Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Anetka_ck

Post autor: Anetka_ck » 21 maja 2012, o 19:35

Byłam, zwiedziłam, wrażenia podobne, co inni forumowicze.
Architektonicznie bardzo ładny obiekt, nie jest to prosta, kwadratowa bryła, jak np Galeria Echo czy G. Krakowska, przez to budynek jest ciekawy i ... przytulny. Jednak na większe zakupy na pewno wybrałabym się do Echo, więcej marek, większy wybór, no i parking darmowy, mimo wszystko.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 21 maja 2012, o 21:05

Moje spostrzeżenia wizualne są pozytywne - przytulny śródmiejski dom towarowy o miękkich kształtach. Szkoda tylko, że zastosowali jako element wystroju słabe drewnopodobne panele. Prawdziwe drewno wyglądałoby nieporównanie lepiej.
Aha - akwarium z rekinem mocno mnie rozczarowało 8) Wyobrażałem sobie coś znacznie większego, a to po prostu zwykłe spore akwarium z mikrorekinkiem... Zajrzałem jeszcze do Empiku i Piotra i Pawła. W Empiku nic ciekawego (mało asortymentu), PiP mnie rozczarował, gdy chciałem kupić jakiś ser niskotłuszczowy. Ekspedientka nie bardzo potrafiła mi pomóc - okazało się w końcu że jest jeden rodzaj (w Tesco jest osobna przegroda, w której jest z siedem gatunków takich serów...). Ale kilka ciekawych produktów kupiłem :)
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 28 maja 2012, o 21:03

Galerię Korona Kielce otwarto, ale prace przy wykończeniu jeszcze potrwają. Oto co jeszcze będą robić

Choć kielecką Galerię Korona otwarto 16 maja, jest jeszcze sporo do zrobienia wokół obiektu oraz w środku centrum handlowego. W porównaniu z pierwotnymi założeniami i wizualizacją, wprowadzono też pewne zmiany.

W ciągu maksymalnie dwóch miesięcy skończona ma być rampa prowadząca do dolnego wejścia do Galerii Korona Kielce od ulicy Warszawskiej. – Cały czas trwają pracę przy tym fragmencie i najpóźniej za dwa miesiące rampa ma być skończona. Ściana przy zejściu będzie wyłożona betonowymi płytami, takimi, jakie zostały użyte na ukończonym już fragmencie – mówi Izabela Ironmonger, menadżer do spraw marketingu Galerii Korona Kielce.

Dodaje również, że po ścianie nie będzie spływać woda, tak jak zaprezentowano w wizualizacji obiektu. – Przyczyną tej zmiany są kwestie techniczne. Z kolei ze względów bezpieczeństwa zapadła decyzja, by zrezygnować z obudowania bambusową konstrukcją znajdującej się w galerii windy panoramicznej. Materiał, który miał być użyty, nie może być wykorzystywany wewnątrz budynku. W tym momencie poszukujemy alternatywy dla tego rozwiązania i szukamy materiału, który będzie spełniał wszystkie normy techniczne i normy bezpieczeństwa – dodaje nasza rozmówczyni.

Nie zakończyły się też jeszcze prace przy fontannie w kształcie jaja przed wejściem do centrum handlowego od strony ulicy Warszawskiej. – Fontanna w najbliższym czasie ma być dokończona – wyjaśnia Izabela Ironmonger.

:arrow: http://www.strefabiznesu.echodnia.eu/ar ... beda-robic

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 30 maja 2012, o 14:56

To jajo jeszcze jakoś mało lustrzane jest, ale tam nie koniec prac. W poniedziałek widziałem już jedną szybę pękniętą w barierce przy windzie (poziom 0), jedne schody nie działały, a na dachu z racji deszczu wszędzie były kałuże wody - nie spływa, nie ma spadków.

