywilnego może odlecieć pierwszy samolot. Podstawę do takiego optymizmu daje, zdaniem szefa radomskiej spółki lotniczej, podpisana wczoraj tak zwana umowa operacyjna. Radom jest pierwszym miastem w kraju, który zawarł takie porozumienie.

Chodzi o tak zwaną umowę operacyjną, która określa szczegółowo zasady użytkowania lotniska przez stronę wojskową i cywilną. Podpisano ją wczoraj w radomskim magistracie po miesiącach uzgodnień, dziesiątkach poprawek i spotkań.

JESTEŚMY PIONIERAMI
- To milowy krok w drodze do utworzenia radomskiego lotniska cywilnego - przekonuje Andrzej Kosztowniak, prezydent Radomia.

Ten krok wykonaliśmy jako pierwsi w kraju. Choć w Polsce działają już trzy lotniska użytkowane przez wojsko i cywilne lotnictwo, to do tej pory nikt nie podpisał podobnej umowy.

- Przepisy dotyczące umów operacyjnych zostały ustanowione w 2004 roku, a te lotniska już wtedy funkcjonowały. Prawo dostosowywano do nich. My pierwsi zaczynamy od zera - tłumaczy Ryszard Zębala.

Wyprzedzamy też "konkurencję” na Mazowszu. Lotniska chcą tworzyć Modlin i Sochaczew, ale tam umów operacyjnych jeszcze nie ma. Tam natomiast w tworzenie portów lotniczych angażuje się samorząd Mazowsza.
POTRZEBNE PIENIĄDZE
Radom na razie słyszy tylko obietnice uzyskania 15 milionów złotych z budżetu marszałka, jakie ma dostać spółka Port Lotniczy Radom. Na razie ma ona 22,5 miliona złotych, które przekazało miasto. Trwają też rozmowy z inwestorem spoza Europy.

Spółka zabiega tez o 20 hektarów ziemi na potrzeby lotniska. Podpisana umowa otwiera drogę do przekazania w dzierżawę gruntów przez Agencję Mienia Wojskowego. - Rozmowy już trwają, ale teraz działania będą intensywniejsze - zapewnia Ryszard Zębala.
:?
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 9 lutego 2008, o 14:20

Słyszałem właśnie... Ale cóż, niech sobie latają, ja wierzę, że nasz prezydent nadal będzie robił wszystko, by port lotniczy w Obicach jednak powstał (choć teraz bez rozgłosu medialnego). Kielce i Radom powinny mieć swoje lotniska.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 9 lutego 2008, o 18:35

Grzegorz pisze: Kielce i Radom powinny mieć swoje lotniska.
Nie zgadzam się. Powinny mieć wspólne, gdzieś pośrodku.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 9 lutego 2008, o 23:25

A ja uwazam, ze sasiedzi na tym etapie nie powinni nas interesowac. Do sprawy powrocimy, kiedy bedziemy mogli ze soba konkurowac lotnisko vs. lotnisko.

robo
Kontakt:

Spółka Mazowiecki Port Lotniczy Sochaczew

Post autor: robo » 10 lutego 2008, o 11:34

Spółka Mazowiecki Port Lotniczy Sochaczew

Spółka Mazowiecki Port Lotniczy Sochaczew powstała w 2006 roku. Jej pierwszymi udziałowcami zostali Gmina Sochaczew i Gmina Miasto Sochaczew. W październiku 2006 roku do grona udziałowców dołączył Samorząd Województwa Mazowieckiego. Zgodnie z Uchwałą Zgromadzenia Wspólników z 29 czerwca 2007 roku spółka rozpoczęła proces poszukiwania nowych partnerów. Obecnie udało się ich znaleźć.

Po niespełna 6 miesiącach postępowania kwalifikacyjnego i negocjacji, spółka Mazowiecki Port Lotniczy Sochaczew wyłoniła nowych, w tym komercyjnych udziałowców, którzy zapewniają finansowanie, doświadczenie w branży lotniczej oraz dają gwarancję rozwoju portu w sposób, który będzie spójny z oczekiwaniami społecznymi w tym zakresie.

Obecnie udziałowcami spółki są: Gmina Sochaczew (10%), Gmina Miasto Sochaczew (10%), Gmina Teresin (2,5%), Samorząd Województwa Mazowieckiego (12,5%), Meinl Airports International (40%) oraz Barbara i Zbigniew Komorowscy (25%). Dwaj nowi udziałowcy krajowi, czyli Gmina Teresin oraz pp. Komorowscy to bezpośredni sąsiedzi istniejącego obiektu, którzy poprzez swój udział w spółce, gwarantują – podobnie jak dotychczasowi udziałowcy - dalszy stabilny rozwój portu lotniczego zgodny z oczekiwaniami społecznymi.

PP Komorowscy ponadto gwarantują finansowanie projektu także w dalszych jego fazach a także udostępniają okoliczne grunty w miarę potrzeb. Meinl Airports International – oprócz finansowania w deklarowanej kwocie prawie 210 mln. Euro – dostarcza branżowe doświadczenie, w tym we współpracy z Airport Consulting Vienna (były strategiczny partner dla lotniska w Wiedniu) oraz lotniskiem Koeln-Bonn (zbliżonego profilem do planów Sochaczewa).
Spółka dysponuje obecnie kapitałem w wysokości 6,500,000 zł. (sześć i pół miliona) z czego 2,000,000 zł. to kapitał zakładowy (a reszta zapasowy).

