Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Daniel
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Daniel » 13 grudnia 2007, o 11:27

Sprzedaż działek pod lotnisko na ukończeniu
W tym tygodniu zakończy się wykup działek pod lotnisko w Obicach. Właściciele ziemi, którzy odmówili jej sprzedaży czeka wywłaszczenie.

- Ta procedura obejmie nie tylko osoby, które nie chcą odstąpić gruntu. Wywłaszczenie trzeba przeprowadzić także w sytuacji, gdy nieruchomość nie ma uregulowanego stanu prawnego. Do połowy 2008 roku mamy zamiar przygotować miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który umożliwi rozpoczęcie wywłaszczenia - poinformował prezydent Kielc, Wojciech Lubawski.

Na początku roku 2009 roku miasto planuje rozpocząć makroniwelację terenu pod lotnisko. – W marcu 2009 wkopiemy przysłowiowa łopatę pod budowę portu – zapewnia prezydent Kielc.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... I/71212121
Obrazek

lekomin

Post autor: lekomin » 13 grudnia 2007, o 19:57

Po raz kolejny powtarzam.. nie wierzcie co piszą w gazetach. Z tego co wiem, to nikt przy zdrowych zmysłach nie cieszy się z umieszczania go na tego typu listach. Więc raczej nie będę dziękował za gratulacje :?

Nie mamy żadnej działki w Obicach. Gdybyśmy mieli, a ja byłbym trochę większym materialistą, to byłbym "głównym wspierającym" lotnisko, bo wartość tej ziemi wzrosłaby w kosmos :)

Mamy "trochę" ziemi w różnych miejscach, i pismaki jak zwyke biorą jeden fakt, dokładają kilka innych, które im pasują i tyle. Historia wzieła się stąd, że mój pracownik ma tam kawał ziemi i czasami jeździ tam firmowym i oklejonym naszym logo samochodem. No i mamy"prasową prawdę", że jakoby mamy tam działkę. Zaufajcie mi, że killka innych rzeczy, które są ogłaszane przez media, i np. dyskutowane na tej grupie, mają podobny "prasowy" rodowód. Staram się to niekiedy sygnalizować, ale khmm bywam zakrzykiwany heh

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 13 grudnia 2007, o 21:55

Masz po części rację, ale nie do końca... Chyba nie uważasz, że media zawsze koloryzują informacje? Oczywiście niestety się to zdarza i to dosyć często, ale jest też wiele rzetelnych informacji, więc jak możesz być przekonany, że zawsze kiedy informacje dotyczą ważnych inwestycji, zmieniających obraz naszego miasta, takich jak lotnisko to są nieprawdziwe, lub przesadzone?

lekomin

Post autor: lekomin » 13 grudnia 2007, o 22:27

Grzegorz,
Media zawsze koloryzują informację. Koniec kropka. Gdybyś chciał czytać czyste dane, to polecam Dow Jonesa albo Bloomberga.. i to same dane finansowe a nie tzw. informacje z rynku, bo to też PR.

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 13 grudnia 2007, o 23:37

lekomin pisze:dnej działki w Obicach. Gdybyśmy mieli, a ja byłbym trochę większym materialistą, to byłbym "głównym wspierającym" lotnisko, bo wartość tej ziemi wzrosłaby w kosmos :)
Sorki za OT, ale przydałoby się sprostowanie w gazecie :)
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 13 grudnia 2007, o 23:39

Nie mamy żadnej działki w Obicach. Gdybyśmy mieli, a ja byłbym trochę większym materialistą, to byłbym "głównym wspierającym" lotnisko, bo wartość tej ziemi wzrosłaby w kosmos

No nie wiem, kto by chciał mieszkać w pobliżu lotniska, bo ja raczej nie, ale skoro twierdzisz że nie kupiłeś tam ziemi aby ją rozparcelować i sprzedawać pod budowę domków jednorodzinnych to sprawę uważam za zamkniętą.