Jak kiedyś wspomniałem że otwarcie Multikina wpłynie na konkurencyjność, tak właśnie nie przez przypadek ceny biletów na wtorkowe seanse w Heliosie spadły do 10zł :D
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 30 maja 2012, o 17:08

No to teraz mam nadzieję, że ceny w pozostałe dni spadną do poziomu tych w Heliosach w Radomiu i Rzeszowie [tam też ostatnio zostały otwarte Multikina]

Ceny biletów na seanse 2D:
Helios Kielce - ulgowe: 18/20 (dni powszednie prócz wtorków/weekendy); normalne: 21/23;
Helios Radom - ulgowe: 15/15; normalne: 18/20;
Helios Rzeszów - ulgowe: 15/16; normalne: 19/22;

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 3 czerwca 2012, o 09:52

wczoraj wybrałem się zwiedzać koronę i mam kilka spostrzeżeń:
:arrow: wjazd od polnej jest troszkę stromy i niektórzy mogą mieć problemy z wjazdem (słyszałem od kilku pań które o tym mówiły ze ledwo wjechały na 1 poziom
:arrow: zjazd do polnej jest to zonk ponieważ jak chcę wyjechać polną to znaczy że będę chciał potem pojechać warszawska a tu wyjeżdżając zjazdem do polnej z prawej strony jest znak kierunek jazdy w prawo i podwójna ciągła więc trzeba jechać do radiowej i dopiero na rondzie zawrócić.
:arrow: byłem w koronie ok. 17 więc parking był zajęty w 50% poziom pierwszy cały a drugi w połowie na trzeci nie wjeżdżałem. jak wyjeżdżałem ok 19:30 parking był prawie pusty zajęty może w 20% z tego co pamiętam to pisane było ze od 1 czerwca miał być płatny ale jeszcze szlabanów nie było.
:arrow: bardzo rzuca się w oczy duża ilość wolnych lokali nie podoba mi się to
:arrow: duży plus dla mnie to ruchome schody prowadzące na parking. gdy nikogo nie wożą poruszają się wolniej a gdy ktoś na nie wejdzie przyspieszają, zastanawia mnie to czy jest to jakaś oszczędność energii???
:arrow: food court stolik są nawet w miarę ale te plastikowe krzesła wyglądają troszkę tandetnie.
:arrow: porównując koronę do echo to można powiedzieć że się nie różnią prawie niczym te same sklepy, food court też prawie taki sam

podsumowując to korona nie jest taka zła, choć puste sklepy odstraszają. ludzi nie było dużo możne dla tego że w TV leciał mecz Polaków. dużo ludzi było jak zwykle w food court

no i nie wiem czy ktoś już pisał ale jest kolejna pamiątka z Korony:
zbita szyba w food count :P
Obrazek

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 3 czerwca 2012, o 10:36

Jeśli chodzi o wjazd z Polnej, to ludzie bardziej narzekają na to, że jest tam wąsko, niż że stromo. Jak się jedzie prosto to jeszcze ok, ale na zakrętach, te progi z lewej i prawej strony są pewną przeszkodą. Trzeba ostrożnie jechać co by nie zawadzić. A wiadomo, że u nas 'ostrożnie' oznacza 'wolniej', tak wiec powinny się tworzyć tam małe korki.
A jeśli chodzi o schody ruchome, to w GE one też się poruszają wolniej gdy nikt z nich nie korzysta. Tak samo jest z drzwiami obrotowymi (nie wiem jak w GK bo jak tam byłem to się akurat nie obracały).

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 3 czerwca 2012, o 11:41

Fakt, że zjazd/wjazd od Polnej jest zaprojektowany dziwnie. Miałoby to sens, gdyby dało się z niego skręcić w lewo, tj. w kierunku Warszawskiej (wygląda to, jakby projektant galerii nie konsultował się z projektantem drogi, czy też inżynierem ruchu - nie wiem, kto decyduje o umieszczeniu linii ciągłej). W sytuacji takiej jak jest, tzn. braku możliwości skrętu w lewo, sensowniejsza byłaby likwidacja zjazdu, a poszerzenie jego kosztem wjazdu. Zjazd prowadzący do ronda przy Radiowej jest wystarczający.

