Kielce - Wielki plac budowy

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 8 marca 2007, o 15:38

Michał pisze:Noo, ładnie :) Wreszcie coś większego :) Tylko troche zbyt - ze tak powiem - "slumsowate" miejsce jak na taki budynek...
Ehh! Przecież napisane jest, że miejsce jest trzymane w tajemnicy.
Poprostu ED pewnie dysponowało takim zdjęciem.
Poza tym ciekawy jestem czym bloki na Czarnowie różnią się od Waszych bloków na Stoku, Barwinku, Świętokrzyskim, KSM-ie itd.
Trochę obiektywizmu Panowie.

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 8 marca 2007, o 15:43

Zapewne niestety głupi żart echa... Nie sądzę aby taka np. Galeria Echo była przystosowana do nadbudowy 3 pięter (!). W sumie szkoda...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 marca 2007, o 15:47

Gandalf pisze:Zapewne niestety głupi żart echa... Nie sądzę aby taka np. Galeria Echo była przystosowana do nadbudowy 3 pięter (!). W sumie szkoda...
Może chodzi o nową część Galerii ?

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 8 marca 2007, o 15:47

Ja sądzę, że obecnej części Galerii Echo nie dotkną, tylko tu chodzi o część, która ma zostać niebawem dobudowana. To ona pewnie będzie mieć 4 (czyli 3 + parter 8) ) piętra ;-) A potem będą się chwalić, że cała galeria jest 4-piętrowa :D

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 8 marca 2007, o 15:54

Hmmm... o ile się orientuję to zazwyczaj większość obiektów jest budowana tak aby w przyszłości mogła być przeprowadzona dobudowa 1 piętra. O 4 w życiu nie słyszałem. :P

Zapewne macie rację, że chodzi o nową część, cóż... nawet przy 4 poziomach nowej części całkowita powierzchnia nie będzie zbyt imponująca...

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 8 marca 2007, o 16:10

Nie sądzę żeby to był żart .... ale plany (na dzień dzisiejszy) są mało realne. Dopóki nie będzie planów miejscowych zezwalających na tak wysoką zabudowę inwestycje trzeba opierać na decyzji o warunkach zabudowy – a tę wydaje się zgodnie z zasadą tzw. 'dobrego sąsiedztwa'. Analizuje się między innymi wysokość okolicznych budynków i niestety (bądź 'stety') wyżej niż okoliczne nie da rady. Decyzja o zgodzie na lokalizację budynków wysokościowych wymaga dużej dawki rozwagi (budynki takie potrafią bardzo negatywnie wpisać się w krajobraz miasta). Dość dobrze podeszli do sprawy w Szczecinie:

Szczeciński architekci opracowali komputerowy program, dzięki któremu można sprawdzić, gdzie zbudować wysokościowce, nie psując wyglądu miasta
Na zamówienie magistratu przygotowali go naukowcy z Politechniki Szczecińskiej: prof. Waldemar Marzęcki, dyrektor instytutu architektury i planowania przestrzennego oraz architekci Klara Czyńska i Paweł Rubinowicz.

Jak działa program? W dużym skrócie to wirtualny, plastyczny model Szczecina. Na komputerowo wygenerowany model terenu nałożono zdjęcia satelitarne miasta oraz trójwymiarowe modele kilkunastu tysięcy budynków. Pozwoliło to na uzyskanie iluzji rzeczywistej przestrzeni i oglądanie zabudowy z wielu stron i różnych poziomów. Na to wszystko można nałożyć nowe projekty. Nie ruszając się zza biurka, można ocenić, jak nowy obiekt będzie się w konkretnym miejscu prezentował, jak wpisze się w perspektywę ulicy, skąd będzie widoczny, co może zasłonić itp.

W skali kraju to projekt nowatorski. Jego możliwości zaprezentowano wczoraj w holu Urzędu Wojewódzkiego (prof. Marzęcki jest pełnomocnikiem wojewody ds. planowania i zagospodarowania przestrzennego). Pokazano też komputerową symulację nowej zabudowy miasta autorstwa architektów z politechniki.

