Jestem za KCK, ale jednak pod ziemią, można uniknąć kosztów związanych z ppoż poprzez wykorzystanie różnicy wzniesień i zrobienie tam jednego poziomu pod całym parkingiem od ogródków, a na górze niech będą i ogródki i miejsce dla skate'ów i scena dla WOŚP. Każdy wyniesiony ponad poziom gruntu parking w tym kraju jest szpetny.MadMike pisze:Parking pod Placem Wolności jest dla mnie, jak już pisałem, inwestycją zbyt karkołomną i kosztowną. Zwłaszcza biorąc pod uwagę dość trudne warunki geologiczne w centrum Kielc. Poza tym, znając życie sam plac ucierpiałby na tym wizualnie, a jest to jedyny w Kielcach plac miejski z prawdziwego zdarzenia.
Ja skłaniałbym się do budowy parkingu przy KCK-u. W tym miejscu możnaby zbudować parking naziemny, np. z jedną kondygnacją podziemną. Konieczne byłoby umiejętne rozwiązanie tego parkingu. Sam parking, to nie powinien być jakiś betonowy kloc, tylko budynek ściśle nawiązujący architekturą do KCK. Poza tym od strony placu z ogródkami, powinno powstać kilka lokali usługowych... Kawiarnie, małe galerie... itd.
W pod pl. Wolności też nie byłoby źle, choć z uwagi na komunikację chyba jednak łatwiej byłoby to zrobić przy KCK. Wymagałoby to pewnie sygnalizacji od strony Winnickiej, ale mimo wszystko byłoby łatwiej.