Echo Investment - Galeria Echo
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Tomek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Na mnie o wiele większe wrażenie robi pierwszy projekt. Trochę może on być mylący (ja na początku przynajmniej nie mogłem się połapać do końca). Chodzi o to, że na pierwszym (większym) obrazku jest widok od strony centrum laserowego Politechniki (może się wydawać, że to od skrzyżowania al. Solidarności/Świętokrzyska). Ten najbardziej ciekawy czyli właśnie od skrzyżowania to ten z wyższymi częściami wystającymi. Te wyższe budynki dobrze komponowałyby się z Office Parkiem i Exbudem. Mogliby już zacząć budować i mogliby właśnie ten projekcik...
cieszy rozbudowa galerii echo, głownie dlatego ze wybor marek dostepnych w Kielcach jest dosc ubogi. Ciekawi mnie uklad politechnika-hala sportowa-echo investment. Pamietam na spotkaniu AZS w zeszlym roku jak poprzedni rektor Trąmpczynski wspominal, ze M. Solowow jako absolwent PŚk ma wspomoc uczelnie w budowie hali sportowej, ale wtedy przyjalem to z przymruzeniem oka. Byloby bardzo zle gdyby polibuda byla de facto stratna na tej inwestycji biorac pod uwage nikle, a wlasciwie brak umiejetnosci negocjacyjno-biznesowych w srodowisku uczelni a z drugiej strony prezna spolke poparta nazwiskiem glownego udzialowca, ktore w Kielcach otwiera na oscierz wiele drzwi. Politechnice naprawde przydaloby sie zaplecze sportowe, ktorym nie mozna nazwac "hali" przy budynku C. Z drugiej strony srodowisko wykladowcow na uczelni traktuje sport jak zlo konieczne, gdyby nie naciski studentow to by pewnie nie bylo nic. Ale moze tylko jestem zlym prorokiem.
przy okazji zapytam czy ktos ma informacje na jakim etapie jest sprzedaz powierzchni handlowej w nowopowstalej czesci?
przy okazji zapytam czy ktos ma informacje na jakim etapie jest sprzedaz powierzchni handlowej w nowopowstalej czesci?
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Jak ktoś ma dobry wzrok to przeczyta pod wizualkami:booyac pisze:cieszy rozbudowa galerii echo, głownie dlatego ze wybor marek dostepnych w Kielcach jest dosc ubogi. Ciekawi mnie uklad politechnika-hala sportowa-echo investment. Pamietam na spotkaniu AZS w zeszlym roku jak poprzedni rektor Trąmpczynski wspominal, ze M. Solowow jako absolwent PŚk ma wspomoc uczelnie w budowie hali sportowej, ale wtedy przyjalem to z przymruzeniem oka. Byloby bardzo zle gdyby polibuda byla de facto stratna na tej inwestycji biorac pod uwage nikle, a wlasciwie brak umiejetnosci negocjacyjno-biznesowych w srodowisku uczelni a z drugiej strony prezna spolke poparta nazwiskiem glownego udzialowca, ktore w Kielcach otwiera na oscierz wiele drzwi. Politechnice naprawde przydaloby sie zaplecze sportowe, ktorym nie mozna nazwac "hali" przy budynku C. Z drugiej strony srodowisko wykladowcow na uczelni traktuje sport jak zlo konieczne, gdyby nie naciski studentow to by pewnie nie bylo nic. Ale moze tylko jestem zlym prorokiem.
