Spółka Wolność - Dom handlowy, ul. Paderewskiego
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
maju
- Kontakt:
może na Bodzentyńskiej....
...tez uważam, że ten zielony placyk powinien zostać, co najwyżej powienien zostac nieco uprzątniety i "upgrade`owany"...moją propozycja na tą hale jest parking na Bodzentyńskiej, dojazd moznaby zrobić z tyłu, poza tym możnaby tam zrobić tam wspólnie z hala parking dwupoziomowy....jest jescze parking koło kina Romantica, tu też mozna polaczyć hale z calkiem sporym parkingiem wielopoziomowym, przecież to z tamtego miejsca 100m
P.S. Widzę ,że dyskusja o Kielcach powoli przenosi się z forum gazety na forum inwestycji...i dobrze, bo to odpowiednie ku temu miejsce
P.S. Widzę ,że dyskusja o Kielcach powoli przenosi się z forum gazety na forum inwestycji...i dobrze, bo to odpowiednie ku temu miejsce
Hamsterze, wszystko zalezy od tego jak architekt rozwiaze problem dostaw, ale nie wyobrazam sobie, aby ten skwer zostal zniszczony, zle mnie zrozumiales. Poza tym miejsca parkingowa to juz tam sa, jestem tylko za ucywilozowaniem tego kawalka Kielc. Nie jestem ani pomyslodawca (jest nim prawdopodobnie prezydent m. Kielce) , ani kupcem z placu Wolnosci, ale studentem architektury, w zwiazku z moim przyszlym zawodem i zainteresowaniami, staram sie oceniac pewne inicjatywy w Kielcach i tylko pod wzgledem merytorycznym, a nie tylko i wylacznie sentymentalnym. Zatem jestem w stanie sobie wyobrazic z latwoscia owy budynek w tym miejscu, jak rozwniez potrafie sobie wyobrazic jak fajne miejsce mogloby powstac miedzy halami targowymi, obecna i przyszla. Spodziewam sie, ze po stronie ogordka jordanowskiego, mimo ze troche okrojonego beda wychodzic kawiarnie i restauracje i wzbogaca uboga oferte wypoczynkowa placu. Wyobrazam sobie takze, ze czesc trawnikow zostanie tam zlikwidowana i polozony zostanie bruk, natomiast drzewostan zachowany. Nie wiem co na to konserwator przyrody, ale mysle, ze nie wiele tu moze zdzialac, bo drzewa nie sa stare. Napewno trzeba cos z tym placem zrobic. Jezeli brak CI wyobrazni to mam nadzieje, ze wkrotce pokazane wizualizacje pomoga Ci zobaczyc potencjalna mozliwosc innego zagospodarowania tego placu niz obecnie. Mysle, ze zamkniecie tego quasi-parku osloniloby dodatkowo od ruch ulicznego i uczynilo go bardziej symptacznym, a jesli chodzi o zamkniecie pierzei ulicy Padarewskiego to ewidentncyh zalet tego posuniecia nie musze juz chyba omawiac. Oczywiscie mozesz protestowac i zarzekac sie, ze nigdy nie dopuscisz do budowy tego lub owego. Mozesz sie nawet oflagowac, nic nie stoi przeciez na przeszkodzie.Hamster pisze:Na ten pomysł mogli wpaść tylko chorzy ludzie. 2 hale targowe koło siebie? Duża przesada. I nie mów mi że nie będzie tam robionych dojazdów od tyłu czy miejsc parkingowych dla samochodów dostawczych bo w takie brednie nie uwierzę. Czy wy jesteście normalni zgadzając się na taką dewastację terenów zielonych w centrum miasta. Zgodnie z Twoim rozumowaniem niech w takim razie postawią tę hale w parku koło ptaszarni tam to dopiero jest sporo zielonego terenu i zostanie jescze dużo!. A może Koubah jesteś jednym z pomysłodawców lub kupczykiem z Placu Wolności? Kolejna akcja protestacyjna juz została rozpoczęta, nigdy nie pozwolę na zniszczenie tego terenu!
Reszty Twoich slow nie zamierzam komentowac z jasnych mam nadzieje wzgledow. Poza tym troszke rozwagi przy obrazaniu ludzi, jezeli takim tonem zwykles rozmiawiac to zapraszam na forum "Gazety" lub Onetu.