lekomin

Post autor: lekomin » 14 grudnia 2007, o 19:22

Jarek,
sprostowanie w gazecie? A poco? Ludzie za tydzień o wszystkim zapomną..

msz1,
tam jest specjalna strefa. Budowanie mieszkań to głupota na takich terenach.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 14 grudnia 2007, o 23:35

lekomin pisze:Jarek,
sprostowanie w gazecie? A poco? Ludzie za tydzień o wszystkim zapomną..
Po to, żeby były prawdziwe informacje. Wiesz, można koło wszystskiego przejść i machnąć ręką, a można też powiedzieć że jest coś źle.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

msz1

Post autor: msz1 » 14 grudnia 2007, o 23:54

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 14 grudnia 2007, o 23:59

Sądzę, że to porywanie się z motyką na słońce. Lokalizacja dla lotniska została wybrana już stosunkowo dawno i nie rozumiem o czym tu w ogóle mowa.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 15 grudnia 2007, o 11:45

Co sądzę? :) Sądzę, że jest grupa ludzi, którzy mają swój prywatny interes w forsowaniu Masłowa i szkodzeniu Obicom. Wykazana przez Ove Aroup opłacałność Obic wynika z cargo, o czym w ogóle ani w powyższym tekście, ani w wypowiedziach KE nie ma mowy. Wszystko wskazuje na to, ze raport angielskiej firmy będzie jednak niebawem udostępniony w internecie, będzie zatem można się odnieść do zastosowanej przez nich metodyki badań i wniosków do jakich doszli.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

lekomin

Post autor: lekomin » 15 grudnia 2007, o 11:45

Jarek,
heheh przecież wam mówię, że w gazetach bzdury piszą, ale wy nie dajecie temu wiary :)

W polskim prawie prasowym jest odpowiednia procedura umieszczania sprostowań.. całkowicie bzdurna oczywiście. Nie ma sensu kopać się z koniem..

Co do Masłowa: napisze tylko tyle, że nie skreślałbym tego lotniska ;)

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 17 grudnia 2007, o 17:40

cytat z dzisiejszego "Dziennika":
"...W Polsce działa 12 lotnisk międzynarodowych i regionalnych. Według Ministra Rozwoju Regionalnego o budowie nowych portów myślą aż 32 polskie gminy. Jednak w opinii Ministra Infarstruktury, który w 2006 opracował strategię rozwoju lotnisk, najwyżej 11 projektów ma realne szanse powodzenia, m. in. Modlin, Białystok i Lublin.... 2,5 mld złotych pochłoną nowe projekty..."

Mam nadzieję, że jesteśmy w tej "11" i część z tych 2,5 mld do nas trafi.

andrzej

Post autor: andrzej » 17 grudnia 2007, o 23:12

GW Kielce pisze:Obrazek
Eksperci UE: Lotnisko "Kielce" budujcie w Radomiu
Rozbudujcie lotnisko w Masłowie albo w Radomiu - podpowiadają Kielcom eksperci unijni w raporcie, do którego dotarła "Gazeta". To właśnie na podstawie tego dokumentu Komisja Europejska odmówiła przyznania pieniędzy na budowę lotniska w Obicach.
W urzędzie marszałkowskim właśnie powstaje tłumaczenie sporządzonego w języku angielskim raportu ekspertów unijnych. Zamówiła go Komisja Europejska wtedy, gdy ważyły się losy dofinansowania budowy lotniska w Obicach. Raport ma 60 stron plus 24 strony załączników. Został on przedstawiony KE 5 grudnia i przesądził o tym, że nie dostaliśmy 39,2 mln euro.

W dokumencie jest sporo zarzutów zarówno do autorów naszego Regionalnego Programu Operacyjnego jak i raportu, który na zlecenie miasta przygotowała Ove Arup. Według RPO całkowity koszt budowy portu lotniczego wyniesie 78 mln euro, raport Ove Arup wskazuje na ponad 163 mln euro. Eksperci zewnętrzni potwierdzają, że suma 163 mln euro jest raczej realną kwotą, a pierwsza jest znacznie zaniżona.

