Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 5 stycznia 2008, o 11:40

zaległy cytat ze strony Radia Kielce:

"Miasto Kielce zamierza w tym roku wykupić około 200 ha gruntów pod budowę lotniska w Obicach. Jak powiedział prezydent Wojciech Lubawski - ma zostać także opracowana koncepcja budowy portu a pierwsze prace ziemne rozpoczną się wiosną przyszłego roku."

http://www.radio.kielce.com.pl/index.ph ... =1&menu2=0
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Limp

Post autor: Limp » 5 stycznia 2008, o 19:31

RZ pisze:"Miasto Kielce zamierza w tym roku wykupić około 200 ha gruntów pod budowę lotniska w Obicach. Jak powiedział prezydent Wojciech Lubawski - ma zostać także opracowana koncepcja budowy portu a pierwsze prace ziemne rozpoczną się wiosną przyszłego roku."
Czyli miasto jak nie znajdzie inwestora samo będzie finansować lotnisko?
Limp

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 5 stycznia 2008, o 20:33

msz1,
zaufaj mi, że bardzo chciałbym zrozumieć, ale to niestety jest zupełna fantasmagoria. Tak z ciekawości, wiesz ile oddalone od centrum Londynu czy Paryża są lotniska, na które latają tanie linie? Porównaj sobie to z odległością od nas na Balice albo Okęcie.

Dla Londynu to Stansted, dystans do centrum metropolii około 60km,

Pomiędzy centrum Londynu a lotniskiem Stansted kursuje kolejka Stansted Express. Składy odjeżdżają średnio co 15 minut, a podróż do stacji Liverpool Street trwa około 45 minut, długo?
A teraz pytanie do ciebie, ile trwa dojazd pociągiem z Kielc do Balic?
Ostatnio zmieniony 6 stycznia 2008, o 20:40 przez msz1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
koubah

Post autor: koubah » 6 stycznia 2008, o 18:46

Widze, ze lokomin nie zostal wyksztalcony w biznesie a w ksiegowosci, a jak za kurs ksiegowosci to chyba przeplacil :P Duzych pieniedzy nie zarabia sie na inwestycjach o ktorych kazdy wie ze sa oplacalne tylko na tych ktore sa pozornie smieszne i nawet nie warte uwagi. Ale kogo jak kogo, ale lekomina biznesu uczyc nie mozna, bo on umie liczyc. Ciekaw jestem czy jak inwestujesz w papiery wartosciowe, akcje itp. to inwestujesz w te o ktorych pisza w Parkiecie, ze badzie rosla ich wartosc? Czy polegasz na wlasnym wyczuciu i doswiadczeniu.

Tego typu inwesycje, a wlasciwie rozmowy handlowe na ich temat nie lubia rozglosu, to juz ustalilismy. Uwazam Lubawskiego za dosyc dobrego menedzera, a miasto to przeciez jakby na to nie patrzec firma, ktora przynosi zyski lub straty. Skoro zaufalismy szanownie nam panujacemu prezydentowi m. Kielce juz dwukrotnie to nie dla tego ze nie umie nic zrobic, ale dlatego ze udowdnil ze ma cos w glowie i co najwazniejsze ma na miasto pomysl. A wsrod setek podobnym miast w Europie jest to naprawde najwazniejsze. Co za tym idzie skoro sie uparl na lotnisko tzn. ze cos w trwie piszczy i uwaza ze na pewno na tym nie stracimy. A skoro nie stracimy to gra jest warta swieczki.

Mnie niestety nie stac na bizjeta. No moze kiedys, ale nie predko na pewno. Chce zwyczajnie latac do przyjaciol (Paryz, Strasbourg, Lyon) Chce prowiadzic firme i ja rozwijac i bez lotniska nie dam rady. Uparlem sie ze to beda Kielce i tu takze chialbym miesc dostep do internetu, autostrady, lotniska i galerii handlowej. To nie sa juz rzeczy ktore sie lokuje w najlepszych i najwiekszych osrodkach ale takze w takich jak Kielce.

Kazdy kto mowi, ze mozemy dojechac na lotnisko w Balicach lub na Okecie poprostu chyba nigdy nie jechal na te lotniska z Kielc. Jeszcze jak dorzuci sie do tego lotniska w Pyrzowicach lub Lodzi to poprostu mnie krew zalewa. Jestem w Krakowie dwa razy w tygodniu i przy naprawde malym ruchu tj. ok 5 rano i 23 wieczorem 1h 15min to jest czas realny ale od "blachy do blachy" nie mowiac juz o samym przejezdzie na lotnisko. Do Warszawy mam przjemnosc jezdzic ca. raz w tygodniu i tu sprawa wyglada jeszcze gorzej. I jezeli ktomus sie wydaje ze dojedzie szybciej nie dosc ze oszukuje siebie to innych naraza innych na niebezpieczenstwo. Nawet jezeli powstanie 7ka i 74ka to czas sie skroci, ale nie na tyle zeby sie dalo dojechac w godzine na zadne z tych lotnisk!!!