Pokażcie mi wizualizacje a może zmienię zdanie. Tylko kto mi zagwarantuje że wszystko będzie wykonane zgodnie w projektem i nagle nie okaże się że ulica Paderewskiego jest za mało przepustowa i trzeba zrobić podjazdy od ul Planty. I jeszcze jedno. Jako mieszkańcowi tamtych okolic to raczej mnie bardziej zależy na wyglądzie tego miejsca niż Tobie. Już się przekonałem co potrafi prezydent zmontować i oprócz za niskiej hali na Plantach i nie wymienionego przy niej chodnika z krzywych płyt ratusz popisał się także stadionem (ciesze sie z tego akurat) ale bez parkingów, hala na Bocznej bez parkingów, planowany betonowy kloc jako parking wielopoziomowy W CENTRUM MIASTA !! I hit sezonu: Przyozdobienie Kadzielni klapami od kibla. Wybacz ale po takich zagrywkach nie uwierzę w dobre chęci i obietnice.
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Można by nawet przymknąć oko na pewne minusy tej lokalizacji:
1. Nie ma mowy w chwili obecnej o zamknięciu pierzei - budynek agrocentrum i kamienica po drugiej stronie na to nie pozwalają.
2. Zbyt reprezentatywna działka jak na zwykłą halę targową.
3. Rzeczywiście szkoda tego skwerku...
.... gdyby nie było obawy o sam projekt. A jeśli to kupcy z Placu Wolności mają pokrywać koszty budowy i projektu, to nawet nie chcę sobie wyobrażać jak ten budynek miałby wyglądać..
1. Nie ma mowy w chwili obecnej o zamknięciu pierzei - budynek agrocentrum i kamienica po drugiej stronie na to nie pozwalają.
2. Zbyt reprezentatywna działka jak na zwykłą halę targową.
3. Rzeczywiście szkoda tego skwerku...
.... gdyby nie było obawy o sam projekt. A jeśli to kupcy z Placu Wolności mają pokrywać koszty budowy i projektu, to nawet nie chcę sobie wyobrażać jak ten budynek miałby wyglądać..
Po pierwsze apeluje o troche spokojniejszy ton wypowiedzi. Lokalizacja tej hali wg mnie nie jest zlym pomyslem. Obiekt zajmie w szerokosci dzialki bardzo niewielki fragment dzialki, natomiast bedzie przy tym bardzo dlugi (miedzy kamienicami). Przy tej okazji park ma zostac wyremontowany, a ulica Paderewskiego zyska praktycznie w calosci zabudowana pierzeje. Trzeba tylko przypilnowac projektu i tego, by nie byl za niski. Parkingu dodatkowego nie mozna zrobic, bo wtedy bedzie balagan od strony parku. Wystarczajaco miejsca jest przy ul. Paderewskiego. Obecnie park jordanowski to straszny syf, stare lawki, zniszczone alejki i jedyny pozytywny akcent to wyremontowany plac zabaw. Mysle, ze po przedstawieniu dokladnego planu, tj. jak mala czesc dzialki zostanie zabudowana, obawy i protesty stana sie nieuzasadnione. Dzieki temu uda sie ozywic ten rejon centrum.

My tu hali nie chcemy!
Podzielone zdania mieszkańców śródmieścia: starsi nie chcą inwestycji przy Paderewskiego, a młodzi są za wybudowaniem hali.
To jedyny skwer, gdzie możemy odpocząć. Teraz miasto i to chce nam zabrać - protestowali wczoraj starsi mieszkańcy śródmieścia, którzy nie chcą aby przy ul. Paderewskiego kupcy z placu Wolności budowali kolejną halę.
W zeszłym tygodniu "Echo Dnia” napisało o nowym pomyśle prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego. Zaproponował on współpracę kupcom z placu Wolności, którzy muszą opuścić zajmowany tam teren: miasto da im działkę przy ulicy Paderewskiego, a Spółka Wolność wybuduje na niej halę. Chodzi o pusty teren pomiędzy Agrocentrum a kolejną kamienicą, na którym mieści się skwer. Nowa hala targowa byłaby wkomponowana w zabudowę tej ulicy, liczyłaby trzy lub cztery piętra i stanowiła plombę między kamienicami.
- To skwer na którym wypoczywają ludzie starsi i dzieci z okolicy, bo ich podwórka zamieniono na parkingi. Rośnie na nim trzydzieści ponad czterdziestoletnich drzew jest dla nas ochroną i miejscem wypoczynku. Tu mieści się jedyny plac zabaw - argumentowała wczoraj mieszkanka ulicy Panoramicznej Janina Kaleta, organizatorka protestu.
Mieszkańcy podkreślali, że to będzie kolejna hala targowa w centrum. - Katarzyna, Puchatek, Tęcza, Galeria Czarnowska i Hala Planty - wyliczała Danuta Staniszewska. - Teraz dopiero widzimy, że nie dbanie o ten rejon, to było celowe działanie miasta, bo od kilku lat trawy nie koszą, ławek nie remontują ani nie stawiają nowych.