- Wskazaliśmy m.in. miejsca, w których można ulokować wysoką zabudowę - tłumaczył prof. Marzęcki. - Oczywiście z poszanowaniem dla starej zabudowy i bez psucia panoramy miasta.

Z prezentacji wynika, że w Szczecinie nie brakuje miejsc na ulokowanie drapaczy chmur. Dzięki symulacji można było przekonać się, że patrząc na miasto z różnych punktów, nie zasłonią one katedry, Zamku czy Wałów Chrobrego.

- To dobry materiał dla biura planowania przestrzennego miasta - ocenił architekt miejski Jan Łukaszewski.

Cytat za serwisem internetowym RONET.

Osobiście mam spore wątpliwości co do obu lokalizacji (Mielczarskiego jest oczywista – Skanska długo sprzedawała działkę w tamtym rejonie; druga też jest łatwa do odkrycia – niedawno prawowity właściciel odzyskał b. dużą działkę w centrum miasta – sprawa była głośna).
Nie podzielam aż takiego pędu 'w górę' w kieleckim krajobrazie, raczej wolałbym kierunek liniowy w wysokości budynków a za to zdecydowanie podniesienie jakości projektów i realizacji.

Awatar użytkownika
Tomek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Tomek » 8 marca 2007, o 16:23

A pamiętacie wywiad z prezydentem Lubawskim w radiu fama chyba sprzed dwóch tygodni? Ten gdzie mówiono o tym tzw. „kieleckim Manhattanie”? Dziennikarz zadawał pytania typu: czy w Kielcach mogłyby być większe budynki?, czy jakby jakiś inwestor wystąpiłby o pozwolenie na takie „drapacze” to co miasto na to? Może już było wiadomo, ale mówić nie można było dokładnie.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2007, o 17:14

i wtedy Lubawski powiedział, że:
nie każda lokalizacja pasowałaby panoramie miasta i z pewnością rozmawialiby o tym z inwestorem, ale są miejsca gdzie nawet 30-piętrowy budynek by pasował i z pewnością nie odrzuciliby takiej propozycji...
To nie jest cytat, pisałem z pamięci więc nie miejcie za złe jeśli coś przekręciłem, ale sens się zgadza. Myślę, że ta wypowiedź Lubawskiego może być istotna (zakładając, że faktycznie są jakiekolwiek podstawy do tej naszej rozmowy)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 8 marca 2007, o 17:17

Wg mnie miasto tylko zyskałoby na takiej zabudowie.
Są miasta na zachodzie w których właśnie stoją pojedyncze wysokościowce.
Dla miasta takiego jak Kielce, które ciągle walczy z tym jak jest postrzegane w Polsce, takie inwestycje przyniosłyby same korzyści.
Do jakiej zabudowy nie pasowałyby takie wysokie budynki?
Nie ma się co oszukiwać, Kielce to nie Paryż, wyjątkową urodą nie grzeszą więc wg mnie wysoka zabudowa nie miałaby co popsuć.