Awatar użytkownika
Petras

Post autor: Petras » 4 czerwca 2012, o 07:56

Obrotowe w Koronie pcha się rękami. W gazetach pisali, że parking Korony będzie też parkingiem ludzi idących do miasta, ale to ściema, wolę już poczekać na miejsce na L. Kaczyńskiego albo do P. Centrum.
Gandalf pisze:Jestem potwornie rozczarowany. Multikino ogłosiło swój cennik, a ceny biletów są IDENTYCZNE jak ceny w Heliosie. Czyli zamiast wyznaczyć niższe ceny (tak jak stało się to w Rzeszowie czy Radomiu), na które musiałby zareagować Helios, Multikino po prostu dostosowało się do rynku.
To sugeruje, że wkrótce 10zł za seanse we wtorki zniknie jak kamfora. Do d... ceny. Też jestem za pismem do rzecznika.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Zonzu

Post autor: Zonzu » 4 czerwca 2012, o 21:11

tomasz2719 pisze:Jeśli chodzi o wjazd z Polnej, to ludzie bardziej narzekają na to, że jest tam wąsko, niż że stromo. Jak się jedzie prosto to jeszcze ok, ale na zakrętach, te progi z lewej i prawej strony są pewną przeszkodą.
Dzisiaj przetestowałem oba wjazdy i zjazdy i muszę stwierdzić, że samochodem o długości ponad 4,7m to nie jeździ się po nich zbyt komfortowo. Szczególnie jeśli chodzi o bardzo wąskie i ostre skręty w prawo przy samym wjeździe na pierwszy poziom parkingu (chodzi tu zarówno o wjazd z Polnej jak i z Radiowej. Być może wjazdy mają na całej długości jedną szerokość, ale dla skrętów to ta szerokość jest zdecydowanie za mała.
Co zresztą widać po ilości gumy pozostawianej na krawężnikach.

Jeśli chodzi o nakaz skrętu w prawo przy wyjeździe na Polną to widzę, że jest przestrzegany przez około 50% kierowców. Przynajmniej tak zaobserwowałem dzisiaj około godziny 19.

halny

Post autor: halny » 25 czerwca 2012, o 20:54

Pytanie-- dlaczego część miejsc parkingowych w galeri ogrodzona jest taśmami ? Co do Sienkiewki -- bardzo śmieszni są właściciele sklepów. Uważają ,że to dawne czasy . Dostawa czegokolwiek i po jakiejkolwiek cenie spowoduje zachwyt u Kielczan :lol: I jeszcze każdy będzie biegał w tygodniu do 17 lub 18 zaraz po pracy aby coś zakupić :lol:

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 10 lipca 2012, o 20:37

Parking Galerii Korona będzie bardziej przyjazny kierowcom

Dostęp do trzypoziomowego parkingu w kieleckiej Galerii Korona będzie wkrótce łatwiejszy. Rozpoczęła się przebudowa wjazdu od strony ulic Polnej. O tym, że kierowcy mają problemy z poruszaniem się po parkingu mówiliśmy w minionym tygodniu, w programie Auto Radio.

Nasze obserwacje potwierdził Grzegorz Bąk ze Szkoły Jazdy "Centrum 66", z którym wybraliśmy się na przejażdżkę po parkingu w Galerii Korona. Instruktor zwrócił uwagę, przede wszystkim na bardzo wysoki, niewidoczny z pozycji kierowcy krawężnik, który może być przyczyną uszkodzenia felg, kołpaków i zderzaków.