Stefania Moros dodaje, że już 50 lat ludzie wypoczywają na placu przy ulicy Paderewskiego. - Tu przychodziłyśmy z dziećmi, teraz odpoczywamy na starość. Miasto powinno znaleźć inny plac- mówi.
BĘDZIE MNIEJ SPALIN
Młode mamy, które również odpoczywały na skwerku, przyłączyły się dyskusji i zaprezentowały całkiem odmienne zdanie. - Nie rozumiemy tego podejścia. Przecież kawałek zieleni zostanie. Prezydent obiecał, że będzie plac zabaw i pewnie słowa dotrzyma. A kamienica chroniłaby dzieci przez spalinami z ulicy Paderewskiego - mówiła mama ośmiomiesięcznego Bartusia - Małgorzata Banasik.
Kolejna mama Edyta Frankowska dodała: - Hala to nowe miejsca pracy dla młodych, a my będziemy miały bliżej do sklepów. Zdaniem Agnieszki Bury nowa kamienica powinna być jeszcze wyższa, tak by na górze były dodatkowo mieszkania.
KONIECZNE ZMIANY
Władze Kielc chcą aby skończył się handel na placu Wolności w takiej formie, jak jest obecnie. Ponieważ miasto dysponuje komunalnym terenem przy ulicy Paderewskiego - stąd korzystna propozycja dla spółki Wolność, która miałaby wybudować tam halę za swoje pieniądze. Władze zapowiedziały również, że jeżeli spółka nie zgodzi się na propozycję, to nie podpiszą z nią, kolejnej już, umowy dzierżawy.
- Na pewno nie wycofamy się z tej propozycji, bo sytuacja z przedłużaniem umowy trwałaby w nieskończoność - tłumaczy Czesław Gruszewski, wiceprezydent Kielc - Plac Wolności jest potrzebny miastu z dwóch powodów, chcemy wybudować tam podziemny parking i mieć miejsce do organizowania imprez i ważnych dla miasta wydarzeń.
TRZYMAJĄ W TAJEMNICY
Jak się okazuje, kupcy z placu Wolności są zaskoczeni planami inwestycyjnymi zrzeszającej ich spółki, a o zmianach dowiedzieli się z "Echa Dnia”. - Wszystko robią po cichu, powinni nam od razu powiedzieć o co tutaj chodzi - mówiło kilku handlujących.
Dowiedzieliśmy się że spółka Wolność już w styczniu wystąpiła do Urzędu Miasta o warunki zabudowy i od tego czasu współpracuje też z architektem Danutą Jaroszyńska - Ziach. Bogusław Głuszek, prezes zarządu spółki Wolność potwierdza, że odbywał rozmowy z prezydentem Kielc, lecz nie chce powiedzieć o ich efektach nic do publikacji. Mało tego, nie zezwolił architektowi pokazać w prasie wizualizacji przyszłej hali. Po co taka tajemnica?
- Bo na razie się naradzamy i główkujemy nad tym, czy przejdziemy w nowe miejsce, na jakich warunkach, jak będzie więcej wiadomo, powiemy później - zakończył rozmowę i poprosił o czas.
Swój protest przeciw budowie nowej hali targowej Przy ulicy Paderewskiego okoliczni mieszkańcy zamierzają skierować na dniach do Rady Miejskiej.
Ludzie! Ludzie! Spokojnie! Z tego co widzę, Wy rzeczywiście nie macie pojęcia jak to będzie wyglądało! Pewnie pierwsze skojarzenie to zabudowany cały obecny plac... Takie myślenie to błąd! Na pewno po zobaczeniu projektów diametralnie zmienicie zdanie! Ale, by Wam to teraz troszkę przypbliżyć zaznaczyłem miejsce, gdzie znajdzie się ta hala (obrazek poniżej). To będzie naprawdę niewielki procent całego tego jakże potrzebnego w tym miejscu parku! Dużym plusem powstania nowej hali będzie spokój i cisza poprzez zasłonięcie halą ruchliwej ulicy a także bezpieczeństwo małych dzieci bawiących się w parku na placu zabaw! Pomyślcie... Przy okazji park zostanie wyremontowany i stanie się miejscem z przyjemnością odwiedzanym przez kielczan - muszę przyznać, że obecnie strach tam usiąść (szczególnie wieczorem, gdy to miejsce nie jest prawie w ogóle oświetlone...), bo bez przerwy kręcą się jacyś pijacy i inni "nieciekawi" ludzie...

