PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Michal K

Post autor: Michal K » 1 maja 2010, o 20:51

Jedna tafla od strony ZUS-u już do wymiany.

Jakiś idiota musiał wczoraj w nocy uderzyć ją czymś ciężkim i zrobiła się "pajęczynka" na całej powierzchni. Jeszcze wczoraj wieczorem była OK.
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 1 maja 2010, o 22:34

I pewnie nikt tego nie zauważył. Boże w jakim ja mieście żyję? W Kielcach.
Michal K pisze:Jakiś idiota musiał wczoraj w nocy uderzyć ją czymś ciężkim
A żeby mu się noga złamała.
UM Kielce pisze:Na parkingu wielopoziomowym Centrum zostały uruchomione kurtyny wodne. Jak informuje dyrektor Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych Krzysztof Solecki - będą one czynne do późnej jesieni. Kurtyny w nocy są podświetlane różnymi kolorami. Między parkingiem a budynkiem ZUS zostanie również zainstalowane nagłośnienie i ekran o powierzchni pow. 20 m kw., na którym będa wyświetlane m.in. reklamy - dodaje dyrektor Solecki.
Masakra, ale chociaż PLAC zarobi na siebie na ewentualne straty, których nigdy nikt (monitoring) nie widzi...
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

SeBeCK

Post autor: SeBeCK » 3 maja 2010, o 11:52

michal_ck pisze:I pewnie nikt tego nie zauważył. Boże w jakim ja mieście żyję? W Kielcach.
Michal K pisze:Jakiś idiota musiał wczoraj w nocy uderzyć ją czymś ciężkim
A żeby mu się noga złamała.
UM Kielce pisze:Na parkingu wielopoziomowym Centrum zostały uruchomione kurtyny wodne. Jak informuje dyrektor Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych Krzysztof Solecki - będą one czynne do późnej jesieni. Kurtyny w nocy są podświetlane różnymi kolorami. Między parkingiem a budynkiem ZUS zostanie również zainstalowane nagłośnienie i ekran o powierzchni pow. 20 m kw., na którym będa wyświetlane m.in. reklamy - dodaje dyrektor Solecki.
Masakra, ale chociaż PLAC zarobi na siebie na ewentualne straty, których nigdy nikt (monitoring) nie widzi...
Akurat tego dnia (30 kwietnia) około godziny 18 byłem na tym placu, troszkę dalej od tych fontan (bliżej leśnej) i w pewnym momencie usłyszałem taki pusty huk i w momencie gdy się zastanawiałem co się stało, z placu wybiegły wszystkie dzieciaki które się tam bawiły i były same. Gdy się oddalały to kobiety które były na placu z dziećmi krzyczały do nich, że łobuzy, że kamieniami rzucały itp. Dzieci te to chyba same dziewczynki, wiek na oko z 8-12lat... Widziałem wcześniej właśnie jak te dzieci bawiły za tymi fontannami. Po kilkunastu sekundach od huku wyszedł ochroniarz i chwilkę porozmawiał z ludźmi którzy byli w pobliżu, po czym wrócił na parking i zaczął gdzieś dzwonić komórką. Co było dalej to nie wiem bo poszedłem, wiem tylko że cała szyba stała się jaśniejsza i pojawił się na niej pajączek i moim zdaniem te dzieciaki co się tam bawiły w czasie zabawy w nią uderzyły głową, popchnęły się, przewróciły czy coś takiego, bo wątpię by miały tyle siły by kamieniem taką szybę stłuc.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 3 maja 2010, o 13:08

jezeli to prawda to szyba ewidentnie zle zamontowna. Nawet przy lekkim uderzeniem kamieniem nie powinno sie takie cos w ogole stac.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 3 maja 2010, o 21:09

Rodzice tych "dzieci- łobuzów" powinni za to zapłacić! SeBeCK chciałbyś być świadkiem, jakby co?

