Becher - Platinum, Al. IX Wieków Kielc/ul. Cicha

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 22 lutego 2007, o 11:26

Na wizualizacji budynek jest czterokondygnacyjny (parter i trzy piętra), cofnięta jest kondygnacja piąta, która nie ma wielkiego wpływu na wygląd obiektu (może jej nie być jeśli zapisy planu nie pozwolą na taka wysokość elewacji). Sam plan zagospodarowania jest jeszcze nieuchwalony, ale faktycznie pojawił się w nim zapis o konieczności uzgadniania nowych budynków z Konserwatorem Zabytków - a ten takich dachów nie uznaje (nazywa je dachami schodkowymi).
Co do tego czy wygrał lepszy czy gorszy projekt to czas spokaże (myślę że zarówno developer jak i konkurencyjni projektanci czytaja forum więc mogą nam uchylić rąbka tajemnicy i zaprezentować pozostałe koncepcje)

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 22 lutego 2007, o 17:28

Fajny projekt. Jakoś obawiam sie tej Dobrej Formy...
No cóż, zarówno Kamiński&Bojarowicz, jak i Detan (autorzy projektu dla WSEiA, moim zdaniem świetnego) mają swój styl, to co proponują najczęściej ma charakter, podnosi poprzeczke do góry.
Ale kieleccy inwestorzy nie przepadają za tym, co wykracza poza banał... :?
Kurcze, IX Wieków powinna stać się salonem nowej architektury - jaka inna ulica sie do tego nadaje lepiej :?: Nie marnujmy szansy :!:
Stop dla następnych Citi Parków i La Marów:!: (mam nadzieję, ze kiedyś przerobią elewację tego Citi Dziadostwa)

Nowy

Post autor: Nowy » 22 lutego 2007, o 21:54

hi hi hi zanosi sie na to ze bedzie jak z ministrami w IVRP jak odchodza i juz ich nie będzie to okazuje sie że byli najlepszymi ministrami w Polsce :lol: :lol: :lol:
pytanie tylko czy wszyscy juz sie odpowiednio negatywnie nastawili do tego nieznanego jeszcze :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 23 lutego 2007, o 11:03

Nowy pisze:hi hi hi zanosi sie na to ze bedzie jak z ministrami w IVRP jak odchodza i juz ich nie będzie to okazuje sie że byli najlepszymi ministrami w Polsce :lol: :lol: :lol:
pytanie tylko czy wszyscy juz sie odpowiednio negatywnie nastawili do tego nieznanego jeszcze :lol: :lol: :lol:
Po prostu Dobra Forma jeszcze niczym sie szczególnym nie wykazała (a K&B i Detan tak). Ale mam nadzieję na pozytywne rozczarowanie :)

Awatar użytkownika
Charon

Post autor: Charon » 24 lutego 2007, o 01:29

Nie wydaje mi się żeby K&B gdziekolwiek się wybierali jak sugeruje 'Nowy', a Dobrej Formie i Becherom trzeba życzyć dobrego projektu - wszak jeszcze niczego (złego czy dobrego) w temacie Cichej nie pokazali, więc do czasu aż się nie ujawnią z koncepcją dyskusja jest bezprzedmiotowa (może poza faktem, że niektóre opinie na tym forum mogą ich zdopingować do większego wysiłku niz przy wcześniejszych realizacjach).

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 24 lutego 2007, o 10:28

Jeśli to czytają... :roll:

kamil olak

Post autor: kamil olak » 27 marca 2007, o 13:52

"Od lat nieremontowane kamienice przy ulicy Silnicznej i Cichej w Kielcach przestaną szpecić wygląd miasta. U zbiegu Alei IX Wieków i Ulicy Cichej powstanie sześciokondygnacyjny budynek, który zasłoni niszczejące zabudowania. Zdaniem inwestora Mirosława Głowackiego ta inwestycja zmieni oblicze tej części miasta. " Tam tych budynków buduje się w sumie kilka i powoli centrum Kielc nabierze ładnego charakteru. Obecnie z tyłu strasza ruiny, które my przykryjemy. Na pewno widok będzie zdecydowanie lepszy niż obecnie. Budynek będzie nietypowy, ale nowoczesny- takiego obiektu w Kielcach do tej pory nie było"- dodał Głowacki.

W części parterowej wygospodarowanych zostanie siedem lokali użytkowych, zaś na pozostałych czterech kondygnacjach zlokalizowane będą lokale biurowe Budynek będzie wyposażony w windę. Realizacja inwestycja rozpocznie się jeszcze w tym roku.

Kamil Olak- Radio Kielce"

ZDJECIA:

http://www.radio.kielce.pl/index.php?go=3&id_k=2913

Oskar
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Oskar » 27 marca 2007, o 14:43

kamil olak pisze:(...) sześciokondygnacyjny budynek (...)

W części parterowej (...) zaś na pozostałych czterech kondygnacjach
Prosiłbym o jakieś wyjaśnienie lub sprostowanie. Na ogół nie czepiam się takich rzeczy, ale jakiś dziwny mam dzień i zaczyna mnie drażnić to, że nie może się określić człowiek z poważnej firmy i wprowadza ludzi w błąd.

kamil olak

Post autor: kamil olak » 27 marca 2007, o 14:57

małe niedopatrzenie :D każdemu sie zdarza :) spiesze z wyjaśnieniami: w budynku będa "dwa partery" od strony ulicy Cichej bo tam jest spadek terenu, ale niewidoczne od alei 9 wiekow- no tak mi wyjasnil inwestor...

seba_ck

Post autor: seba_ck » 27 marca 2007, o 15:06

Projekt jest kapitalny. Zdecydownie lepszy od wcześniejszego ukazanego na stronach poprzednich. Te tereny zasługują na taką właśnie architekturę. To postawi poprzeczkę wysoko kolejnym inwestorom.

Boss

Post autor: Boss » 27 marca 2007, o 15:30

na wizualizacji wygląda świetnie. zobaczymy jak będzie wyglądał po zakończeniu realizacji(o ile projekt sie nie zmieni) bo juz nie jeden obiekt rozczarował po zakończeniu budowy.
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
tricky
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tricky » 27 marca 2007, o 17:22

projekt naprawde fajny,oby zostal zrealizowany w niezmienionej formie :roll:

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 27 marca 2007, o 19:24

kamil olak pisze:małe niedopatrzenie :D każdemu sie zdarza :) spiesze z wyjaśnieniami: w budynku będa "dwa partery" od strony ulicy Cichej bo tam jest spadek terenu, ale niewidoczne od alei 9 wiekow- no tak mi wyjasnil inwestor...
Właśnie czegoś takiego dopatrzyłem się na wizualizacjach, ale i tak dzięki za wyjaśnienie. Chociaż szczerze mówiąc nie zmienia to faktu, że jest to manipulacja słowami i faktami, co wprowadza w błąd potencjalnych odbiorców.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 27 marca 2007, o 20:48

Projekt genialny :D Dużo lepszy od poprzedniego (a już się martwiliśmy :D ). Oby tylko ukończony budynek nie różnił się zbytnio od projektu...

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 28 marca 2007, o 07:41

Podoba mi się. Oby tylko (odpukać!) nie skończyło się jak z CityParkiem, gdzie wizualki były powalające, a efekt końcowy już jakby mniej... :?

ODPOWIEDZ