Trochę wyjechałeś tym prostokątem na drugi pas Paderewskiego. Inna sprawa ze potrzeba bedzie drugie tyle terenu w głąb skweru na składy materiałow i dźwig czyli wycinka kolejnych drzew. I kolejna sprawa, czy był ktoś z was w dzień do godz. powiedzmy 16-17 na Paderewskiego i próbował tam zaparkować ? Chyba nie. Więc jestem pełen obaw o nowe miejsca parkingowe. Kto ma wyremontować potem skwer, gdzie są na to pieniądze ? Chyba nie zrobią tego kupcy? I po ostatnie, DLACZEGO ukrywają wizualizację i całą sprawę załatwiają po cichu ?! Czyżby Wielki Dewastator obawiał się protestów po ukazaniu się tego co zamierzają zrobić z tym terenem ? Tam nie trzeba budować hali żeby wyremontowac skwer (nowe ławeczki, latarnie, kostka i tyle), tak samo jak nie trzeba budować bunkra na Placu Konstytucji żeby wyremontować Rynek jak zwykł wmawiać wszystkim Prezio. Niektórzy nabierają się na tanie chwyty psychologiczne, niestety

Nie chcą likwidacji skweru
Mieszkańcy Śródmieścia, 9 lipca protestowali przeciwko likwidacji placu zieleni między ulicami Paderewskiego i Planty w Kielcach. Władze miasta planują wybudować tam halę dla kupców z placu Wolności.
Starsi ludzie nie chcą likwidacji skwerka. To jedyne zielone miejsce w okolicy, w którym można odpocząć. Nie tylko dla starszych, ale też dla dzieci. Zwłaszcza, że w okolicznych kamienicach nie ma podwórek.
Skwerek przy ulicy Paderewskiego istnieje już ponad 50 lat. Rosną tu blisko półwieczne drzewa. Gdyby hala dla kupców powstała, zostaną wycięte. Mieszkańcy zwarli szyki. Petycję skierowaną do prezydenta Kielc przeciwko budowie hali podpisało już ponad sto osób. Przedstawiciele miasta uspokajają, że to na razie tylko wstępna propozycja.
Władze miasta zapewniają, że wysłuchają wszystkich zainteresowanych. Mieszkańcy Śródmieścia na to liczą. Deklarują też, że będą walczyć do końca, nawet jeśli sprawa miałaby trafić do prokuratury.
Nie rozumieją, że tylko część placu będzie potrzebna pod budowę hali...
Mam nadzieję, że przez te bezdziadziejne protesty nie zniknie taka szansa wreszcie doprowadzenia do porządku i ładu tej atrakcyjnej części miasta...
Drzewa od strony ulicy Paderewskiego i tak trzeba wyciąć, bo tylko w tym miejscu przeszkadzają... Jak nie kupcy protestują to mieszkańcy... Co za kraj 
A tu dzisiejszy wywiad z wiceprezydentem Kielc Gruszewskim całkowicie poświęcony tej inwestycji:
http://www.radiofama.com.pl/?id=audycje ... ne&aid=513
A tu dzisiejszy wywiad z wiceprezydentem Kielc Gruszewskim całkowicie poświęcony tej inwestycji:
http://www.radiofama.com.pl/?id=audycje ... ne&aid=513
Wysłuchałem tego wywiadu i mogę powiedzieć tylko jedno. Gość pieprzy 3 po 3. Mowi o jakichś ruchliwych dzieciach o sprzedaży skweru bo są zainteresowani. Park też niech sprzeda zainteresowani też się znajdą na 100% Takich terenów się nie sprzedaje, te zielone enklawy służą mieszkańcom do wypoczynku. Miał plac zabaw zostać a teraz już się okazuje że jednak zostanie zlikwidowany. Inny taki plac zabaw dla dzieci znajduje się na Alejach Szeregów gdzie jak znajomy z Równej mówi jest taki tłok że nie ma po co tam chodzić i przychodzi z dzieckiem właśnie na skwer przy Paderewskiego. Okazuje się także, że jednak będzie potrzebny też teren na parking i dojazdy!! A jednak. I niech nie porównuje Plant i zlikwidowanie tych wstrętnych bud i zbudowanie na tym miejscu ładnego budynku handlowego a likwidację terenów zielonych! Czy ten człowiek w ogóle wie o czym mówi ?? Żałosne i tragiczne zarazem niestety 
Ostatnio zmieniony 11 lipca 2007, o 21:04 przez Hamster, łącznie zmieniany 1 raz.