Z kolei Ove Arup unijni eksperci zarzucają, że zawyżyła liczbę przyszłych pasażerów, a co za tym idzie, przychody z ich obsługi. "Prognozy ruchu pasażerskiego wymienione w studium [Ove Arup - przyp. red.] są wyższe niż wzrost osiągnięty do tej pory gdziekolwiek w Europie czy w Polsce, nie są więc realistyczne" - czytamy w raporcie. Według unijnych ekspertów prognozy Ove Arup są nawet 2-, 3-krotnie wyższe niż wyniki osiągane obecnie w jakimkolwiek porównywalnym porcie lotniczym, np. we Frankfurcie Hahn w Niemczech.

Obic nie warto budować, nawet biorąc pod uwagę nowe miejsca pracy. Do 2026 r. port przyczyni się do powstania 1500 miejsc bezpośrednio i pośrednio, czyli jedno z nich będzie kosztować ponad 100 tys. euro.

Kielecki projekt nie bierze też pod uwagę rozwoju dróg i kolei, a więc tego, że nawet jeśli lotnisko zaczęłoby działać i tak mieszkańcy naszego regionu woleliby latać z Warszawy i Krakowa, skąd będzie więcej połączeń i kierunków.

Unijni eksperci poświęcili też dwie strony na przedstawienie pomysłów, co region może zrobić zamiast budowy wielkiego lotniska w Obicach. 1. Możemy zaprojektować lotnisko mniejsze, lokalne, klasy C. "Oszacowanie oszczędności jest trudne, ale powinny wynieść od 10 do 15 proc."; 2. Możemy wydłużyć pas startowy w Masłowie do 1370 m. "To nie da pełnego wyboru kierunków i częstotliwości połączeń, ale z pewnością obsłużyłoby przynajmniej kilka linii"; 3. Pomyśleć o rozbudowie lotniska w Radomiu; 4. Zapomnieć o budowie lotniska i skupić się na rozbudowie połączeń kolejowych i drogowych z istniejącymi lotniskami, przede wszystkim w Warszawie i Krakowie; 5. Rozważyć budowę Obic, ale później, za 12-18 miesięcy, które należy poświęcić na opracowanie nowego, bardziej realistycznego planu.

Dla "Gazety"

Wojciech Lubawski, prezydent Kielc

Wcale nie zaplanowaliśmy za dużego lotniska. Jeśli budując mniejsze, możemy zaoszczędzić 10-15 proc., i to jest rada ekspertów, to oni się kompromitują. Owszem, możemy skrócić pas, ale wtedy nie obsłużymy ruchu towarowego cargo. Radom to nie jest żadna alternatywa dla Kielc. Ja życzę Radomiowi jak najlepiej, niech budują swoje lotnisko. Ktoś, kto daje takie rady, nie rozumie istoty rzeczy albo nie wie, ile jest lotnisk w Holandii czy Belgii. Co do rozbudowy Masłowa, to wciąż aktualna jest negatywna opinia Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Oczywiście, musimy się rozliczyć przed społeczeństwem z pomysłu budowy lotniska w Obicach, ale Unia nam jest już do tego niepotrzebna. Rozmowy z Unią na ten temat trzeba zakończyć. Oczywiście Ove Arup nie pozostawi tego bez komentarza, bo to wpływa na reputację ich firmy. Na pewno się ustosunkują do tego raportu.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
163 mln euro :shock: :shock: :shock:
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2007, o 23:15 przez andrzej, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 17 grudnia 2007, o 23:14

andrzej pisze:
GW Kielce pisze:Obrazek
Oczywiście Ove Arup nie pozostawi tego bez komentarza, bo to wpływa na reputację ich firmy. Na pewno się ustosunkują do tego raportu.
I ja właśnie czekam na odpowiedź od OA. Oby byłą jasna i kompromitująca dla Unii. ;p

ODPOWIEDZ