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 8 marca 2007, o 17:34

według mnie to będzie jakoś tak:
Obrazek

Boss

Post autor: Boss » 8 marca 2007, o 17:46

AR pisze:
Michał pisze:Noo, ładnie :) Wreszcie coś większego :) Tylko troche zbyt - ze tak powiem - "slumsowate" miejsce jak na taki budynek...
Ehh! Przecież napisane jest, że miejsce jest trzymane w tajemnicy.
Poprostu ED pewnie dysponowało takim zdjęciem.
Poza tym ciekawy jestem czym bloki na Czarnowie różnią się od Waszych bloków na Stoku, Barwinku, Świętokrzyskim, KSM-ie itd.
Trochę obiektywizmu Panowie.
AR ma 100% racji a co do Michała to niewiem czy świadomie czy to takie twoje fopa ale troche przesadziłeś. obraziłes ponad 20 a moze i 25 tyś. mieszkańców Czarnowa. Czarnów to nie żadne slumsy, szpital wojewódzki, cala masa szkół od podstawówek poprzez technika, licea po szkoły wyższe, mnóstwo sklepów sklepików i budynków usługowych. na Czrnowie o każdej porze nocy możesz kupic co chcesz na stoku i ślichowicach już niekoniecznie. to tyle gwoli sprostowania. a to że jest to w sumei najniebezpieczniejsza dzielnica(a dokładnie osiedle bo w Kielcach niema dzielnic) to cóż taka juz uroda Czarnowa ja tam nienarzekam 8) a jeśli bloki i wieżowce to slumsy no to z 70% Polski to nędzarze bo taki po prlowski krajobraz przeważa w polskich miastach
AR pisze: Wg mnie miasto tylko zyskałoby na takiej zabudowie.
Są miasta na zachodzie w których właśnie stoją pojedyncze wysokościowce.
Dla miasta takiego jak Kielce, które ciągle walczy z tym jak jest postrzegane w Polsce, takie inwestycje przyniosłyby same korzyści.
Do jakiej zabudowy nie pasowałyby takie wysokie budynki?
Nie ma się co oszukiwać, Kielce to nie Paryż, wyjątkową urodą nie grzeszą więc wg mnie wysoka zabudowa nie miałaby co popsuć.
i znowu punkt dla AR :wink:
Prawdziwa perełka architektoniczna ma powstać przy ulicy Mielczarskiego, gdzie planowana jest budowa czterech, dwudziestopiętrowych wieżowców.
zapewne chodzi o rejon przy dworcu busów ten który należy obecnie chyba do kolportera a wcześniej do skanskiej ale nie jestem pewien. rejon bardzo ok jak na wysoką zabudowe moim zdaniem

PS informacja jak marzenie :!:
Ostatnio zmieniony 8 marca 2007, o 17:54 przez Boss, łącznie zmieniany 1 raz.
CK|PL|EU

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 8 marca 2007, o 17:54

cztery wysokościowce, ile to apartamentów? zastanawiam się kto to wszystko kupi, ale to tylko echo dnia nie wiadomo kiedy gdzie a połowa faktów pewno przekręcona

Wilhelm

Post autor: Wilhelm » 8 marca 2007, o 17:58

wizualka charona sugeruje bazary myśle ze niezłe miejsce no i sporo wysokich bloków w sąsiedztwie:)

Boss

Post autor: Boss » 8 marca 2007, o 17:58

Wilhelm pisze:połowa faktów pewno przekręcona
no właśnie tego sie też obawiam.

i jeszcze co do wysokościowców to nie sądze żeby chęc ich budowania była czyms nagannym. w myśl tej zasady NY, Chicago, Hong Kong Shanghaj to wjochy. owszem wysokie budynki to przejaw pewnej megalomani a może ipychy ale jednocześnie powód do dumy i wyznacznik potęgi gospodarczej/ekonomicznej. drugiego wawela przeciez sobie nie postawimy a Kielcom podszebna jest jakaś "wizytówka" jest niby dworzec PKP jako tako kojarzony w całej Polsce no ale jaki on zaniedbany :roll:

a tak na marginesie to mógłby ktos ten artykuł wrzucic na skyscrapercity.com(bo ja nie jestem tam zarejestrowany) - niech sie puki co po podnieca "pół" Polskia pozatym dobrą reklame miastu zrobimy :D
Ostatnio zmieniony 8 marca 2007, o 18:05 przez Boss, łącznie zmieniany 2 razy.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 marca 2007, o 18:00

a ja proponuję właśnie nie dodawać nic na Skyscrapercity póki nie są to pewne informacje... Wolę się nie podniecać :roll:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

ODPOWIEDZ