Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Mamy do czynienia z kompletnie nowym projektem, realizowanym (zdaje się) przez inny zespół projektowy. Ze starych koncepcji nie zostało więc nic (przynajmniej jeśli chodzi o wyglad zewnętrzny). Jeśli dobrze liczę to jest to juz trzecia koncepcja ... i przyjęta w niej stylistyka jest zasadniczo odmienna od wcześniejszych. W każdym razie nie wydaje mi się żeby chodziło o cięcie kosztów - raczej o odmienną wizję projektanta.
Tak jak napisalem projektuje nowa firma.Charon pisze:W każdym razie nie wydaje mi się żeby chodziło o cięcie kosztów - raczej o odmienną wizję projektanta.
Ostatnio zmieniony 14 lipca 2007, o 16:15 przez Autor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przesadzajmy z tym 'czarnowidztwem'. Koncepcja to tylko koncepcja ... wiele się moze zmienić. To, że zaproponowana stylistyka operuje innymi środkami wyrazu niż szkło i aluminium nie jest równoznaczne z tym, że będzie zła ... mnie się nie spodobało, ale też nie uważam się za 'reprezentatywną próbkę społeczeństwa' ... poczekajmy.
Powiem Wam, że to przedłuża się, przedłuża a jak patrzę na projekty (już w większości realizowane) w innych miastach, to nasz obiekt (którego jeszcze nie ma) robi się coraz uboższy i mniejszy. Mówię tu o obiektach powstających w innych miastach o podobnej a nawet mniejszej wielkości. Albo inaczej- w ogóle sie nie wyróżnia.
np. Lubin (miasto mniejsze)- Galeria Cuprum 70 000 mkw. http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 356&page=4
Płock (mniejsze) - Galeria Wisła 54 000 mkw. http://www.muratorplus.pl/inwestycje/no ... _28423.htm
Jelenia Góra - 35 000 mkw. (mniejsza ale o ile mniejsze miasto)
http://www.muratorplus.pl/inwestycje/in ... _28619.htm
Zielona Góra - 48 000 mkw.
http://www.parkridgeholdings.com/project.php?project=53
Więjsze obiekty od planowanego w CK powstać mają też m.in. w Częstochowie, Opolu, Lublinie, nie wspominam nawet o większych miastach (bo nie ma się co porównywać).
Także- super, że coś u nas zbudują (miałem nadzieje, ze szybciej to wszystko się potoczy), ale "piejemy" w sumie nad czymś co niczym nie wyróżnia sie w skali kraju a nie wiem czy w momencie oddawania do użytku nie będzie na tle podobnych obiektów mniej atrakcyjne.
Na pewno jest rynek i zainteresowanie ze strony inwestorów, ale pamiętajmy, że ta galeria, modernizacja dworca, modernizacja gal. Echo i większy obiekt typu "galeria handlowa" może już w ck długie lata nie powstać. Czy więc nie zachwycamy się zbyt tym co nam się proponuje ?
Ktoś powie- nie jest w CK potrzebne nic większego, bardziej rozbudowanego z większą ilością udziwnień, powierzchni, architektury, oferty, ale skoro więcej oferuje się w innych miastach, nawet mniejszych (i wcale nie bogatszych) to czy na pewno?
P.S. Żeby nie było, jestem jak najbardziej za jak najszybszym startem budowy.
np. Lubin (miasto mniejsze)- Galeria Cuprum 70 000 mkw. http://www.skyscrapercity.com/showthrea ... 356&page=4
Płock (mniejsze) - Galeria Wisła 54 000 mkw. http://www.muratorplus.pl/inwestycje/no ... _28423.htm
Jelenia Góra - 35 000 mkw. (mniejsza ale o ile mniejsze miasto)
http://www.muratorplus.pl/inwestycje/in ... _28619.htm
Zielona Góra - 48 000 mkw.
http://www.parkridgeholdings.com/project.php?project=53
Więjsze obiekty od planowanego w CK powstać mają też m.in. w Częstochowie, Opolu, Lublinie, nie wspominam nawet o większych miastach (bo nie ma się co porównywać).
Także- super, że coś u nas zbudują (miałem nadzieje, ze szybciej to wszystko się potoczy), ale "piejemy" w sumie nad czymś co niczym nie wyróżnia sie w skali kraju a nie wiem czy w momencie oddawania do użytku nie będzie na tle podobnych obiektów mniej atrakcyjne.
Na pewno jest rynek i zainteresowanie ze strony inwestorów, ale pamiętajmy, że ta galeria, modernizacja dworca, modernizacja gal. Echo i większy obiekt typu "galeria handlowa" może już w ck długie lata nie powstać. Czy więc nie zachwycamy się zbyt tym co nam się proponuje ?
Ktoś powie- nie jest w CK potrzebne nic większego, bardziej rozbudowanego z większą ilością udziwnień, powierzchni, architektury, oferty, ale skoro więcej oferuje się w innych miastach, nawet mniejszych (i wcale nie bogatszych) to czy na pewno?
P.S. Żeby nie było, jestem jak najbardziej za jak najszybszym startem budowy.
