Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 24 lipca 2007, o 21:37

LG pisze:Na stronie Urzędu Miasta jest ankieta, czy jesteśmy za budową lotniska w Obicach - głosujcie! :D

http://www.um.kielce.pl/

I jeszcze to :!:

http://kielce.um.kielce.pl/tel/ankiety/ ... nisko.html
Wypełniłem, ale szkoda że pozwala z jednego IP kilkukrotnie wypełnić ankietę.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 24 lipca 2007, o 21:40

Trzeba to jak najszybciej zglosic :(

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 24 lipca 2007, o 22:17

ja wypełniłem 4 razy, wszystko na tak, oprócz zagrożeń środowiska :twisted: . Ale są też pewnie maniacy któży będą po kilkanaście razy wypełniać na nie.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 24 lipca 2007, o 22:19

Ja też raczej na tak stawiałem, ale tylko raz. Jestem uczciwy :-)
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 25 lipca 2007, o 16:54

Jarek pisze: Wypełniłem, ale szkoda że pozwala z jednego IP kilkukrotnie wypełnić ankietę.
Sprubuj wyczyścić pamieć przeglądarki to raczej powinno się dać wtedy.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 25 lipca 2007, o 17:58

Zainteresowanie gruntami w gminach Morawica i Chmielnik
Plan budowy lotniska w Obicach nie spowodował na razie wśród inwestorów wzrostu zainteresowania gruntami w gminach Morawica i Chmielnik. Są osoby, które chcą tam inwestować, ale niekoniecznie należy wiązać to z zapowiedziami budowy portu, choć jest to niewątpliwie dodatkowy atut- stwierdzi wójt Morawicy Marian Buras. Jego zdaniem zainteresowanie inwestorów wzrośnie gdy plany związane z lotniskiem zaczną się materializować. Wójt zaznaczył, ze gmina ma odpowiednie tereny dla inwestorów. Część z nich należy do Specjalnej Strefy Ekonomicznej, są to obszary uzbrojone, z planami zagospodarowania przestrzennego. "Jest lepiej niż było"- przyznaje, pytany o inwestorów burmistrz Chmielnika Jarosław Zatorski. Jego zdaniem trudno jednak ocenić, czy zainteresowanie jest spowodowane zapowiedziami budowy lotniska. Burmistrz przyznał też, ze na terenie jego gminy brakuje dużych scalonych terenów o które najczęściej pytają przedsiębiorcy.

Radio Kielce

voodoo

Post autor: voodoo » 25 lipca 2007, o 19:30

Lotnisko to głównie atut dla bardzo dużych koncernów, które eksportują swoje towary transportem lotniczym do innych krajów, a nie małych regionalnych lub działających tylko w Polsce firm. Mam nadzieje, że lotnisko przyciągnie jakichś inwestorów najlepiej zagranicznych.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 27 lipca 2007, o 18:45

Dzisiaj byłem w Balicach i pomyślałem sobie kiedy Obice będą tak wyglądały...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 27 lipca 2007, o 21:20

michal_ck pisze:Dzisiaj byłem w Balicach i pomyślałem sobie kiedy Obice będą tak wyglądały...
Mysle, ze nie jest to dobry wzor do nasladowania. Podobnie jak Okęcie, no choc to zdecydowanie najwieksze i robi wrazenie, ale wystarczy wyleciec z Polski i raczej z przechwalaniem sie trzeba skonczyc.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 28 lipca 2007, o 09:29

Balice jak najbardziej nie sa wzorem do nasladowania jak i reszta polskich lotnisk.
Takze w Obicach tez bym nie liczyl na cos rewelacyjnego :?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 28 lipca 2007, o 20:33

Chińczycy wybudują lotnisko w Obicach?

W niedzielę prezydent Kielc, Wojciech Lubawski wyjeżdża do Chin. W Pekinie podpisze umowę o utworzeniu przez miasto spółki z chińską firmą „C II C” zajmującą się między innymi budową hoteli, centrów handlowych, obiektów sportowych.

Udziałowcem w spółce będzie również Rejonowe Przedsiębiorstwo Zieleni w Kielcach. Polsko - chińska firma zostanie zarejestrowana w Kielcach, więc miejską kasę wzbogaci w podatki..

W pierwszej kolejności do naszego miasta mają przyjechać chińscy projektanci osiedli mieszkaniowych, dróg i obiektów sportowych. Nie wykluczone, że ta firma wybuduje nam lotnisko w Obicach. W Pekinie stawia ona największy w stadion olimpijski.
Prezydent Kielc, Wojciech Lubawski przed wyjazdem nie chce zdradzać szczegółów współpracy. – Chińczycy prosili o zachowanie tajemnicy zanim nie dojdzie do podpisania umowy, a nie chcę, aby wycofali się z niej. Będę opowiadał jak wrócę, w piątek – informuje prezydent Kielc, Wojciech Lubawski.
:arrow: http://echodnia.eu/apps/pbcs.dll/articl ... I/70728012
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 29 lipca 2007, o 20:10

Podobno pojawiły się bilbordy przedstawiające Obice jako pola uprawne, a na nich rolnicy uprawiający ziemie, z podpisem Lotnisko w Kielcach. Wie ktoś coś o tym, czy to plotka?