SeBeCK

Post autor: SeBeCK » 4 maja 2010, o 07:46

michal_ck pisze:Rodzice tych "dzieci- łobuzów" powinni za to zapłacić! SeBeCK chciałbyś być świadkiem, jakby co?
Wiesz, świadkiem to byłbym kiepskim, bo samego zdarzenia nie widziałem, tylko to co bezpośrednio po nim zaszło (tyle to wie pewnie i ochrona). Ale jeśli kamery są tam gdzieś przy tej fontannie i archwizowały wszystko, to myślę że mają nagrania tych dzieci co się bawiły i moment jak to się stało i uciekały. Ochroniarz rozmawiał także z matkami które były kilka metrów od tej fontanny, więc może wziął od nich numery telefonów lub ich dane.

Swoją drogą ciekawe czemu nigdzie o tym nie napisali? Nawet nie wiem czy policja przyjechała, na pewno w ciągu kilkunastu minut od zdarzenia jej nie było. Może rzeczywiście tak jak mówi jasiek - zły montaż szyb lub szkło złej jakości/grubości i nikt nie chciał z tego robić afery?

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 6 maja 2010, o 14:56

SeBeCK pisze:dzieciaki co się tam bawiły w czasie zabawy w nią uderzyły głową
Jackie Chan wymięka :D
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 16 maja 2010, o 11:55

Obrazek
Nowa atrakcja kielczan. Kurtyna wodna na parkingu
Joanna Gergont
2010-05-13, ostatnia aktualizacja 2010-05-13 10:40

Czy plac obok parkingu stanie się ulubionym miejscem spotkań kielczan?

Jest taka szansa, bo już teraz kurtyny wodne i wodotryski przyciągają mnóstwo osób, a gospodarze obiektu szykują dodatkowe atrakcje. Chcą też wzmocnić ochronę, bo wandale zdążyli rozbić szklaną taflę wodnej kurtyny.

Nawet w pochmurne dni na placu między ZUS-em a parkingiem wielopoziomowym jest pełno ludzi. Magnesem przyciągającym ich w to miejsce są wodospady urządzone na ścianach zewnętrznych obiektu i fontanny w posadzce. - Naprawdę mamy powody do zadowolenia, byłem tam we wtorek późnym wieczorem i wokół parkingu było mnóstwo osób, głównie młodzieży - mówi Krzysztof Solecki, prezes Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych, które jest gospodarzem obiektu. Dodaje, że już zastanawiają się, co zrobić, żeby lepiej wykorzystać atrakcyjną przestrzeń, jaka tam powstała.

Jednym z pomysłów jest urządzenie letniego ogródka, w którym można byłoby napić się kawy czy zjeść dobre lody. - Dzierżawa fragmentu placu byłaby dla nas korzystna, bo przecież na tym zarobimy, a mieszkańcom na pewno przypadnie do gustu letni ogródek, z parasolami, obok ładnego miejsca - mówi Solecki. PUK chciałoby, żeby parasole stanęły między parkingiem a ZUS-em, i to jeszcze przed wakacjami.

Miejska spółka chce też, by organizowano tam pikniki, małe koncerty i uroczystości. - O, na przykład policja. Ostatnio wręczała samorządowcom nagrody - policyjne "Koziołki". Następnym razem będzie mogła zorganizować taką uroczystość na powietrzu, na placu. Będzie to możliwe, bo kupujemy doskonałej jakości sprzęt nagłośnieniowy, który będzie elementem wyposażenia parkingu - opowiada prezes Solecki. Na budynku pojawi się też ekran o wielkości około 20 m kw. - Myślimy o tym, żeby transmitować mecze naszych kieleckich drużyn, na przykład Korony - zdradza prezes PUK-u. Liczy także na to, że szybko i w sposób artystyczny zostaną zagospodarowane okna wystawowe od strony ulicy Leśnej. PUK podpisało bowiem umowę z Kieleckim Teatrem Tańca, który wyprowadza się z KCK.