Wierze ze lotnisko powstanie, ale nie jako nadzwyczajny projekt zrealizowany tak aby komus sprawic przyjemnosc lub zrobic na zlosc, ale jako element infrastruktyry, ktory w XXI wieku w Unii Eurpojeskiej jest tym czym autostrada, kolej szybka kolej, czyli zwyczajnym elemnetem infrastruktury ktory nie robi na nikim wrazenie. A jezeli Lekomin chce siedziec w swoim grajdole to nich siedzi, wpominajac Wloszki z terminla I na zapyzialym warszawskim Okeciu. No ale jezeli Stadion na 15 tys. widzow w Kielcach jest najwiekszym Polskim osiagnieciem w dziedzinie futbalu miedzy epoka K. Gorskiego a druzyna Leo B. to nie za dobrze o nas swiadczy - Polakach

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 6 stycznia 2008, o 21:12

Bardzo mądre słowa - oczywiście się pod nimi podpisuję rękami i nogami ;-) Również wierzę, że to lotnisko jednak powstanie, choć chyba troszkę mniej niż wcześniej. Podpisywałem się już pod petycją jego budowy - niestety to w niczym nie pomogło, to jak teraz będzie trzeba ruszyć z widłami na Brukselę to możecie na mnie liczyć ;-) :lol: A tak na serio to liczę na prywanego inwestora/inwestorów. Oby tylko ogólnopolskie media i rządząca partia nie odstraszyli ich co do Kielc...

lekomin

Post autor: lekomin » 8 stycznia 2008, o 22:03

W Balicach byłem w piątek. Wczoraj i dziś byłem w Wawce. Zaufaj mi, że E7 mam dość dobrze opanowaną :)

Jeśli będzie dwupasmówka, do Okęcia dojeżdzasz w 1,5h. Śmiem twierdzić, że lot z odprawą do Wawki będzie trwał około 1,5h.. A powrotny dłużej, bo przy dzisiejszym stanie Okęcia, to jak nie jesteś 1,5h przed wylotem na lotnisku, możesz srogo się zawieść ;) I żebyśmy się dobrze rozumieli, terminal 2 niczego nie naprawi, bo na dzień dobry będzie zapchany.

koubah,
mnie się wydaje, że zeby zarobić pieniądze to trzeba być przede wszystkim konsekwentnym w działaniu i nie podniecać się PRowską papką.
W papiery wartościowe inwestuje rozrywkowo, tzn. mam akcje Echa warte 1,5k PLN ;) (tysiąc pięćset złotych). Na tyle się na giełdzie znam, że dostrzegam własny całkowity analfabetyzm giełdowy.. z komputerami i bandą doktorów ekonomii, matematyki i statystyki nie wygrasz :) tzn. raz może się się udać, ale później system pobije cię na głowę. Podobnie jest z inwestycjami: być może raz uda ci się odkryć przysłowiową kurę znoszącą złote jajka, ale przypominam, że większość firm bankrutuje w ciągu pierwszych 12 miesięcy działalności :)
Lubawskiego bardzo szanuję, to bardzo inteligentny i oddany Kielcom człowiek. Ale szacunek wcale nie oznacza, że muszę zgadzać się ze wszystkimi jego pomysłami.
Nawet jeśli będzie lotnisko w Kielcach, to do żadnego wymienionego przez Ciebie miasta (Paryż, Strasbourg, Lyon) nie polecisz bez przesiadki. To ci akurat mogę zagwarantować. Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że i tak będziesz musiał lecieć do Wawki i tam się przesiadać. Ja osobiście nienawidzę się przesiadać, bo wtedy z dużą dozą prawdopodobieństwa mój bagaż leci na przeciwny kraniec świata.

Awatar użytkownika
Jarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jarek » 8 stycznia 2008, o 22:11

lekomin pisze:W Balicach byłem w piątek. Wczoraj i dziś byłem w Wawce. Zaufaj mi, że E7 mam dość dobrze opanowaną :)

Jeśli będzie dwupasmówka, do Okęcia dojeżdzasz w 1,5h.
Zauważ jedną rzecz, drogi zawsze będą rozkopane i na nowo naprawiane. Nie ma co liczyć, że jakąś drogą przejedziesz od tak, nie napotykając na kolejne remonty, mamy tego dokonały przykład patrząc się na A4. Taki urok transportu kołowego. Więc do 1,5h to chyba w nocy jak jest pusto. Ja jednak jestem za lotniskiem i za transportem lotniczym.
Kielce - tu jest moje miejsce, tu jest mój dom.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 stycznia 2008, o 22:50

Pozwolę sobie na pewną dygresję. Pamiętam jak jeszcze byłem w gimnazjum. Grudzień 2002 roku, początek działalności Galerii Echo i delikatnie mówiąc wszędobylska w Kielcach "podnieta" tym faktem. Pewnego dnia na lekcji angielskiego zawiązała się rozmowa z moim nauczycielem (przy okazji pozdrawiam, miły gość) na temat Kinoplexu (nie wiem czy pamiętacie, jego otwarcie było chyba dwukrotnie odwlekane). Mój nauczyciel powiedział wtedy pamiętne słowa: "Inwestor podobno się wycofał. W takich miastach jak Kielce tak wielkie kino się nie zwróci. Nie marzcie o tym, że coś takiego u nas przez najbliższe lata powstanie bo jak na razie takie obiekty są tylko w Warszawie, Trójmieście, Krakowie i innych dużych miastach. Tam możecie sobie do multipleksu pojechać, u nas wystarczy Moskwa i Romantica." Co wyszło z jego czarnej przepowiedni wszyscy wiemy. Morał pozostawię do Waszej wolnej interpretacji.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Limp

