Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 12 lutego 2007, o 16:30

Adams931 pisze:wszystko super,ale...
Powierzchnia Galerii ECHO: 53 000m2
Powieszchnia Galerii IX Wieków:64 176 m2
10000m2 to niestety nie dużo, mega wielkiej galeriii tu nie widzę :( :(
Tylko wydaje mi sie ze w powierzchnie GE wliczony jest tez hipermarket, a w nowej galerii takowego nie bedzie, a nikt chyba nie mowil o mega wielkiej galerii.

seba_ck
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: seba_ck » 12 lutego 2007, o 16:53

Wielkość nie ma większego znaczenia. Jak na Kielce moim zdaniem jest w sam raz. Grunt aby była ciekawa i zawierała fajne sklepy, których nie ma jeszcze na naszym kieleckim rynku. Z tego co czytam, to właśnie zmierza w tym kierunku.

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 12 lutego 2007, o 17:12

Świetna wiadomość (i jaka nieoczekiwana ;))! Wizualizacje mogą się pewnie jeszcze różnić ale jeśli tylko nie zamienią szkła na tynk to będzie super :) Co do powierzchni pod wynajem to nie przesadzajmy - 27 290 m2 to więcej niż 25 900 Galerii Echo przede wszystkim z tego względu że lwią część zajmuje tam tesco (wie ktoś ile?). Trzymajmy kciuki teraz za szybka realizację..

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 lutego 2007, o 17:18

maciej pisze:Świetna wiadomość (i jaka nieoczekiwana ;))! Wizualizacje mogą się pewnie jeszcze różnić ale jeśli tylko nie zamienią szkła na tynk to będzie super :) Co do powierzchni pod wynajem to nie przesadzajmy - 27 290 m2 to więcej niż 25 900 Galerii Echo przede wszystkim z tego względu że lwią część zajmuje tam tesco (wie ktoś ile?). Trzymajmy kciuki teraz za szybka realizację..
Jeśli Galeria ECHO ma 25 900, to myślę, że Tesco ma z tego jakieś 8-9 tys.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

strzalka

Post autor: strzalka » 12 lutego 2007, o 17:21

Tak. Najwazniejsza jest jakosc, zatem w tym wypadku, dbalosc o wykonanie projektu, rodzaj materialow, wkomponowanie w otoczenie. Z projektu mozna sadzic, ze te priorytety zostana zachowane. Dla nas klientow bardzo wazne jest kto bedzie sie do nas lasil zza sklepowych szyb, jakich marek beda restauracje, kawiarnie, puby.

Najwazniejsze jest jednak to czy wymieniany juz Piotr i Pawel do Kielc zawita. Kto sklep zna ten wie, ze jest to nie tylko marka i jakosc produktow pozostawiajaca konkurencje dalekooo w tyle, produkty z calego swiata i aranzacja wnetrza na najwyzszym poziomie, ale i pewien klimat, ktory udziela sie calej galerii.

Jesli mielibysmy Piotra i Pawla oraz Zare, to mamy Galerie... chyba sie rozpedzilem. :oops:

Czekajmy na dalsze info.

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 12 lutego 2007, o 17:32

Tak, masz rację MeehoweCK, na stronie tesco jest informacja o 8 tys. m2 w GE. Ale z drugiej strony delikatesy też muszą zająć z 4 tys. m2 czyli porównując na same sklepy/usługi w GE wychodzi 17900, natomiast w GIX 23290, co daje 5390 m2 przewagi GIX nad GE ;)

A jeśli pamiętacie o w planach rozbudowy GE jest mowa właśnie o 5 tys m2 :)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 12 lutego 2007, o 18:23

No lepszej wiadomości w tym beznadziejnym dzisiejszym dniu chyba nie mogłem usłyszeć :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 12 lutego 2007, o 18:24

Podoba mi się :D

kamil olak

:)

Post autor: kamil olak » 12 lutego 2007, o 19:11

Ha! No ja myśle że się podoba:) Tylko ci p.. radni teraz wszystko w ich rękach...

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 12 lutego 2007, o 19:12

Kamil, a masz może informacje jaki jest ich stosunek do tej galerii?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

seba_ck

Post autor: seba_ck » 12 lutego 2007, o 19:14

strzalka pisze: Dla nas klientow bardzo wazne jest kto bedzie sie do nas lasil zza sklepowych szyb, jakich marek beda restauracje, kawiarnie,puby.
Z Muratorplus.pl:
,,(...) Przedstawiciel inwestora podkreśla, że celem inwestycji jest stworzenie obiektu dla firm, które w Kielcach jeszcze nie mają swoich salonów.''

