HSD Inwestycje - ul. Kapitulna/Mała

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 12 maja 2009, o 21:11

MadMike pisze:Jednej tylko rzeczy nie rozumiem... Dlaczego przy Kapitulnej nie jest przewidziana zwarta zabudowa??
Otóż to :!: Była to moja pierwsza myśl po zobaczeniu tej wizualki. Aż się prosi w tym miejscu o ślepą ścianę. Przecież nawet jeżeli w tej chwili sąsiadująca zabudowa nie pozwala na kontynuację pierzei, to nie znaczy, że tak będzie zawsze, ani tym bardziej, że tak musi być! Jeżeli natomiast powstanie elewacja z oknami, to zostanie utrwalony stan obecny (czyli kompletny chaos). Nie taką chciałbym widzieć w przyszłości ul. Kapitulną.

Druga sprawa: wydaje mi się, że część budynku od Kapitulnej spokojnie mogłaby być o jedną kondygnację wyższa.

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 12 maja 2009, o 21:42

shogun2111 pisze:tam bedzie chyba wjazd do garazy, i tez tam jest wejscie i wjazd do garazy w bristolu
Po pierwsze wjazd do hotelu może się odbywać bramą, lub nawet tunelem... Po drugie nie ma znaczenia, jak sprawa wygląda w tej chwili, tylko jak wygląda w MPZP...

Jeżeli ten budynek nie będzie pozwalał na dobudowanie kolejnych budynków w formie pierzei, to na Kapitulnej jeszcze przez dziesiątki lat nie będzie tak jak być powinno, czyli ładnie...

MPZP powinien wymuszać właśnie zwarty charakter zabudowy, nawet jeżeli miałoby się to wiązać z odpowiednią przebudową Bristolu przy okazji najbliższych inwestycji tego hotelu...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, o 23:14 przez MadMike, łącznie zmieniany 1 raz.

shogun2111
Kontakt:

Post autor: shogun2111 » 12 maja 2009, o 22:43

ja to wiem, i mi tez nie podoba sie to ze u nas nie ma zwartej miejskiej architektury, napisalem ze wydaje mi sie ze zaplanowali tam te wjazdy na parking a nie ze mi sie to podoba :roll:

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 13 maja 2009, o 07:04

Budynek nie sięga do Małej?
Będzie trawniczek?
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 13 maja 2009, o 09:46

Obrazek

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 maja 2009, o 10:26

Bardzo ładna kamienica, choć osobiście wolałem coś "bardziej spiczastego" , choć to rozwiązanie mnie satysfakcjonuje. Nie jest zbyt nowoczesna jak na to miejsce, ani tez nie udaje starej kamienicy- czego niektórzy na forum nienawidzą. Także sądzę, że nikt nie ma do niej większych zastrzeżeń. Mnie jedynie martwi to, że od Kapitulnej nie będzie kontynuacji pierzei. Choć może to nie będzie problemem- jeśli kilka metrów dalej znów powstanie zabudowa pierzejowa, a przesw9it między nią a tą z wizualizacji będzie na hotel (tylną fasadę), ale nie na garaże czy zaplecze, a teraz jest trudno powiedzieć, szczególnie z takiej wizualizacji, która praktycznie nie ukazuje umiejscowienia budynku na działce.
MadMike pisze:(...)Po drugie nie ma znaczenia, jak sprawa wygląda w tej chwili, tylko jak wygląda w MPZP...
Nie ma MPZP bo została wydana decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu- jak czytamy w artykule. A to świadczy, że MPZP nie ma, bo wtedy się decyzje wydaje.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 10:30 przez michal_ck, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 13 maja 2009, o 10:29

..ale ten trawniczek i drzewko na rogu to mogliby sobie darowac...

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 13 maja 2009, o 10:31

Zgadza się. Sądzę, że to tylko dla potrzeb wizualizacji. Zycie zweryfikuje czy te drzewko jest tam rzeczywiście potrzebne- więc pewnie zostanie zastąpione jakimś niskopiennym krzewem lub zwykłym trawnikiem.

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 13 maja 2009, o 17:04

Jeśli miałby zostać sam trawnik to lepiej od razu wyłożyć róg płytą, bo ludzie na 100% skracać po nim będą. Jedynie drzewko lub krzew może dać nadzieje, ze nikt tego nie zadepta.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 19 maja 2009, o 08:12

W sumie racja.

maju
Kontakt:

kamienica kompromis

Post autor: maju » 22 maja 2009, o 17:26

...chciałoby się powiedzieć , gdyby nie te okna na rogu:) Szaleństwa nie ma, gargamelstwa też nie, niby w tej lokalizacji może i lepiej że taki, jednak trochę żałuję że zapoczątkował nowej mody na budynki w stylu Gaudiego w Barcelonie albo "Tańczącego Domu" w Pradze :)

Awatar użytkownika
piter84

Post autor: piter84 » 25 czerwca 2009, o 13:34

Teren pod przyszłą kamienice jest już od wczoraj ogrodzony.Budowa ruszy niebawem

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 25 czerwca 2009, o 18:53

^25.06.2009
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 25 czerwca 2009, o 19:43

No to teraz na Kapitulnej znak STOP będzie potrzebny 8)

Awatar użytkownika
Danon
Kontakt:

Post autor: Danon » 27 czerwca 2009, o 12:04

Dla ułatwienia wyjazdu drogowcy mogliby postawić tam lusterko, ale czy ktoś wpadnie na taki pomysł w Kielcach? Jest przecież tyle miejsc, gdzie powinno się znaleźć takie rozwiązanie, a tak trzeba podjeżdżać do samej krawędzi.

ODPOWIEDZ