---- > Civitas Kielcensis < ----
Przestańcie się wreszcie nabierać, na PRowe "koncepcje". Nikt nie zbuduje takiej galerii jak na rysunku tutaj przedstawionym, bo sama fasada wejściowa będzie kosztowała kilka milionów złotych. Spójrzcie sobie po galeriach w Polsce i znajdzcie coś podobnego (Arkadię i Złote Tarasy wyłączając)/
Oczywiście, można zbudować galerię w cenie 4000 za m2, ale ile wtedy będzie wynosił koszt wynajmu? Czy znajdzie się ktoś, chcący za takie pieniądze wynająć powierzchnię?
Rozbudowa Echa oznacza większą konkurencję a więc i niższe stawki wynajmu. A budżet musi się zamknać.. Skończy się na jednopiętrowej fasadzie sa 100k i okładzinach z Reynobondu jak dobrze pójdzie
Nie pamiętam, ale z kimś się zakładałem co do tej galerii? Muszę poszukać, bo ktoś mi jest winny wino
Oczywiście, można zbudować galerię w cenie 4000 za m2, ale ile wtedy będzie wynosił koszt wynajmu? Czy znajdzie się ktoś, chcący za takie pieniądze wynająć powierzchnię?
Rozbudowa Echa oznacza większą konkurencję a więc i niższe stawki wynajmu. A budżet musi się zamknać.. Skończy się na jednopiętrowej fasadzie sa 100k i okładzinach z Reynobondu jak dobrze pójdzie
Nie pamiętam, ale z kimś się zakładałem co do tej galerii? Muszę poszukać, bo ktoś mi jest winny wino
-
msz1
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Zakładałeś się chyba o 20 piętrowy apartamentowiec.lekomin pisze:Przestańcie się wreszcie nabierać, na PRowe "koncepcje". Nikt nie zbuduje takiej galerii jak na rysunku tutaj przedstawionym, bo sama fasada wejściowa będzie kosztowała kilka milionów złotych. Spójrzcie sobie po galeriach w Polsce i znajdzcie coś podobnego (Arkadię i Złote Tarasy wyłączając)/
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ja nie wiem czy to znowu jest aż tak bardzo drogo. Galerie handlowe są z reguły obiektami bardzo drogimi. Na przykład (co by nie mówić - niewielka) Galeria ECHO kosztowała z tego co pamiętam chyba 20 mln euro, a więc dla porównania prawie dwa razy więcej niż nasz stadion - i to wtedy, gdy wszystko jeszcze było tańsze.lekomin pisze:(...)Nikt nie zbuduje takiej galerii jak na rysunku tutaj przedstawionym, bo sama fasada wejściowa będzie kosztowała kilka milionów złotych.(...)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji
Dlaczego zawsze jest tak, że kolejne wizje architektów są "skromniejsze"?
Mnie chodzi o koszt budowy 1m2 powierzchni wynajmowalnej. Wizje architektów wpływają bezpośrednio na koszt budowy a inwestor ma budżet.. więc w pewnym momencie jest pytanie, czy budujemy wiszące ogrody Semiramidy, czy budynek, który ma przynosić zyski.
I inwestor na tej galerii i Echo na swojej galerii muszą brać pod uwagę zwiększoną konkurencję i w perspektywie presję na obniżkę kosztów wynajmu powierzchni. Teraz są tłuste lata, gospodarka pędzi, ale przyjcie kolejny cykl koniunkturalny za 2-3 lata i tak wesoło już nie będzie. Szczyt koniunktury mieliśmy w I kw tego roku..
Więc jak widzę "koncepcję" architektoniczną z wyrąbistymi fasadami i nagle przychodzi info, że coś będzie zmieniane, to ja jestem pewny, że wylecą najbardziej kosztogenne elementy: w tym np. te fasady wejściowe.
Mnie chodzi o koszt budowy 1m2 powierzchni wynajmowalnej. Wizje architektów wpływają bezpośrednio na koszt budowy a inwestor ma budżet.. więc w pewnym momencie jest pytanie, czy budujemy wiszące ogrody Semiramidy, czy budynek, który ma przynosić zyski.
I inwestor na tej galerii i Echo na swojej galerii muszą brać pod uwagę zwiększoną konkurencję i w perspektywie presję na obniżkę kosztów wynajmu powierzchni. Teraz są tłuste lata, gospodarka pędzi, ale przyjcie kolejny cykl koniunkturalny za 2-3 lata i tak wesoło już nie będzie. Szczyt koniunktury mieliśmy w I kw tego roku..
Więc jak widzę "koncepcję" architektoniczną z wyrąbistymi fasadami i nagle przychodzi info, że coś będzie zmieniane, to ja jestem pewny, że wylecą najbardziej kosztogenne elementy: w tym np. te fasady wejściowe.
Sek w tym, ze tutaj koncepcja zmienia sie calkowicie, a nie wylatuja kosztogenne elementylekomin pisze:Więc jak widzę "koncepcję" architektoniczną z wyrąbistymi fasadami i nagle przychodzi info, że coś będzie zmieniane, to ja jestem pewny, że wylecą najbardziej kosztogenne elementy: w tym np. te fasady wejściowe.