Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

darek

Post autor: darek » 2 czerwca 2006, o 21:42

Nie chcę byc złym prorokiem,ale skoro lotnisko regionalne w Kielcach nie zostalo ujęte w Narodowym Planie Rozwoju,tak jak nie ujeto Kielc jako miasta metropolitarnego,jak ominięto Kielce w korytarzach drogowych,to sprawa lotniska może po prostu upaść.Rząd chce zmarginalizować Kielce jako miasto wojwódzkie,tak mi się wydaje,Gosiewski dużo gada,ala tak na prawdę to robi to tylko pod publiczkę,ja juz za stary jestem ,aby się dać nabrać na takie sztuczki.Same Kielce z tym tematem sobie nie poradzą,tu musi partycypować region/wojewoda,rząd itp/.Co z tego,że WEL wybierze sobie lokalizację jak nie będzie miał tych kilkuset milionow na inwestycje.Kielce cały czas rzegrywajaprzez marny lobbing naszych pseudopolityków i władz,a Lubawski robi troszke pod publiczkę.Ale powiadam,obym sie mylił

halny
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: halny » 2 czerwca 2006, o 23:39

Jakoś nie słyszę żeby inni posłowie cokolwiek robili.Podobno są tacy którzy w Sejmie nawet jednego wystąpienia nie mieli.

Awatar użytkownika
tom
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: tom » 2 czerwca 2006, o 23:42

halny pisze:Jakoś nie słyszę żeby inni posłowie cokolwiek robili.Podobno są tacy którzy w Sejmie nawet jednego wystąpienia nie mieli.
Chociażby pan Misztal z Samoobrony, ten który nocami sprawdza w Łodzi dyskoteki, czy aby na pewno tam wszystko jest w porządku :).
Komisja Rewizyjna czuwa!

corse

.....

Post autor: corse » 3 czerwca 2006, o 01:07

Nasz kraj na .. '' rozwijanie lotnictwa ''
raczej otrzyma fundusze z Unii Europejskiej .
Wymaga to jednak zmian w dotychczasowych przepisach .
Obecnie w Ministerstwie Transportu
jest opracowywana nowelizacja ustawy o prawie lotniczym .
Projekt ujrzymy prawdopodobnie pod koniec tego roku
a zatem w 2007 przeczytamy kto ( na co ) i ile kasy otrzyma . ( :? )

Awatar użytkownika
Matt
Kontakt:

Post autor: Matt » 3 czerwca 2006, o 09:33

halny pisze:Jakoś nie słyszę żeby inni posłowie cokolwiek robili.Podobno są tacy którzy w Sejmie nawet jednego wystąpienia nie mieli.
inni poslowie nic nie gadaja tylko robia wszystko po cichu... bo po co tu gadac, zeby jeszcze jakas afera wybuchla :P

Tommy

Post autor: Tommy » 3 czerwca 2006, o 09:44

Ja bym za bardzo za pana Gosiewskiego nie liczył - gość pochodzi z Gdańska, w jego okolicach też mieszka, więc nie będzie mu aż tak bardzo zależało by w Kielcach było to wszystko... Ale chciałbym się mylic.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 3 czerwca 2006, o 11:14

autor pisze: :!: Wysłałem! Z kopią do dziennikarza, który pisal artykuł ED.
Gratulacje! Mam nadzieję, że Echo Ci to wydrukuje.

halny

Post autor: halny » 3 czerwca 2006, o 12:52

Matt pisze:
inni poslowie nic nie gadaja tylko robia wszystko po cichu... bo po co tu gadac, zeby jeszcze jakas afera wybuchla :P
Dobre :lol: Powiem więcej, bardzo dobre :lol: :lol: Znam takiego jednego robi po cichu ale tylko dla siebie :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 8 czerwca 2006, o 07:37

Podwójne lądowanie
Dwa lotniska w okolicy Kielc - jedno w Masłowie się rozbuduje, a drugie, w Obicach, powstanie

Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie batalię o lokaliza-cję pod przyszłe lotnisko wygrała gmina Morawica. Ale to nie koniec dobrych wieści - Masłów nawiązuje współpracę z Targami Kielce i ze środowiskami biznesowymi na ich obsługę lotniczą.
Władze gminy Morawica mogą się cieszyć, bo jak się okazuje to właśnie Obice będą miały świętokrzyskie lotnisko z nowoczesnym portem lotniczym.
Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, argumentów za Obicami było wiele. Dogodne położenie, a także lokalizacja, bo port lotniczy miałby powstać na nieużytkach rolnych i gruntach o niskiej klasie. Po za tym mieszkańcy wsi w większości wyrazili już zgodę na budowę.
A co będzie z lotniskiem w Masłowie? - Nowy terminal, dłuższy pas startowy i nowoczesny sprzęt do radionawigacji - wylicza Jarosław Soja, prezes zarządu Lotnisko Kielce. - Wspólnie z marszałkiem planujemy przekształcić lotnisko w Masłowie na biznesowe. Biorąc pod uwagę fakt, że posiadamy dziś stałe przejście graniczne, jesteśmy już dziś dostępni dla gości zagranicznych, którzy korzystają z tej możliwości. Taki charakter lotniska pozwoli na organizowanie przelotu małej gru-py pasażerów, która po odprawie w Masłowie będzie mogła się przesiąść do większego samolotu np. tanich linii lotniczych na lotnisku w Łodzi, czy w Krakowie lub Warszawie i kontynuować lot do każdego kraju świata. Przy okazji zamierzam też nawią-zać współpracę z biurami podróży i zagranicznymi firmami.
W najbliższym czasie zarząd spółki Lotnisko Kielce roz-pocznie przedłużanie drogi startowej, co umożliwi przyjmowanie i start większych samolotów, do 40 miejsc dla pasażerów, dziś mogą tu operować jedynie jednostki do 19 miejsc. - Prowadzę rozmowy nad udostępnieniem oferty czarterowej z naszego lot-niska, dwie firmy wykazały już zainteresowanie - mówi prezes Soja.