- pow. całkowita 63.000 m2
- pow. użytkowa 39.000 m2
- handel/usługi 24.300 m2
- biura 6.900 m2 (coś nowego
- rozrywka 2.300 m2
- fitness 2.000 m2
- squash/klub golfowy 500 m2
- hala gimnastyczna 2.600 m2
- ilość miejsc parkingowych 2.490
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
Jak tak teraz patrzę na spokojnie na te wizualizacje to już mi się aż tak nie podobają... Żaden z nich nie jest nawet w połowie pokroju Galerii IX Wieków... A tu dla niezorientowanych, w którym miejscu na wizualkach jesto becny budynek Galerii Echo (wedłum mnie ten pierwszy jest przekombinowany, choć może bardziej by pasował do Office Park-u, ale dla mnie i tak zdecydowanie lepszy jest ten drugi, choć w sumie jeśli chodzi o ich bryły to różnią się jedynie budynkami stojącymi na rogu Solidarności/Świętokrzyska):

nie zrozumieliśmy się, to że hala sportowa jest w planach zdążyłem zauważyć, chodziło mi o to na ile będzie to hala PŚk, skoro polibuda jak tutaj pare osób spekuluje oddała teren.MeehoweCK pisze:Jak ktoś ma dobry wzrok to przeczyta pod wizualkami:booyac pisze:cieszy rozbudowa galerii echo, głownie dlatego ze wybor marek dostepnych w Kielcach jest dosc ubogi. Ciekawi mnie uklad politechnika-hala sportowa-echo investment. Pamietam na spotkaniu AZS w zeszlym roku jak poprzedni rektor Trąmpczynski wspominal, ze M. Solowow jako absolwent PŚk ma wspomoc uczelnie w budowie hali sportowej, ale wtedy przyjalem to z przymruzeniem oka. Byloby bardzo zle gdyby polibuda byla de facto stratna na tej inwestycji biorac pod uwage nikle, a wlasciwie brak umiejetnosci negocjacyjno-biznesowych w srodowisku uczelni a z drugiej strony prezna spolke poparta nazwiskiem glownego udzialowca, ktore w Kielcach otwiera na oscierz wiele drzwi. Politechnice naprawde przydaloby sie zaplecze sportowe, ktorym nie mozna nazwac "hali" przy budynku C. Z drugiej strony srodowisko wykladowcow na uczelni traktuje sport jak zlo konieczne, gdyby nie naciski studentow to by pewnie nie bylo nic. Ale moze tylko jestem zlym prorokiem.
- pow. całkowita 63.000 m2
- pow. użytkowa 39.000 m2
- handel/usługi 24.300 m2
- biura 6.900 m2 (coś nowego)
- rozrywka 2.300 m2
- fitness 2.000 m2
- squash/klub golfowy 500 m2
- hala gimnastyczna 2.600 m2
- ilość miejsc parkingowych 2.490
Do Galerii Echo wchodzić będziemy przez rotundę
Pierwsze przymiarki do rozbudowy Galerii Echo. Niewykluczone, że do powiększonego centrum handlowego w Kielcach klienci wchodzić będą przez rotundę. Ale choć budowa ruszy jesienią, właściciel nadal trzyma jej szczegóły w tajemnicy.
O rozbudowie centrum handlowego u zbiegu ul. Świętokrzyskiej i al. Solidarności jego właściciel, kielecka spółka Echo Investment, mówi od dawna. Już w 2005 roku firma otrzymała decyzję o warunkach zabudowy, ale plany się zmieniały. W ubiegłym roku poinformowano, że docelowo powierzchnia handlowa Galerii Echo powiększy się z 26 do 62 tys. m kw., a na klientów czekać będzie aż 230 sklepów. Obok mają stanąć parking wielopoziomowy i hala sportowa. Chociaż budowa ma ruszyć jeszcze w tym roku, spółka nie ujawniła dotąd, jak nowa galeria będzie wyglądać.
- Pracujemy nad ostateczną koncepcją, wkrótce ją zaprezentujemy - mówił pod koniec ubiegłego roku Wojciech Gepner, doradca ds. public relations w Echo Investment.
Tymczasem dwa projekty rozbudowy Galerii Echo znalazły się na forum strony internetowej www.inwestycje.kielce.pl. Z opisu wynika, że znalazł je któryś z forumowiczów, a powstały w warszawskiej pracowni Mąka Sojka Architekci.
- Rzeczywiście, przygotowaliśmy tę koncepcję już w ubiegłym roku na zamówienie Echo Investment - przyznaje Radosław Sojka, współwłaściciel pracowni. Podkreśla, że nie wie, czy któryś z projektów ich pracowni trafi do realizacji. - Odnoszę wrażenie, że inwestor przeprowadził konkurs i chciał wybrać jak najlepszą wersję. Ze swojej strony mogę zapewnić, że chcieliśmy przygotować obiekt, który mógłby stanąć w każdym z dużych miast, ale również jak najlepiej wykorzystać ten atrakcyjny i ciekawy teren - mówi Sojka.
Czy któryś z dwóch projektów Mąka Sojka Architekci doczeka się realizacji? - Pracujemy nad ostateczną koncepcją i gdy będzie gotowa, przedstawimy ją. Na razie całej sprawy nie komentujemy - odpowiada Gepner. Nie zaprzecza jednak, że budowa ma ruszyć w tym roku. - Takie są plany, ale czy uda się je zrealizować, pewności nie ma - tłumaczy.