Cały artykuł :arrow: http://www.muratorplus.pl/17140_27843.htm

P.S. To bardzo dobra wiadomość.

kamil olak

:)

Post autor: kamil olak » 12 lutego 2007, o 19:19

jasne że mam... artur mi mówił, że radni nawet nei iwedza co to ma być dlatego ważna jest prezentacja o któtej mówił mi w wywiadzie miklaszewski... problem w tym, że prezentacja nie odbędzie sie na sesji RM tylko na posiedzeniu komisji gospodarki komunalnej biuro RM nie wydalo zgody na "wtargniecie" na sesje;/ nieoficjalnie /:)/ powiem Ci ze najwazniejsze jest, ze miejscy architekci są <za> a to juz niewatpliwie duży plus...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 lutego 2007, o 19:39

ALe MZD juz sie wypowiedzialo podobno negatywnie i w tym momencie mamy doskonale zestawienie jak to w Kielcach milo robic interesy:

- Echo Investment przy PŚ musialo zamontowac tylko swiatla
- w przypadku tej galerii MZD uznal, ze to bedzie koszmarne dla ruchu... przy czym teraz trzypasmowa ulica Warszawska jest pusta... a inwestor chce jeszcze wybudowac pasy zjazdowe do galerii.

Galeria nie bedzie mala. Sklep delikatesowy bedzie zajmowal zapewne nie wiecej niz 3 000 m2, a poza tym wazna jest tu jakosc i to, ze wreszcie powstanie w Kielcach miejsce, ktore na miano galerii zasluguje. Ilosc sklepow bedzie zalezala od tego, jak duze powierzchnie zostana wynajete przez sklepy sieciowe. Teraz rozpoczenie sie walka o sklepy sieciowe miedzy Galeria IX Wiekow, a Galeria Echo, gdyz H&M czy Zara powstana tylko w jednym obiekcie. Istotnie Echo moze starac sie blokowac przygotowania do tej inwestycji, bo ten, kto zacznie pierwszy budowac, ten ma w reku ww sklepy.

maark

Post autor: maark » 12 lutego 2007, o 19:59

Super wiadomość !!!

Obrazek

Wizualizacja jak dla mnie prezentuje się bardzo dobrze. I jeżeli tak miałaby wyglądać ta galeria to już nie mogę doczekać się jej powstania.

voodoo

Post autor: voodoo » 12 lutego 2007, o 20:09

Obrazek
Nowa galeria handlowa przy ul. Warszawskiej

- Nowy wygląd galerii to efekt dyskusji z miejskimi urbanistami i prezydentem, którzy sugerowali, że obiekt powinien lepiej pasować do okolicznej zabudowy. Poprzednia propozycja mogła być zbyt nowatorska - tłumaczy Piotr Miklaszewski, przedstawiciel firmy Church Land Development, która chce wybudować trzypoziomową galerię przy ulicy Warszawskiej.

Podkreśla, że to autorski projekt poznańskiej pracowni architektonicznej Litoborski&Marciniak. - Projektanci nie chcieli kopiować innych rozwiązań. W efekcie powstała ciekawa i oryginalna budowla, która najwyżej sposobem wkomponowania w przestrzeń nawiązuje do Galerii Krakowskiej - zdradza Miklaszewski.

Grunt pod inwestycję wydzierżawiono od Stowarzyszenia Wzajemnej Pomocy Kapłanów Diecezji Kieleckiej na 90 lat.

Kiedy ruszy budowa, na razie nie wiadomo, chociaż inwestor planuje na koniec 2008 roku. Będzie to jednak trudne, bo nie ma planów zagospodarowania przestrzennego, a decyzję w tej sprawie podejmują radni. Nieoficjalnie wiadomo, że miejscy urbaniści już pracują nad odpowiednią uchwałą w tej sprawie. Radni mogliby się zająć jej głosowaniem już w marcu. Inwestor kilka dni temu wystąpił o umożliwianie prezentacji przyszłego obiektu na sesji rady miejskiej lub posiedzeniu komisji gospodarki komunalnej. - Chcemy, żeby radni i mieszkańcy wiedzieli, jak ma wyglądać nowy obiekt i co w nim będzie, bo dzięki temu można uniknąć wielu nieporozumień. Z doświadczenia wiem, że taka przejrzystość może bardzo pomóc - wyjaśnia Miklaszewski.

W nowym obiekcie o powierzchni około 30 tys. m kw. ma być m.in. multikino, kilkadziesiąt sklepów, delikatesy, restauracje i bary. Nie zabraknie również wielopoziomowego parkingu na około tysiąc samochodów. - Na pewno nie będzie tam hipermarketu. Takiej propozycji zresztą nigdy nie było - podkreśla Miklaszewski.

Dla "Gazety":
Krzysztof Słoń
przewodniczący Rady Miejskiej w Kielcach

Moim zdaniem żadnego inwestora nie można lekceważyć i zgodzimy się na prezentację planowanego obiektu jeszcze przed podjęciem decyzji w sprawie uchwały o sporządzeniu planu zagospodarowania przestrzennego. Nastąpi to jednak raczej podczas posiedzenia komisji gospodarki komunalnej, bo to właściwe miejsce do takich dyskusji. Przypominam, że takiemu posiedzeniu mogą się przysłuchiwać wszyscy chętni i wiele osób już korzysta z tego prawa. Na pewno prezentacja obiektu może pomóc w podjęciu decyzji, bo na przykład ja osobiście nie wiem, co sądzić na ten temat. Możemy się jednak spodziewać gorących emocji. Liczę jednak na to, że to tylko dodatkowo wpłynie na podjęcie jak najlepszej decyzji.

ODPOWIEDZ