PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- MadMike
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Szyby będą pękać dopuki budynek będzie nierównomiernie osiadał... To najprawdopodobniej jest przyczyną. Możliwe, że posadowienie i dylatacje zostały niepoprawnie zaprojektowane lub wykonane. Może szyby mogłoby uratować jakieś bardziej podatne mocowania... W takiej sytuacji o pęknięciu mogą decydować milimetrowe deformacje budynku przy zbyt sztywnych mocowaniach. W wersje z wandalami nie wierzę.
- MAŁY
Komisja oglądała pęknięte kurtyny
Eksperci oglądali w poniedziałek uszkodzone szyby kurtyny wodnej na kieleckim parkingu Centrum. Mają oni stwierdzić, czy uszkodzenia mogły powstać samoistnie lub w wyniku błędów w montażu czy projekcie.
Jak na razie władze Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych są przekonane, że szyby, z których każda warta jest 20 tys. zł, tłucze wandal. Zniszczył ich pięć. Za pomoc w jego ujęciu wyznaczono 7 tys. zł nagrody (5 tys. zł daje PUK, 2 tys. zł radny Mariusz Goraj).
- Niech pan spojrzy, przecież tu wyraźnie ktoś uderzył w brzeg szyby - pokazywał nam jeden z ekspertów na ślad uderzenia i rozchodzące się od niego promieniście pęknięcia. W drugiej szybie ślad po uderzeniu widać wyraźnie niemal na samym środku.
Wyniki oględzin władze PUK mają otrzymać w tym tygodniu.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

-
Boss
ten ekspert powyżej jest ewidentnie ekspertem z dziedziny kryminalistyki i balistyki.- Niech pan spojrzy, przecież tu wyraźnie ktoś uderzył w brzeg szyby - pokazywał nam jeden z ekspertów na ślad uderzenia i rozchodzące się od niego promieniście pęknięcia. W drugiej szybie ślad po uderzeniu widać wyraźnie niemal na samym środku.
eksperci... zawsze mnie śmieszyło to słowo
mityczny wandal ciągle żyw.
CK|PL|EU
No ale to akurat jest prawda. Chyba kazda z szyb miala wyrazny slad po uderzeniu. Problem jest taki dlaczego one tak latwo sie tluka. Krazek od hokeja wytrzymuje, a tutaj maly kamyczek robi takie szkody. Niby mowia, ze to male i ostre i dlatego ale dla mnie to zadne tlumaczenie.Boss pisze:ten ekspert powyżej jest ewidentnie ekspertem z dziedziny kryminalistyki i balistyki.- Niech pan spojrzy, przecież tu wyraźnie ktoś uderzył w brzeg szyby - pokazywał nam jeden z ekspertów na ślad uderzenia i rozchodzące się od niego promieniście pęknięcia. W drugiej szybie ślad po uderzeniu widać wyraźnie niemal na samym środku.
eksperci... zawsze mnie śmieszyło to słowo
mityczny wandal ciągle żyw.
-
Boss
podam Ci przykład - mam lekko pękniętą szybę w samochodzie taka mini pajeczynka - wygląda jakby ktoś walną kamyczkiem choć wcale nie w taki sposób powstało to uszkodzenie. ale taki "ekspert" jeden z drugim uznaliby że to wandal z procą zapewne zawinił...
1/5 uszkodzonych szyb to może i sprawka jakiegoś przygłupa albo jakiś wypadek z udziałem człowieka. ale w seryjnego "morderce" szyb nie wierze
1/5 uszkodzonych szyb to może i sprawka jakiegoś przygłupa albo jakiś wypadek z udziałem człowieka. ale w seryjnego "morderce" szyb nie wierze
CK|PL|EU
- MAŁY
Prawie na sto procent wiadomo, dlaczego pękają szyby na Parkingu Centrum w Kielcach
Cztery ekspertyzy fachowców w sprawie uszkodzonych szklanych kurtyn wodnych na Parkingu Centrum w Kielcach i jeden wniosek: szyby nie pękają same. – Jesteśmy prawie pewni, że to wandal – mówi Zdzisław Łysak z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach.
Hipotezę, że to "potłuczony wandal” stoi za zniszczeniami pięciu szklanych tafli na wielopoziomowym parkingu od strony ZUS, potwierdzają cztery niezależne ekspertyzy. Jedną sporządził rzeczoznawca powołany przez Condite, firmę, która budowała parking, drugą rzeczoznawca ze strony producenta kurtyn, kolejne: ekspert z Politechniki Świętokrzyskiej, który rozwiązał podobny problem w przypadku biurowca Exbudu, oraz specjalista z firmy Pilkington produkującej szkło.
- Wszyscy idą w kierunku, że to wandal. Wstępne oględziny wykluczają błąd konstrukcyjny czy montażowy. Jesteśmy prawie pewni, że działa tu czynnik zewnętrzny, czyli uderzenie – mówi Zdzisław Łysak, koordynator Parkingu Centrum z Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w Kielcach. Dodaje, że firma odpowiadająca za monitoring obiektu przestawiła część kamer wewnątrz i na zewnątrz parkingu w ten sposób, by obejmowały swym zasięgiem również kurtyny.
Przypomnijmy, że miasto wyznaczyło nagrodę w wysokości pięciu tysięcy złotych dla osoby, która pomoże schwytać wandala. Dwa tysiące obiecał na ten sam cel kielecki radny Mariusz Goraj. Dodajmy też, że koszt zamówienia z Austrii i wstawienia nowej kurtyny to 20 tysięcy złotych. Wszystkich pięciu – 100 tysięcy.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

Czterech ekspertów
Condite, Producent kurtyny i producent szyby wszyscy oni są niezależni...
Czwarty z Politechniki Świętokrzyskiej ale kto nazwisko tytuł naukowy, co to za ekspert
Dobra skoro pękają od kamyczka lub śrutu z wiatrówki to projektanta co to projektował i dobierał materiały może by tak do odpowiedzialności...
Ja tam w "seryjnego mordercę szyb" też jakoś nie wierzę.
Condite, Producent kurtyny i producent szyby wszyscy oni są niezależni...
Czwarty z Politechniki Świętokrzyskiej ale kto nazwisko tytuł naukowy, co to za ekspert
Dobra skoro pękają od kamyczka lub śrutu z wiatrówki to projektanta co to projektował i dobierał materiały może by tak do odpowiedzialności...
Ja tam w "seryjnego mordercę szyb" też jakoś nie wierzę.