Są też powody do obaw. Kurtyny wodne działają zaledwie kilkanaście dni, a już jedną z nich rozbili wandale, tafla szkła cała popękała. - Nie zagraża nikomu, bo to specjalne szkło, które się nie potłucze, ale bardzo źle wygląda. Niedługo ją wymienimy. Liczyliśmy się z tym, że do takich sytuacji może dochodzić, dlatego ubezpieczyliśmy parking - mówi Solecki.

Pracownicy PUK-u sprawdzają teraz nagrania z monitoringu, żeby znaleźć sprawcę. - Rozmawialiśmy też z agencją ochrony, która strzeże obiektu, by zwróciła baczniejszą uwagę na to, co tam się dzieje, i ostrzej reagowała. Mieliśmy już przypadki, że młodzi ludzie wracający z nocnych dyskotek, których w okolicy jest kilka, robili sobie imprezy na najwyższym piętrze parkingu - mówi prezes Solecki.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... kingu.html[/url]

Mój komentarz:
na placu między ZUS-em a parkingiem wielopoziomowym jest pełno ludzi
Jak to w ogóle brzmi "między ZUS-em a parkingiem wielopoziomowym" - wiocha. Nie prościej stworzyć nazwę własną placu?

Jak wysłałem pismo do UM ws nazwania tego PLACU- bo tak o nim TERAZ się mówi (a nie o przejściu) "Placem Europejskim" to urząd stwierdził, że nie ma takiej potrzeby, argumentując to tym, że PL. K3M nie przestał być jednym placem mimo zabudowy, co dla mnie jest wielką niekompetencją tego wydziału UM. Ludzie, którzy tam pracują nie mają pojęcia o urbanistyce, ale mniejsza z tym. Co ciekawsze, MPZP określa to miejsce (a także to przed UM) jako "plac publiczny" (ruch pieszy, a ten przed UM z ogr. ruchem kołowym) co tym bardziej mnie zirytowało (uchwałodawca- rada miasta, uznał te miejsca za place (odrębne), a wł. wykonawcza - wydział UM już za takowe nie uznała. MPZP- jest aktem prawa miejscowego, czyli źródłem prawa powszechnie obowiązującego na obszarze działania organu, który dany akt ustanowił- Kielce.)

Ten urząd <wydział> (UM Kielce) mnie wykończy...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 16 maja 2010, o 12:01

michal_ck pisze:Ten urząd <wydział> (UM Kielce) mnie wykończy...
Don't give up you're in Kielce 8)
Te wszystkie kłody rzucane mieszkańcom są właśnie po to, żeby wpisać się w to hasło :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 16 maja 2010, o 12:42

:-) Zaczynam wierzyć w sens (ideę) tego hasła, zwłaszcza mając na uwadze jego autora (czytaj: vel Lubawski)

shogun2111
Kontakt:

Post autor: shogun2111 » 16 maja 2010, o 20:57

ładnie to wyglada , szkoda ze niedzialaja wodotryski na placu artystow (bylem kilka dni temu i nie dzialaly) :evil:

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 16 maja 2010, o 21:38

Właśnie też tak myślę, oby za kilka lat nie podzieliły losu wodotrysków na Placu Artystów :( Ktoś powinien pilnować takie rzeczy w mieście...
Sorry, takiego mamy prezydenta...

shogun2111
Kontakt:

Post autor: shogun2111 » 17 maja 2010, o 09:30

to na placu artystow juz nie beda dzialac?? :evil:

Michal K

Post autor: Michal K » 7 czerwca 2010, o 10:39

O dwóch tygodni nie działają wodospady i wodotryski. Ktoś wie co się stało?
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 czerwca 2010, o 21:50

Dziś przechodziłem to działały (przynajmniej kurtyny wodne, na wodotryski nie zwróciłem uwagi).

ODPOWIEDZ