Mankamenty te zostaną wkrótce usunięte, dzięki czemu wjazd do obiektu stanie się łatwiejszy. Izabela Ironmonger, menadżer do spraw marketingu Galerii Korona informuje, że prace potrwają około tygodnia. Po ich zakończeniu, jezdnie wiodące na parking będą szersze, a krawężniki niższe.

Izabela Ironmonger dodaje, że wkrótce zamontowany zostanie system informujący o wolnych miejscach postojowych. Korzystanie z parkingu będzie na razie bezpłatne

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Parkin ... 89ff5.html

grzebo

Post autor: grzebo » 11 lipca 2012, o 16:35

Zarządca Galerii Korona stwierdził chyba, że koncepcja tego obiektu jako takiego większego śródmiejskiego domu towarowego z klasą się nie sprawdza. Dlatego postanowiono galerię nieco schamić. Zaczęli od seksizmu:
Echo Dnia pisze: Galeria Korona. Będzie wjazd dla kobiett
Panie, które przyjadą na zakupy do Galerii Korona będą miały osobny wjazd na parking. W dziwnej sytuacji są postawieni panowie, którzy będą chcieli nim wjechać.

Do parkingu Galerii Korona prowadzą dwa wjazdy. Jeden znajduje się przy ulicy Polnej, drugi przy Radiowej. Większość kierowców wybiera wjazd położony bliżej ulicy Warszawskiej. Aktualnie trwają tam prace remontowe.

– Mieliśmy sygnały od klientów, że ten wjazd jest zbyt trudny – mówi Michał Tur, dyrektor Galerii Korona. Rzeczywiście wjazd był wąski i kręty. Dla mniej doświadczonych kierowców stanowił spore wyzwanie. To dlatego poszerzana jest prawa nitka wiodąca na piętra parkingu. – Wjazd będzie nie tylko poszerzony, ale i lepiej wyprofilowany. Zmniejszone zostaną krawężniki, które tam się znajdują – mówi Michał Tur. Prace na tym wjeździe potrwają do końca tego tygodnia.

Na tym nie koniec zmian. Władze galerii planują także nowe oznakowanie drugiego wjazdu na parking, znajdującego się przy ulicy Radiowej. – To jest łatwiejszy wjazd, ale mniej osób z niego korzysta – mówi Michał Tur. Ten drugi wjazd ma zostać oznaczony jako „wjazd dla pań”. – Chcemy w ten sposób zachęcić do korzystania z łatwiejszej drogi – mówi Michal Tur i zapewnia, że nie ma w tym żadnego podtekstu i sugestii jakoby panie miały większe problemy z jazdą niż panowie. Oczywiście z wjazdu przy ulicy radiowej będą mogli też korzystać panowie. – Zastanawiamy się tylko nad tym, czy po ustawieniu tego znaku będą chcieli tam jechać – mówi Michał Tur.
Można ten fragment wyciąć i wysłać do Sevres jako wzorzec seksizmu. Oczywiście, to nie znaczy, że kobiety są gorsze, ale mężczyźni nie będą chcieli tamtędy jeździć, bo ktoś mógłby pomyśleć, że są kobietami, a to im przecież uwłacza.
Czy ktoś wie, czy pan Tur ma wąsy?

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 11 lipca 2012, o 16:56

Trudno uwierzyć, że to naprawdę :lol: Myślę, że im ten pomysł zostanie wybity z głowy
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

grzebo

Post autor: grzebo » 11 lipca 2012, o 17:00

Ja dość często bywam w Koronie, w kinie i w foodcourtcie (czemu nie ma Subwaya w centrum...) i też zawsze mnie zadziwia pustka. Będzie mi bardzo żal, jak rzeczywiście to zrealizują i będę musiał przestać do nich chodzić.

Zauważcie, że prawdziwą intencją tego napisu jest to, żeby przekazać, że wjazd od Polnej jest "nie dla kobiet", tylko jeszcze się krygują, żeby to napisać wprost.

ODPOWIEDZ