Tymczasem z nieoficjalnych informacji wynika, że Echo Investment podpisało już umowę z wykonawcą parkingu wielopoziomowego, a potencjalni najemcy mogą już rezerwować powierzchnię.
Trwa również komercjalizacja powierzchni w Galerii IX Wieków, która ma stanąć przy ul. Warszawskiej w Kielcach, w sąsiedztwie Domu Księży Emerytów.
- Zainteresowanie firm powierzchnią galerii jest bardzo duże. Trwają rozmowy z operatorem wielosalowego kina, wysokiej klasy hipermarketu oraz dużego sklepu AGD - mówi Piotr Miklaszewski, przedstawiciel Church Land Development, spółki, która chce wybudować Galerię IX Wieków Kielc. Kiedy ruszy budowa? - W ratuszu trwają prace nad planami zagospodarowania przestrzennego. W przypadku tych formalności terminy są dosyć długie, ale myślę, że budowa ruszy w przyszłym roku - twierdzi Miklaszewski.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,5243424.html
Pierwsze przymiarki do rozbudowy Galerii Echo. Niewykluczone, że do powiększonego centrum handlowego w Kielcach klienci wchodzić będą przez rotundę. Ale choć budowa ruszy jesienią, właściciel nadal trzyma jej szczegóły w tajemnicy.
O rozbudowie centrum handlowego u zbiegu ul. Świętokrzyskiej i al. Solidarności jego właściciel, kielecka spółka Echo Investment, mówi od dawna. Już w 2005 roku firma otrzymała decyzję o warunkach zabudowy, ale plany się zmieniały. W ubiegłym roku poinformowano, że docelowo powierzchnia handlowa Galerii Echo powiększy się z 26 do 62 tys. m kw., a na klientów czekać będzie aż 230 sklepów. Obok mają stanąć parking wielopoziomowy i hala sportowa. Chociaż budowa ma ruszyć jeszcze w tym roku, spółka nie ujawniła dotąd, jak nowa galeria będzie wyglądać.
- Pracujemy nad ostateczną koncepcją, wkrótce ją zaprezentujemy - mówił pod koniec ubiegłego roku Wojciech Gepner, doradca ds. public relations w Echo Investment.
Tymczasem dwa projekty rozbudowy Galerii Echo znalazły się na forum strony internetowej www.inwestycje.kielce.pl. Z opisu wynika, że znalazł je któryś z forumowiczów, a powstały w warszawskiej pracowni Mąka Sojka Architekci.
- Rzeczywiście, przygotowaliśmy tę koncepcję już w ubiegłym roku na zamówienie Echo Investment - przyznaje Radosław Sojka, współwłaściciel pracowni. Podkreśla, że nie wie, czy któryś z projektów ich pracowni trafi do realizacji. - Odnoszę wrażenie, że inwestor przeprowadził konkurs i chciał wybrać jak najlepszą wersję. Ze swojej strony mogę zapewnić, że chcieliśmy przygotować obiekt, który mógłby stanąć w każdym z dużych miast, ale również jak najlepiej wykorzystać ten atrakcyjny i ciekawy teren - mówi Sojka.
Czy któryś z dwóch projektów Mąka Sojka Architekci doczeka się realizacji? - Pracujemy nad ostateczną koncepcją i gdy będzie gotowa, przedstawimy ją. Na razie całej sprawy nie komentujemy - odpowiada Gepner. Nie zaprzecza jednak, że budowa ma ruszyć w tym roku. - Takie są plany, ale czy uda się je zrealizować, pewności nie ma - tłumaczy.
Tymczasem z nieoficjalnych informacji wynika, że Echo Investment podpisało już umowę z wykonawcą parkingu wielopoziomowego, a potencjalni najemcy mogą już rezerwować powierzchnię.
Trwa również komercjalizacja powierzchni w Galerii IX Wieków, która ma stanąć przy ul. Warszawskiej w Kielcach, w sąsiedztwie Domu Księży Emerytów.
- Zainteresowanie firm powierzchnią galerii jest bardzo duże. Trwają rozmowy z operatorem wielosalowego kina, wysokiej klasy hipermarketu oraz dużego sklepu AGD - mówi Piotr Miklaszewski, przedstawiciel Church Land Development, spółki, która chce wybudować Galerię IX Wieków Kielc. Kiedy ruszy budowa? - W ratuszu trwają prace nad planami zagospodarowania przestrzennego. W przypadku tych formalności terminy są dosyć długie, ale myślę, że budowa ruszy w przyszłym roku - twierdzi Miklaszewski.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,5243424.html