Najbliższe działania formalne to wybór nowych władz i zmiana umowy Spółki (planowane do końca marca 2008).
Główne działania merytoryczne w 2008 roku to podpisanie umowy dotyczącej dzierżawy gruntu ze stroną wojskową, przygotowanie szczegółowego biznes-planu (określającego też wielkość i profil portu w poszczególnych fazach rozwoju), uzyskanie promesy z ULC, rozpoczęcie prac studialnych i projektowych prowadzących do uzyskania pozwolenia na budowę (w tym wykonanie niezbędnych opracowań dot. m.in. wpływu inwestycji na środowisko).

Kolejne planowane kroki milowe to:
- I połowa 2009 – dokapitalizowanie Spółki,
- lato 2009 – rozpoczęcie prac budowlanych,
- lato 2011 – zakończenie prac budowlanych,
- II połowa 2011 – uruchomienie portu lotniczego
- rok 2013 – rozbudowa terminalu pasażerskiego,
- rok 2014 - uruchomienie połączenia kolejowego na lotnisko

W 2011 roku czas dojazdu samochodem osobowym nową autostradą z lotniska Okęcie do lotniska Sochaczew wyniesie 35 minut (obecnie 60 min.). W 2014 roku czas dojazdu z centrum Warszawy do lotniska Sochaczew koleją wyniesie 35 minut (obecnie 60 min.).

Po raz pierwszy w Polsce udało się stworzyć komercyjny projekt lotniskowy, w którym aktywną większość (65%) stanowią podmioty prywatne w tym podmiot zagraniczny, przy znacznym (35%) pasywnym udziale lokalnych i regionalnych samorządów.
Mamy zamiar w dalszym ciągu udowadniać, że przy właściwej współpracy nie ma rzeczy niemożliwych. Mazowsze i Stolica zasługują na sprawny i ekonomiczny port lotniczy przed Euro 2012.

Opracował: Maciek Chudkiewicz

źródło: lotniczapolska.pl

Jak widac nie tylko u nas mysli sie o budowie lotniska za pieniadze prywatnych inwestorów. Wszystko na to wskazuje ze w Sochczewie uda sie zrealizowac ta inwestycje Mam nadzieje ze w Obicach takze.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 10 lutego 2008, o 20:45

Autor pisze:kiedy bedziemy mogli ze soba konkurowac lotnisko vs. lotnisko.
Jeżeli będziemy mogli- to po 1, a po 2 to chyba lepiej współpracować niż konkurować. ale cóż, zarówno kieleckie jak i radomskie .... (nie użyje tego słowa na forum, żeby nikogo nie obrazić) nigdy chyba nie dojdą do porozumienia i obie strony na tym bardzo tracą.

petermks

Post autor: petermks » 10 lutego 2008, o 23:12

A co z firmą z Kanady która miała zastąpic unie w finansowamiu lotniska.... Kolejne fantazje Prezydenta? Nikt tyle nie zbuduje ile Lubawski obieca

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 10 lutego 2008, o 23:25

Nie sadze ze te słowa były rzucone na wiatr. To ze jakaś firma była wtedy zainteresowana budowa lotniska, nie oznacza ze teraz jest nią zainteresowana. Ja znów słyszałem o prywatnym inwestorze z Kuwejtu. :shock: A teraz prezydent działa po cichu i bardzo dobrze.
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 lutego 2008, o 23:47

Ja z pracy pana prezydenta w kierunku budowy lotniska jestem na razie zadowolony i myślę, że on wie co robi. Ale bardzo mi się nie podoba jedna rzecz. Według ekspertyzy Ove Arup lotnisko ma kosztować chyba 600 mln zł, natomiast Lubawski uparcie twierdzi, że będzie ono kosztować 70 mln euro podchwytując jednocześnie przewidywaną przez Ove Arup prognozę rentowności. Dla mnie to jest totalna niekonsekwencja - i to chyba nie wynikająca z niewiedzy, a po prostu zamiaru wprowadzania opinii publicznej w błąd :roll:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Michel2
Kontakt:

Post autor: Michel2 » 11 lutego 2008, o 00:21

MeehoweCK pisze:natomiast Lubawski uparcie twierdzi, że będzie ono kosztować 70 mln euro
Chyba trochę przesadziłeś. :wink: Lubawski powiedział ze koszty budowy mogą być o 30%-40% nizsze niz podane w analizie. Latwo wyliczyć ze było by to ok 360-420mln. zl.
MeehoweCK pisze:podchwytując jednocześnie przewidywaną przez Ove Arup prognozę rentowności.

No 5mln pasażerów to było już przegięcie. :? 1,5mln. w 2030r jest calkowicie prawdopodobne.
MeehoweCK pisze:Dla mnie to jest totalna niekonsekwencja - i to chyba nie wynikająca z niewiedzy, a po prostu zamiaru wprowadzania opinii publicznej w błąd :roll:

Nie wierze w to ze Lubawski zrobił to z niewiedzy. A wprowadzanie opinii publicznej w błąd nie ma żadnego sensu. Moze liczył na to ze KE będzie pod wrażeniem. Jeśli tak to było to niestety bardzo naiwne z jego strony. :roll:
www.nowiny.com.pl - serwis internetowy gminy Sitkówka-Nowiny
Kocham Świętokrzyskie :* :)

ODPOWIEDZ