Becher - Platinum, Al. IX Wieków Kielc/ul. Cicha

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 4 grudnia 2008, o 19:43

Przyłączać tak, ale dla rozwoju Kielc, a nie głupich statystyk. Gdyby CK miały wszystkie tereny zabudowane i nie byłoby gdzie budować to tak, ale jest inaczej. Najpierw niech peryferia przekształcą w osiedla a potem mogą przyłączać Bilcze, Kostomłoty,itd.

dano22

Post autor: dano22 » 4 grudnia 2008, o 19:53

Od tej strony Kielc nie wiedze sensu powiększać miasta, już od Podkarczówki poprzez Białogon zaczynają się pola, a po tamtej stronie mamy jeszcze takie wiejskie dzielnice jak Zalesie I i II, Dobromyśl, Posłowice, Dyminy.
Większy sens ma przyłączenie reszty Cedzyny i całą Dąbrowe. Albo domy z drugiej strony ulicy Chorzowskiej(końcówka), gdzie mieszkańcy lewej strony głosują na Prezydenta Kielc a z prawej na Wójta Sitkówki-Nowiny.

Poza tym niedługo ma być zniesiony meldunek więc jak będzie liczona liczba mieszkańców miast, gmin itp. Zobaczymy.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 grudnia 2008, o 20:09

A może poprostu przełączymy się spowrotem na ul. Cichą :!:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 4 grudnia 2008, o 22:06

Osobiście bym wolał, aby Kielce miały 120 tys. mieszkańców i dużo mniejszą powierzchnię, ale za to całą o charakterze MIEJSKIM niż tak jak to ma miejsce obecnie.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 4 grudnia 2008, o 22:15

Dysputa nie w temacie niestety :)

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 9 grudnia 2008, o 08:41

Wyburzone zostało betonowe ogrodzenie pomiędzy działkami.....chyba kolejny ruch w stronę budowy.......

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 grudnia 2008, o 10:22

Małymi kroczkami ale do przodu.
Kolejnym ruchem będzie przystrzyżenie trawy :?: :?
Może w połowie przyszłego roku uda się wkońcu rozpocząć budowę :?

baux

Post autor: baux » 9 grudnia 2008, o 20:45

MeehoweCK pisze:Osobiście bym wolał, aby Kielce miały 120 tys. mieszkańców i dużo mniejszą powierzchnię, ale za to całą o charakterze MIEJSKIM niż tak jak to ma miejsce obecnie.
Wolisz więcej blokowisk typu Ślichowice? Pocieszę cię, że bloków jeszcze powstanie sporo, bo 1400 kieleckich rodzin czeka na mieszkania czynszowe. Natomiast zgadzam się, że powiększanie miasta przez przyłączanie okolicznych wsi hurtem jest głupotą (tak robi Rzeszów i tym sposobem ostatnio przybyło im ok.5 tys ludzi), a jeżeli już to robić (przyłączać) to z głową i od strony wschodniej, gdzie granica miasta leży niecałe 3 km od centrum. Chodzi o takie miejscowości jak Domaszowice, Cedzyna i ich okolice, gdzie możnaby wygospodarować grunty pod budownictwo jednorodzinne, aby tym samym nie tracić ze statystyk mieszkańców stawiających domy pod Kielcami, którzy w dalszym ciągu czują się kielczanami, a mogliby te domy stawiać już w granicach miasta. Wiele też da budowa drogi S74, co ułatwi dojazd na te tereny. To jest ciekawa dyskusja, ale na inny wątek, może admin coś zasugeruje i przeniesie ją do innego działu?

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 grudnia 2008, o 21:15

Eh, zupełnie nie o to mi chodziło. Źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Dla mnie miejska zabudowa to taka jak np. dookoła Placu Wolności, na Seminaryjskiej, Żeromskiego, Paderewskiego (ale też nie na całej długości), Jana Pawła II itp. Czyli pierzeja - w miarę możliwości jak najwyższa (absolutne minimum to trzy kondygnacje).

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 9 grudnia 2008, o 21:17

To śródmiejska, a nie miejska. Ta pierwsza jest częścią tej drugiej.

baux

Post autor: baux » 9 grudnia 2008, o 21:35

MeehoweCK pisze:Eh, zupełnie nie o to mi chodziło. Źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Dla mnie miejska zabudowa to taka jak np. dookoła Placu Wolności, na Seminaryjskiej, Żeromskiego, Paderewskiego (ale też nie na całej długości), Jana Pawła II itp. Czyli pierzeja - w miarę możliwości jak najwyższa (absolutne minimum to trzy kondygnacje).
Dobrze, ale 200k miasto nie może być pokryte powiedzmy w 3/4 taką zabudową, dotyczyć to może jedynie historycznych i małych miast jak Sandomierz. Ja dla przykładu źle czułbym się w takim mieście, które na powierzchni około 80 km kwadratowych na 110 km wszystkiego wyglada jak nasze centrum, tak samo jak źle czuję się na warszawskiej Woli czy Mokotowie, które to dzielnice są niewiele mniejsze od Kielc i mogą symbolizować właśnie tak zabudowane miasto. Taka zabudowa powinna pokrywać Centrum i jego przyległości (tzw. Śródmieście), a dalej powinna przechodzić w coraz bardziej luźną.

pk5

Post autor: pk5 » 9 grudnia 2008, o 21:36

Jeżeli chodzi o moja subiektywna opinię, to śródmiejska cześc jest bardzo efektowna (jako rodzaj:P ) i powinna zajmowac jak najwięcej.

A co myślicie o tym, zę własnie z dlala od centrum na takich jakichś osiedlach też sa kamienice (pierzeja), hmm?

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 grudnia 2008, o 22:06

baux pisze:Dobrze, ale 200k miasto nie może być pokryte powiedzmy w 3/4 taką zabudową, dotyczyć to może jedynie historycznych i małych miast jak Sandomierz. Ja dla przykładu źle czułbym się w takim mieście, które na powierzchni około 80 km kwadratowych na 110 km wszystkiego wyglada jak nasze centrum(...)
Mamy widocznie różne wizje. To kwestia gustu.

Proponuję wrócić do tematu dyskusji.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 11 grudnia 2008, o 18:04

dziś działka od strony IX wieków została ogrodzona metalowym ogrodzeniem (blachami) z logo behera.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 12 grudnia 2008, o 07:10

No nareszcie. Na potwierdzenie foto
Obrazek
Solidne to ogrodzenie, że aż w ziemię słupy wbijane? Ale raczej nie można powiedzieć, że mysz się (pod spodem) nie prześlizgnie :]

ODPOWIEDZ