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 lipca 2007, o 12:29

Szansa dla Obic?

Obrazek

Kłopoty na Okęciu - wolą latać z Krakowa

"Gazeta Krakowska": Trzy godziny wygodnej podróży pociągiem intercity z Warszawy do Krakowa, spacer po Rynku Głównym, małe zakupy, a potem wylot z Balic o czasie, bez opóźnień i kolejek – Marcin Bobek planuje sierpniowy wyjazd do Grecji. Mieszkańcy stolicy wolą odlatywać z podkrakowskich Balic niż z warszawskiej Etiudy.

Podróż na południe jest szybsza i wygodniejsza niż czekanie w tłoku na modernizowanym Okęciu – informuje " Gazeta Krakowska ".

W hali odlotów lub terminalu tanich linii lotniczych Etiuda w Warszawie na odprawę czeka się nawet cztery godziny. Godzinę krócej trwa przejazd pociągiem z Warszawy do Balic. Nic więc dziwnego, że turyści coraz częściej wybierają tę drugą możliwość. Powodów przemawiających za Balicami jest kilka. Po pierwsze, krakowskie lotnisko obsługuje więcej tanich linii lotniczych niż Okęcie. Decydująca jest jednak dramatyczna sytuacja na warszawskim lotnisku. – Dzwonią do nas klienci, którzy są sfrustrowani tłokiem na Okęciu – mówi Dawid Sudalski, rzecznik prasowy Aero. pl, największego internetowego serwisu biletowego w Polsce. Za przejazd pociągiem z Warszawy do lotniska w Balicach trzeba zapłacić 104 zł w jedną stronę.

– Taka dopłata nie zniechęca naszych klientów. Odbieramy kilkadziesiąt telefonów dziennie z pytaniami o możliwe połączenie przez Kraków– mówi Sudalski.

Warszawski terminal 2, przeznaczony dla ruchu międzynarodowego, miał być gotowy półtora roku temu. Został wybudowany z ponad rocznym opóźnieniem, ale pasażerowie wciąż nie mogą z niego korzystać. Straż pożarna nie chce dopuścić lotniska do użytku z powodu usterek. Zastrzeżenia wzbudzają m.in. źle działający monitoring oraz tzw. system statystyki bagażu.

W nowym terminalu działa tylko hala przylotów, a odprawy odlatujących odbywają się w terminalu wybudowanym 15 lat temu. Hala przystosowana do odprawienia rocznie 3,5 mln ludzi musi pomieścić 7 mln podróżnych. Jeszcze gorzej jest na lotnisku Etiuda przeznaczonym dla tanich linii lotniczych. Odciążyć miało je podwarszawskie lotnisko Modlin, ale z powodu protestów ekologów jego budowa ruszy dopiero w przyszłym roku. Efekt? Tłok, ścisk, opóźnienia i kolejki na każdym kroku. W hali Etiuda turyści muszą siedzieć na własnych bagażach, bo brakuje krzesełek.

– Na lotnisko trzeba przyjść trzy godziny przed odlotem i odczekać ten czas ściśniętym w kolejce – mówi Marcin Bobek, który w połowie lipca leciał na weekend do Anglii.

Od 20 lipca turyści z Warszawy mają jeszcze jeden powód, dla którego warto wylatywać z Krakowa. Jest nim nowa hala odlotów dla podróżujących do krajów Unii Europejskiej. Inwestycja okazała się niezbędna, bo Balice rozwijają się dynamicznie. Krakowskie lotnisko w zeszłym roku obsłużyło 2,4 mln pasażerów, w tym roku ma być ich 3 mln. Kiedy na warszawskim Okęciu strażacy odkrywali kolejne usterki, dyrekcja krakowskiego portu ogłosili i rozstrzygnęła konkurs na projekt dalszej rozbudowy lotniska. – Ruszy ona w przyszłym roku, a zakończenie planujemy na 2010, nowy terminal obsłuży 8 mln pasażerów rocznie – wyjaśnia rzecznik Portu Lotniczego Balice Piotr Pietrzak.

Niezależnie od problemów z warszawskim Okęciem, specjaliści oceniają, że odpływ pasażerów z Warszawy to stały trend. – Klienci szukają wygodniejszych połączeń, przewoźnicy wybierają tańsze porty lotnicze i tworzą nowe trasy. To sprawia, że rozwijają się lotniska lokalne, także te mniejsze od Balic– mówi Sudalski.

http://wiadomosci.onet.pl/1580162,11,1, ... ,item.html[/b]
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 30 lipca 2007, o 21:25

michal_ck pisze:Podobno pojawiły się bilbordy przedstawiające Obice jako pola uprawne, a na nich rolnicy uprawiający ziemie, z podpisem Lotnisko w Kielcach. Wie ktoś coś o tym, czy to plotka?
Ja nic o tym nie wiem, a gdzie ty się dowiedziałeś albo od kogo?

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 31 lipca 2007, o 09:21

michal_ck pisze:Podobno pojawiły się bilbordy przedstawiające Obice jako pola uprawne, a na nich rolnicy uprawiający ziemie, z podpisem Lotnisko w Kielcach. Wie ktoś coś o tym, czy to plotka?
Pewnie te bilbordy pojawily sie w Radomiu :lol:

ODPOWIEDZ