Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
grzebo
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Pomysł rzeczywiście ciekawy, ale student chyba o Mediolanie tylko czytał w książce (i to takiej bez obrazków). Natomiast to, co zaproponował jest już na świecie szeroko stosowane - w Azji południowo-wschodniej. Oto przykład takiego zadaszenia z Kuala Lumpur: https://ssl.panoramio.com/photo/57942634
U nas by wyszło zdecydowanie bliżej Kuala Lumpur niż Mediolanu. Zresztą w Kielcach Lumpior już jest, jeszcze trzeba tylko znaleźć Koalę i będzie akurat.
U nas by wyszło zdecydowanie bliżej Kuala Lumpur niż Mediolanu. Zresztą w Kielcach Lumpior już jest, jeszcze trzeba tylko znaleźć Koalę i będzie akurat.
-
lukaszek92
- Kontakt:
- Tomasso
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Niech się ten studencina palnie w głowę z tymi pomysłami - w Mediolanie czy jak widziałem w Brukseli są takie zadaszone pasaże, ale to są odrębne kompleksy o jednakowej wysokości dachów i wtedy to ma sens. Coś takiego ewentualnie widzę w powstającym niedługo kompleksie przy Piotrkowskiej. Kamieniczki ze sklepami po bokach a w ciągu brukowanej uliczki zadaszone miejsce na stoliki i ogródki piwne. Może niech ten wizjoner zaprojektuje od razu kopułę nad całym śródmieściem z szybkami w pasiaki świętokrzyskie 
A tu pasaż z Brukseli - sorry za jakość, robione z ręki:

A tu pasaż z Brukseli - sorry za jakość, robione z ręki:

- bender
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Boże drogi...Echo drąży temat :/
Wrzawa wokół dachu nad Sienkiewką. Co na to władza?
Poprezentacji pomysłu na zadaszenie głównej ulicy Kielc rozgorzała zażarta dyskusja. Głos zabrały też władze miasta, konserwator zabytków i miejski architekt.
Jest wiele głosów krytycznych, ale są też za. Kto ma rację?
I czy pomysł w ogóle ma szansę na realizację? Zapytaliśmy decydentów.
- Trzeba przede wszystkim zapytać o opinię konserwatora zabytków, czy ten pomysł jest możliwy do zaakceptowania. Ja ze swej strony jestem otwarty na wszelkie inicjatywy, mające na celu upiększenie miasta, poprawienie jego estetyki. Pomysł należy jednak wnikliwie rozważyć. Może ta forma zadaszenia nie jest najlepszym pomysłem, ale warto się nad samą ideą zastanowić. Ważne są też pieniądze i sposób ich pozyskania, bo kosztować by to mogło niemało – zastanawiał się prezydent Kielc Wojciech Lubawski.
Janusz Cedro, wojewódzki konserwator zabytków: - Znane są całe szeregi takich rozwiązań, stosowanych na świecie pod koniec XIX wieku. Zadaszenie najbardziej zabytkowych frag-entów europejskich miast miało na celu ich ochronę, zbudowanie komfortowej przestrzeni. Czystej, zadbanej, estetycznej. Ale kielecka ulica Sienkiewicza jest zwykłym deptakiem i nikogo nie będzie stać na jego zadaszenie, bo na tym fragmencie nie funkcjonuje tak bogaty zespół budynków, żeby podołał tym kosztom.
Artur Hajdorowicz, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego w Urzędzie Mista kielce: - Lubię szalone pomysły i w żadnym razie ich nie potępiam. Rozważania wirtualne, teoretyczne są jak najbardziej potrzebne. Potraktowałem ten pomysł jako krainę fantazji, a nie pomysł realizacyjny. Taka idea pojawiła się już na w Kielcach na początku lat 90 ubiegłego wieku, ale nie zdobyła zainteresowania. W przypadku tego pomysłu trzeba jednak zadać sobie pytanie, jakie byłyby z tego, oprócz tego, że deszcz nie będzie kapał mieszkańcom Kielc za kołnierz, korzyści i czy taka ingerencja w zabytkową przestrzeń ulicy jest możliwa. Na świecie istnieją podobne rozwiązania, ale w tym przypadku pomysł nie ma czym się bronić. Zaprezentowana forma zadaszenia, jej design, nie są porywające i moim zdaniem, nie do przyjęcia.
Chociaż pomysł ma raczej niewielkie szanse na powodzenie, ważne że rodzą się takie inicjatywy i są ludzie, którym dobro miasta leży na sercu.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Wygląda na to, że mój informator miał złe informacje w sprawie pizzerii 
http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... ym-miescie
Echo Dnia pisze:Francuz otwiera w Kielcach kawiarnię jakiej nie ma w całym mieście!
Lokal po Pizzy Hut przy ulicy Sienkiewicza w Kielcach ma nowego gospodarza.
To Francuz, którzy szykuje się do otwarcia kawiarni nawiązującej stylem do przedwojennego charakteru budynku, w którym mieścił się słynny hotel Wersal, mieściła się w nim na parterze słynna kawiarnia, która działała w latach 1913-1940.
Nowy najemca pochodzi z Francji, od kilku lat mieszka w Kielcach. – To bardzo skromny i dyskretny człowiek, mnie także prosił o utrzymanie w tajemnicy jego planów. Mogę powiedzieć tyle, że takiego lokalu w Kielcach jeszcze nie ma. To nie będzie restauracja, ale raczej kawiarnia, z ciastkarnią i wyborem francuskich słodkości, lodziarnią i herbaciarnią. Będą też serwowane drobne posiłki. Charakter lokalu będzie się zmieniał zależnie od pory dnia. W menu pojawią się elementy francuskie. Wystrój będzie nawiązywał do przedwojennych Kielc – informuje jeden ze współwłaścicieli kamienicy, Michał Król.
Remont lokalu idzie pełną parą, ale wolnej niż chciałby nowy gospodarz. Otwarcie planowano na wrzesień, ale nie uda się dotrzymać terminu. – Opóźnia się dostawa wyposażenia. Szykujemy się do otwarcia w listopadzie – dodaje.
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Można by przypomnieć władzom Kielc o konieczności oznaczenia historycznego środka Kielc na Sienkiewicza, pomiędzy Małą a Dużą. Chyba, ze to ten kamień bliżej Małej, ale on chyba nie jest oznaczony, że "to jest środek Kielc" , "kamień milowy". itp.
Wiek ktoś czy jest taka informacja, bo nigdy nie zwróciłem uwagi.
http://www.wici.info/modules.php?name=N ... le&sid=457
A czy znamy geograficzny środek Kielc???
Wiek ktoś czy jest taka informacja, bo nigdy nie zwróciłem uwagi.
http://www.wici.info/modules.php?name=N ... le&sid=457
A czy znamy geograficzny środek Kielc???
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II