Kompromis na górze
Te duże zmiany w naszym województwie, to efekt doga-dania się prezydenta Kielc Wojciecha Lubawskiego z marszałkiem świętokrzyskim Franciszkiem Wołodźką. Wpływ na decy-zje miał też fakt, że ze spółki Lotnisko Kielce wystąpiła gmina Kielce.
- Wspólnie z marszałkiem podzieliliśmy między sobą role, ja będę zajmował się budową nowego lotniska regionalnego, zaś marszałek będzie odpowiedzialny za to w Masłowie - mówi prezydent Kielc Wojciech Lubawski. Skąd taka zmiana? - Nie jestem w stanie w tej chwili zajmować się w sposób odpowie-dzialny oboma lotniskami. Moim zadaniem jest budowa nowego portu lotniczego za 500 milionów złotych. Wystąpienie gminy Kielce ze spółki nie powodują, że odwracam się od lotniska w Masłowie. W budżecie miasta nadal mam zarezerwowane około miliona złotych na zakup nowego sprzętu.
Marszałek województwa Franciszek Wołodźko uważa, że decyzja prezydenta Kielc jest jak najbardziej zrozumiała. - W Masłowie nie da się zrobić lotniska z pasem pełnowymiarowym, planujemy wydłużenie go do 1400 metrów. Za rozbudową lotni-ska w Masłowie przemawia też fakt, że do czasu budowy no-wego lotniska, to masłowskie będzie przez przynajmniej dzie-sięć lat obsługiwać Kielce. Zamierzam całkowicie zmodernizo-wać, je dostosowując do standardów europejskich, by było wsparciem dla targów kieleckich - stwierdza marszałek.
19 czerwca będzie ogłoszony przetarg na wykonanie nowego pasa startowego, terminalu oraz na zakup sprzętu do radionawigacji dla lotniska w Masłowie.

darek

Post autor: darek » 8 czerwca 2006, o 08:31

No i prawie wszyscy pomyliliśmy sie,wygrała chyba gorsza lokalizacja o bardziej zagmatwanym stanie własnościowym i w większej od Kielc odległości.A tak swoją drogą to nie dziwne,że samorząd województwa lobbuje na rzecz Masłowa/o znaczeniu lokalnym/,a prezydent Kielc na rzecz portu regionalnego,z tego nic dobrego wyjść nie może.Bez udzialu całego regionu i wsparcia z centrali takiej inwestycji Kielce same nie pociągną,oby to nie okazał się kolejny poroniony pomysł Lubawskiego.Czas pokaże.Kompletne poplątanie z pomieszaniem.Masłów to mozna było o taką infrastrukture rozwijać 5-10lat temu,ale nikt o tym nie myślał bo po co.A teraz będą rozmieniać się na drobne.Porażka.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 8 czerwca 2006, o 09:12

No ja tez jestem zdzwiony, ze wygrala Morawica. Natomiast jesli chodzi o Masłow, to zauwazam po czesci racje i Lubawskiego i marszalka, bowiem duze lotnisko powstanie za 4-5 lat, a pas moze byc wykonany juz w tym roku, czasu brak, a przynajmniej bedzie krok do przodu, ktory bedzie zaczatkiem tego, co powstanie w Morawicy. Lotnisko jest potrzebne "od już", bo w przeciwnym razie jako osrodek targowy przestaniemy sie liczyc i nie mam tutaj watpliwosci, bo jak mnie ktos za cos placi i sie nie liczy z kasa to mam gdzies pociag czy samochod, lecz biore samolot, tak jak w przypadku delegacji firm.

Troche mi szkoda Piekoszowa :(

Awatar użytkownika
cochi

Post autor: cochi » 8 czerwca 2006, o 10:05

Powiem Wam, ze kiedy otwarlem dzis Echo przezylem maly szok. Malow jeszcze sobie jakos potrafie wytlumaczyc, ale Obice?

Halo Halo na polnocy wojewodztwa mieszka ponad 65 % mieszkancow, a lotnistko buduje sie w czesci poludniowej. Gdzie z Obic do Targów Kielce, Srodmiescia?

Czyli teraz na leb na szyje beda budowac 30 km malo waznej DK 73 i DW 766... cudownie...

Ja ,,zamierzam'' jechac w 2013 S-74 z Kielc do Łodzi dwupasmoymi bezkolozyjnymi obwodnicami MG i Mniowa oraz S-7 do Wawy i Kraka a Wy?
cochi

Awatar użytkownika
Sz.J.

Post autor: Sz.J. » 8 czerwca 2006, o 15:00

Nie wiem jak wy, ale ja jestem w ciezkim szoku. :shock:
Dla mnie calkowicie niezrozumiala decyzja.

To wojewoda mial zle informacje?

plum
Kontakt:

Post autor: plum » 8 czerwca 2006, o 15:15

szkoda słów... nie wiem czy i Wy macie wrażenie, że wygrały układy zamiast zdrowego rozsądku, względów ekonomicznych itd.

Awatar użytkownika
tom
Kontakt:

Post autor: tom » 8 czerwca 2006, o 16:12

Jestem nieco zdziwiony. Widocznie były jakieś powody o których nie wiemy, które zaważyły, że wybrano tak a nie inaczej. Bo patrząc z naszej perspektywy to wydaje się być jasne, że lotnisko powinno powstać w Rykoszynie.
Komisja Rewizyjna czuwa!

ODPOWIEDZ