PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 17 lipca 2010, o 12:51

Szyby będą pękać dopuki budynek będzie nierównomiernie osiadał... To najprawdopodobniej jest przyczyną. Możliwe, że posadowienie i dylatacje zostały niepoprawnie zaprojektowane lub wykonane. Może szyby mogłoby uratować jakieś bardziej podatne mocowania... W takiej sytuacji o pęknięciu mogą decydować milimetrowe deformacje budynku przy zbyt sztywnych mocowaniach. W wersje z wandalami nie wierzę.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 18 lipca 2010, o 09:01

MadMike pisze: W wersje z wandalami nie wierzę.
Ja też.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 20 lipca 2010, o 21:31

Komisja oglądała pęknięte kurtyny

Eksperci oglądali w poniedziałek uszkodzone szyby kurtyny wodnej na kieleckim parkingu Centrum. Mają oni stwierdzić, czy uszkodzenia mogły powstać samoistnie lub w wyniku błędów w montażu czy projekcie.

Jak na razie władze Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych są przekonane, że szyby, z których każda warta jest 20 tys. zł, tłucze wandal. Zniszczył ich pięć. Za pomoc w jego ujęciu wyznaczono 7 tys. zł nagrody (5 tys. zł daje PUK, 2 tys. zł radny Mariusz Goraj).

- Niech pan spojrzy, przecież tu wyraźnie ktoś uderzył w brzeg szyby - pokazywał nam jeden z ekspertów na ślad uderzenia i rozchodzące się od niego promieniście pęknięcia. W drugiej szybie ślad po uderzeniu widać wyraźnie niemal na samym środku.

Wyniki oględzin władze PUK mają otrzymać w tym tygodniu.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... rtyny.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

tk3008

Post autor: tk3008 » 21 lipca 2010, o 14:29

Wracając wczoraj z imprezy, przechodziłem koło parkingu i moim oczom ukazały sie dwie popękane ściany szklane. DRAMAT .... jak tak dalej pójdzie to w ogóle je zdejmą i nic tam nie będzie.

Boss

Post autor: Boss » 21 lipca 2010, o 14:29

- Niech pan spojrzy, przecież tu wyraźnie ktoś uderzył w brzeg szyby - pokazywał nam jeden z ekspertów na ślad uderzenia i rozchodzące się od niego promieniście pęknięcia. W drugiej szybie ślad po uderzeniu widać wyraźnie niemal na samym środku.
ten ekspert powyżej jest ewidentnie ekspertem z dziedziny kryminalistyki i balistyki.
eksperci... zawsze mnie śmieszyło to słowo
mityczny wandal ciągle żyw.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 21 lipca 2010, o 14:32

E tam od razu niczego nie będzie.
Umieści się billboardy i jeszcze miasto zarobi :wink:
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 21 lipca 2010, o 18:07

Boss pisze:
ten ekspert powyżej jest ewidentnie ekspertem z dziedziny kryminalistyki i balistyki.
eksperci... zawsze mnie śmieszyło to słowo
mityczny wandal ciągle żyw.
No ale to akurat jest prawda. Chyba kazda z szyb miala wyrazny slad po uderzeniu. Problem jest taki dlaczego one tak latwo sie tluka. Krazek od hokeja wytrzymuje, a tutaj maly kamyczek robi takie szkody. Niby mowia, ze to male i ostre i dlatego ale dla mnie to zadne tlumaczenie.

Boss

Post autor: Boss » 21 lipca 2010, o 18:12

podam Ci przykład - mam lekko pękniętą szybę w samochodzie taka mini pajeczynka - wygląda jakby ktoś walną kamyczkiem choć wcale nie w taki sposób powstało to uszkodzenie. ale taki "ekspert" jeden z drugim uznaliby że to wandal z procą zapewne zawinił...

1/5 uszkodzonych szyb to może i sprawka jakiegoś przygłupa albo jakiś wypadek z udziałem człowieka. ale w seryjnego "morderce" szyb nie wierze
CK|PL|EU

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 21 lipca 2010, o 18:26

masz racje ale tam pod palcem byl wyczuwalny slad uderzenia (mala zadra na folii).

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 21 lipca 2010, o 18:53

Prawie na sto procent wiadomo, dlaczego pękają szyby na Parkingu Centrum w Kielcach

Cztery ekspertyzy fachowców w sprawie uszkodzonych szklanych kurtyn wodnych na Parkingu Centrum w Kielcach i jeden wniosek: szyby nie pękają same. – Jesteśmy prawie pewni, że to wandal – mówi Zdzisław Łysak z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach.

Hipotezę, że to "potłuczony wandal” stoi za zniszczeniami pięciu szklanych tafli na wielopoziomowym parkingu od strony ZUS, potwierdzają cztery niezależne ekspertyzy. Jedną sporządził rzeczoznawca powołany przez Condite, firmę, która budowała parking, drugą rzeczoznawca ze strony producenta kurtyn, kolejne: ekspert z Politechniki Świętokrzyskiej, który rozwiązał podobny problem w przypadku biurowca Exbudu, oraz specjalista z firmy Pilkington produkującej szkło.

- Wszyscy idą w kierunku, że to wandal. Wstępne oględziny wykluczają błąd konstrukcyjny czy montażowy. Jesteśmy prawie pewni, że działa tu czynnik zewnętrzny, czyli uderzenie – mówi Zdzisław Łysak, koordynator Parkingu Centrum z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach. Dodaje, że firma odpowiadająca za monitoring obiektu przestawiła część kamer wewnątrz i na zewnątrz parkingu w ten sposób, by obejmowały swym zasięgiem również kurtyny.

Przypomnijmy, że miasto wyznaczyło nagrodę w wysokości pięciu tysięcy złotych dla osoby, która pomoże schwytać wandala. Dwa tysiące obiecał na ten sam cel kielecki radny Mariusz Goraj. Dodajmy też, że koszt zamówienia z Austrii i wstawienia nowej kurtyny to 20 tysięcy złotych. Wszystkich pięciu – 100 tysięcy.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /997145014
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 21 lipca 2010, o 21:13

Czterech ekspertów :shock:

Condite, Producent kurtyny i producent szyby wszyscy oni są niezależni...
Czwarty z Politechniki Świętokrzyskiej ale kto nazwisko tytuł naukowy, co to za ekspert :?:

Dobra skoro pękają od kamyczka lub śrutu z wiatrówki to projektanta co to projektował i dobierał materiały może by tak do odpowiedzialności...

Ja tam w "seryjnego mordercę szyb" też jakoś nie wierzę.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 21 lipca 2010, o 21:56

Podobnie to widzę.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 21 lipca 2010, o 22:11

A ktos zna jakiegos nadeksperta, ktorego mozemy powolac niezaleznie? :)

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 21 lipca 2010, o 22:24

Dla mnie istnienie wandala jest bardzo prawdopodobne. W kielecką/podkielecką kulturę i wychowanie za bardzo nie wierzę.
Every dream has a price

fazeusz

Post autor: fazeusz » 21 lipca 2010, o 23:13

Przestawili kamery monitoringu to teraz zobaczymy.

ODPOWIEDZ