Echo Investment - Galeria Echo

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 26 sierpnia 2009, o 17:10

Ten parking to architektoniczny gniot... Nie ma nic wspólnego z prezentowanym projektem... Estetyka na poziomie budowli przemysłowej.

Po samym parkingu można stwierdzić, że nowa GE poza tym, że duża, będzie raczej poniżej przeciętnego poziomu ogólnopolskiego jeżeli o architekturę chodzi...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 sierpnia 2009, o 17:23

A gdzie widziales projekt parkingu, bo ja kojarze tylko bryle, ale wizualizacji samego obiektu nie bylo?

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 26 sierpnia 2009, o 17:38

Tym bardziej, że parking będzie zasłonięty przez galerie.
pletwa

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 26 sierpnia 2009, o 17:44

Na jednej z wizualizacji widoczny był parking, którego elementy konstrukcyjne pokryte były jakąś elewacją.

Byćmoże była to ta starsza wersja projektu, ale mimo wszystko nie przypuszczałem, że pomalują słupki na kolorowo, wstawią kraty i tak zostawią betonowy kloc.

Gdyby to jeszcze był monolit, to mogłoby to jakoś ciekawie wyglądać, jakiś beton architektoniczny itd. Choć nawet beton architektoniczny nie sprawdza się na banalnych konstrukcjach...

To jest 100% prefabrykat i kształt jest ściśle narzucony przez technologię... Jak za komuny. Może dlatego przypomina mi to obiekt przemysłowy, bo tam przede wszystkim stosowało się elementy prefabrykowane.

Trzeba mieć tylko nadzieję, że reszta gelerii będzie mniej "ekonomicznie uwarunkowana"...

Ps. Nie martwcie się, Parking będzie widoczny bardzo dobrze... Zarówno od Solidarności, jak i do Warszawskiej w okolicach Lukoil. Nowa hala sportowa będzie miała znacznie mniejsze gabaryty.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 sierpnia 2009, o 18:29

Na oficjalnie przedstawionych wizualizacjach nigdzie nie bylo parkingu. Hala tez jest budowana z gotowych elementow, bo slupach, ktore juz stoja widac, ze bedzie siegala do polowy parkingu lub wyzej. Zdjecie dostepne jest w temacie budowy hali.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 26 sierpnia 2009, o 19:22

Najbardziej drażnią mnie te kolorowe słupki... Tym bardziej, że nie mają one nic wspólnego z oznaczniem sektorów parkingu.

To jest taka nędzna próba ubarwienia bezbarwnego budynku. Efekt jest kiczowaty. Jeżeli już malować słupki to na możliwie szary i ciemny kolor, aby nie przykłuwać uwagi do parkingu. Taki bunkier nie powinien zbytnio rzucać się w oczy.

Ja bym dał ciemny grafit. Jak dla mnie efekt jest ciekawszy i sprawia wrażenie poziomej artykulacji fasady:

Obrazek

Zamiast:

Obrazek

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 26 sierpnia 2009, o 22:08

Co do wypowiedzi MadMike-a. Te kraty to chyba normalne, że wstawili. Ludzie mają różne pomysły i mogliby sobie wymyślić skok z wysokości. One są moim zdaniem dla bezpieczeństwa. Te kolorowe słupki od zewnątrz moim zdaniem nie prezentują się najlepiej. Już chyba lepiej by było gdyby były w kolorach takich jak dany poziom parkingu. Parking nie musi być "ładny". To galeria powinna taka być. W końcu to w galerii ludzie będą spędzać najwięcej czasu.
A czy ktoś może nie wie czy w GE będzie takie coś jak to widziałem kiedyś w Krakowie, że w środku sklepu będą w strategicznych miejscach postawione komputery, gdzie można sobie znaleźć dowolny sklep? Np. wpisujesz "Top Secret" i cie informuje gdzie to jest.

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 27 sierpnia 2009, o 07:50

Mnie też zupełnie nie podobaja się te kolorowe słupki.
Wolałbym już żeby ich w ogole nie montowano.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

pk5

Post autor: pk5 » 27 sierpnia 2009, o 13:36

taa, a informacja dla uzuytkowników parkingu to niepotrzebna ? :? :?

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 27 sierpnia 2009, o 16:12

pk5 pisze:taa, a informacja dla uzuytkowników parkingu to niepotrzebna ? :? :?
Jaka informacja?
Kolorowe słupki są tylko od zewnątrz.
Poziomy i tak mają swoją kolorystykę wewnątrz, która poza tym nie odpowiada kolorom ww. słupków.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

pk5

Post autor: pk5 » 27 sierpnia 2009, o 16:56

AA, to sorki - bo wydawało mi się, ze te słupki to sa słupki ze srodka:)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 29 sierpnia 2009, o 22:52

Dzisiaj byłem na tym nowym parkingu i od poziomu różowego w górę naliczyłem 3 samochody (sobota, godz. 19), a stary parking pękał w szwach.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 30 sierpnia 2009, o 00:39

Znając życie, to auta z połową alfabetu w rejestracji parkowały na dole, a samochody z Kielc i niektóre z okolic na nowym parkingu. (Tak to jest, że ten co ma najbliżej woli się przejść kawałek więcej, a ten co ma dalej to chciałby pod same drzwi Tesco albo Kiczoplexu, żeby czasem się nie spocić) No bo niektórym za daleko przejść na nogach te kilkadziesiąt metrów więcej. Lepiej szukać pół godziny miejsca parkingowego na dole zamiast się przejść. Toż to dla zdrowotności za wiele, można się przerwać. Jak można pchać ciężki wózek (z zakupami na pół miesiąca) aż tak daleko :lol:

Jeśli ktoś poczuł się urażony, bo nie jest to prawda o nim, to przepraszam, ale niestety to jest prawda o większości... Pewnie podobnie będzie z parkingiem przy rynku. Ciemny lud będzie wolał nadal blokować wszystkie uliczki dookoła, jeśli miasto nie pomyśli o zakazie postoju na nich oraz jego egzekwowaniu
Sorry, takiego mamy prezydenta...

fazeusz

Post autor: fazeusz » 31 sierpnia 2009, o 22:07

Co do parkowania w tesco, ja np wole parkowac blizej wejsc chociazby ze wzgledu na bezpieczenstwo, z tego co wiem monitoring w tesco jest bardzo marny, moj znajomy mial przykra niespodzianke w galerii echo zwineli mu auto, stalo dosyc daleko od wejsc. Parkowanie na nowym parkingu jest w tym momencie bez sensu, no chyba tylko po to zeby pobyc sobie samemu z dziewczyna w aucie :P Parking pod galeria jest na tyle duzy ze pomiesci wszystkie auta w najwiekszych godzinach szczytu.
Co do parkingu w centrum to nie wyglada on najlepiej ale mysle ze bedzie dobrze spelnial swoja funkcje, przynajmniej bede wiedzial za co place i nie bede sie musial uzerac z jakimis karteczkami i szukaniem dlugopisiku nie wspominajac juz o MZD... Z tym ciemnym ludem to troche przesadzasz, czesto ktos ma cos ciezkiego do rozladowania to nie rozumiem po co na 5 min bedzie stawal na 3 pietrze parkingu po to zeby przeniesc cztery 20 kilowe paczki do jakiegos sklepu lub gdy zwyczajnie sie na kogos czeka w aucie (teraz za takie cos sie nie placi, a gdy w takiej sytuacji wjedziemy na parking pietrowy to juz bedziemy musieli zaplacic)

Melboourne

Post autor: Melboourne » 1 września 2009, o 06:21

a kiedy zacznie się rorbudowa galerii?

ODPOWIEDZ