Post autor: Limp » 8 stycznia 2008, o 23:03

Twój nauczyciel powiedział tylko prawdę bardzo dobitnie i mądrze. Można tylko powzdychać nad tym faktem...
Limp

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 9 stycznia 2008, o 00:15

MeehoweCK pisze: (...) W takich miastach jak Kielce tak wielkie kino się nie zwróci. (...)
Limp pisze:Twój nauczyciel powiedział tylko prawdę bardzo dobitnie i mądrze. Można tylko powzdychać nad tym faktem...
Tymczasem wraz z powstawaniem kolejnych Galerii Rozrywkowo-Handlowych w Kielcach możemy mieć sytuację obecności na rynku 3 multipleksów (Kinoplex, który po połączeniu się z Heliosem ma teraz naprawdę silne zaplecze; prawdopodobnie Cinema City, które powstaje we wszystkich Plazach w Polsce i nieznany jeszcze operator sal kinowych w Galerii IX Wieków). Nic w tym w sumie dziwnego albowiem wyniki kieleckiego Kinoplexu są naprawdę porządne a w "branży kinowej" panuje przekonanie, że teraz, po odpowiednim nasyceniu rynków największych polskich miast przyszła kolej na mniejsze ośrodki miejskie w Polsce. I to właśnie w miastach o wielkości zbliżonej do Kielc (lub mniejszych) zacznie się inwestowanie.
Poparte jest to planami polskich potentatów:
Multikino realizuje w tej chwili swoje projekty w Gliwicach, Lublinie czy Sopocie; Cinema City m.in. w Płocku, Rzeszowie i Bielsku Białej (i bynajmniej nie są to mini multipleksy z 3-4 salami tylko obiekty o 8-10 salach).

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 stycznia 2008, o 00:36

Gandalf, sorry przyjacielu, ale ja chciałem podać tylko taki niezobowiązujący przykład :wink: A Wy tu od razu rozmowę o kinach w temacie lotniska zaczynacie, tak nie można :oops:
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

seba_ck

Post autor: seba_ck » 9 stycznia 2008, o 02:44

Gmina Sobków i Pierzchnica zaangażowane budowę lotniska

Kolejne gminy będą zaangażowane w projekt budowy lotniska w Obicach. Chodzi o Sobków i Pierzchnicę. Z analiz wynika, że na terenach tych gmin nie powinny powstawać bardzo wysokie obiekty - mówi Tadeusz Sayor z-ca prezydenta Kielc. Andrzej Łopaciński wójt gminy Pierzchnica zapowiada, że już na najbliższej sesji wystąpi z projektem dotyczącym zmian w studium zagospodarowania gminy. To pociągnie za sobą zmiany w planach zagospodarowania. Wstępną zgodę na takie zmiany wyraził już także wójt gminy Sobków Tadeusz Domińczak. Popiera on projekt budowy lotniska w Obicach. W projekt budowy lotniska, obok Kielc są zaangażowane już gminy Morawica, Chmielnik i Kije.

2008-01-08 15:41:11
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/index.php?bL ... &id_k=9570
Zmieniaj świat na taki, jaki sobie wymarzyłeś.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 9 stycznia 2008, o 10:40

lekomin pisze:W Balicach byłem w piątek. Wczoraj i dziś byłem w Wawce. Zaufaj mi, że E7 mam dość dobrze opanowaną :)
Jeśli będzie dwupasmówka, do Okęcia dojeżdzasz w 1,5h. Śmiem twierdzić, że lot z odprawą do Wawki będzie trwał około 1,5h.. A powrotny dłużej, bo przy dzisiejszym stanie Okęcia, to jak nie jesteś 1,5h przed wylotem na lotnisku, możesz srogo się zawieść ;) I żebyśmy się dobrze rozumieli, terminal 2 niczego nie naprawi, bo na dzień dobry będzie zapchany.
A po co latać z Kielc do Warszawy? Chyba nie po to nam lotnisko, żeby latac do Warszawy czy Krakowa, a do Szczecina, Gdańska tak. Poza tym budowa lotniska nie ma sensu, jeżeli nie będzie z niego bezpośrednich połączeń z większymi miastami choćby w Europie.
Jeżpir

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 9 stycznia 2008, o 10:43

Patrząc na to jak likwidowane są połączenia z Łodzi, to sądzę, że u nas byłoby z tym jeszcze gorzej.

lekomin

Post autor: lekomin » 9 stycznia 2008, o 11:12

Nie będzie bezpośrednich połączeń, bo linie lotnicze idą w kierunku hub'ów. Dla nas hubem będzie Wawka lub Kraków.

ODPOWIEDZ